Winsemius slaat alarm over probleemwijken

In circa veertig Nederlandse probleemwijken dreigt de vlam in de pan te slaan. Allochtone jongeren ontsporen, welgestelde bewoners trekken weg, bevolkingsgroepen staan met de rug naar elkaar toe....

Een volgend kabinet moet miljarden euro’s extra uittrekken voor nieuwe woningen en sociale maatregelen. Winsemius voorspelt ‘rampspoed’ als maatregelen uitblijven. ‘We hebben het probleem absoluut niet onder controle.’ Hij spreekt van ‘een van de grootste vraagstukken waar Nederland mee kampt’.

Winsemius heeft kritiek op zijn voorganger, partijgenoot Sybilla Dekker, die circa vijfhonderd miljoen euro op de stedelijke vernieuwing bezuinigde. Onverstandig, oordeelt Winsemius. ‘Ik kan helaas niet terugdraaien wat is gebeurd.’

Volgens hem moet het Rijk in de periode van 2010 tot 2019 jaarlijks tussen de één en de anderhalf miljard euro investeren in probleemwijken. Het extra geld is bestemd voor het opknappen van de openbare ruimte, het aanleggen van voorzieningen en de bouw van sociale woningen. Het aantal probleemwijken kan met twintig procent omlaag, meent Winsemius. ‘De turbo moet erop.’

De VVD-minister baseert zich op een rapport van de onderzoeksbureaus ABF Research en RIGO. De opstellers voorspellen dat het aantal probleemwijken met het huidige VROM-budget (driehonderd miljoen euro) met vijf procent zal toenemen.

‘Er is meer nodig om de groeiende problematiek het hoofd te bieden’, schrijft Winsemius aan de Tweede Kamer. Volgens hem is de stedelijke vernieuwing ‘na een moeizame start de afgelopen jaren op stoom is gekomen’.

Elders doemden echter nieuwe problemen op. Zodoende is het aantal probleemwijken in Nederland sinds 1998 constant gebleven, ondanks de hoge economische groei tussen 1998 en 2002.

Het betreft vooral naoorlogse wijken met veel galerijflats en portiekwoningen. Relatief veel bewoners hebben geen werk, zijn crimineel of hebben een laag inkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden