Winsemius slaat alarm wegens problemen in wijken

In circa veertig Nederlandse probleemwijken dreigt ‘de vlam in de pan te slaan.’ Allochtone jongeren ontsporen, welgestelde bewoners trekken weg, bevolkingsgroepen staan met de rug naar elkaar toe....

Dat zegt minister Winsemius van VROM vandaag in een gesprek met de Volkskrant. Hij voorspelt ‘rampspoed’ als maatregelen uitblijven. ‘We hebben het probleem absoluut niet onder controle.’

Winsemius heeft kritiek op zijn voorganger, partijgenoot Sybilla Dekker. Die bezuinigde circa vijfhonderd miljoen euro op de stedelijke vernieuwing. ‘Ik kan helaas niet terugdraaien wat is gebeurd.’

Volgens de VVD-minister moet het Rijk in de periode 2010-2019 jaarlijks tussen de één en de anderhalf miljard euro investeren in de probleemwijken. Het aantal probleemwijken kan dan met 20 procent omlaag.

Oud-minister Dekker pleitte in juni ook voor een miljardenimpuls. Maar de ministerraad vond haar claim onvoldoende onderbouwd.

Net als Dekker baseert Winsemius zich op een rapport van de onderzoeksbureaus ABF Research en RIGO. Volgens de opstellers neemt het aantal probleemwijken met 5 procent toe met het huidige VROM-budget (driehonderd miljoen euro per jaar).

Volgens Winsemius is de stedelijke vernieuwing ‘na een moeizame start de afgelopen jaren op stoom gekomen’. Woningen werden verbeterd, de leefbaarheid nam toe.

Maar elders doemden nieuwe problemen op. Zodoende is het aantal probleemwijken in Nederland sinds 1998 constant gebleven. De bewoners wonen doorgaans in galerijflats of portiekwoningen en zijn relatief vaak werkloos of crimineel. Allochtonen zijn veelal in de meerderheid.

Minister Nicolaï (Grotestedenbeleid) waarschuwde eerder voor een dreigende tweedeling in de Nederlandse steden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden