Winnaars piramidespel mogen geld houden

Een belegger die ruim 1,1 miljoen euro verdiende aan de piramidefraude van vastgoedbelegger René van den Berg hoeft deze winst niet terug te betalen. Volgens de Hoge Raad is onvoldoende bewezen dat de vrouw wist van de frauduleuze praktijken van de 'wonderbelegger'.

CARIEN TEN HAVE

AMSTERDAM - In het piramidespel van tennismecenas Van den Berg kregen bestaande klanten rendementen uitbetaald met geld van nieuwe inleggers, zoals dat in de VS gebeurde met de tot 150 jaar cel veroordeelde Bernard Madoff.

Ruim 1.400 beleggers legden meer dan 127 miljoen euro in voor de vastgoedprojecten van de tennismecenas in Tsjechië. Projecten die niet bleken te bestaan. Van den Berg pompte de tientallen miljoenen euro's aan investeringen slechts rond en betaalde de beloofde rendementen uit met het geld van nieuwe klanten. De rechtbank veroordeelde Van den Berg in 2005 tot vier jaar en negen maanden gevangenisstraf. Hij is inmiddels weer vrij, maar de zaak is nog verre van afgerond.

Curator Toni van Hees begon een procedure tegen vier beleggers die in het piramidespel van Van den Berg winst hebben gemaakt. Met het geld wilde de curator beleggers die hun geld hebben verloren compenseren. Een van de beleggers is een vrouw uit Heemstede die ruim 1,1 miljoen euro aan de fraude van Van den Berg heeft verdiend. De tennismecenas beloofde haar rentepercentages van ruim 5 procent per maand, 33 procent over vijf maanden en 50 procent over zes maanden.

In Amerika is er wetgeving die bepaalt dat beleggers die aan een frauduleus fonds geld hebben verdiend, het rendement terug moeten betalen. In Nederland is die wetgeving er niet. 'De uitspraak heeft mij verbaasd', zegt Van Hees. 'Als mensen hun winst na een beleggingsfraude mogen houden, kan ik als curator niets meer doen. Het is nu aan de politiek om iets aan de wetgeving te doen.'

Politici reageren wisselend op het oordeel van de Hoge Raad. 'Het kan niet zo zijn dat als je doelbewust deelneemt aan een piramidespel en daar winst uit haalt, je daarvoor beloond wordt' zegt Bruno Braakhuis van GroenLinks. 'Dit is een hiaat in de wet en die moet gecorrigeerd worden.' 'Winsten die zijn behaald uit frauduleuze beleggingen moet je verhalen en uitdelen aan de gedupeerden', zegt ook PvdA'er Ed Groot.

Volgens Roland van Vliet van de PVV is het niet zo simpel. 'Toen mensen hun geld bij Van den Berg inlegden, dachten ze met een normale belegging bezig te zijn', aldus Van Vliet. 'Het doel van beleggen is altijd het maken van winst. De vraag is of je mensen kan straffen als ze pas achteraf horen dat het om een criminele investering ging. Dat is een hele lastige discussie.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden