nieuwsnederlandse biografieprijs

Winnaar Nederlandse Biografieprijs is Remieg Aerts met Thorbecke wil het. Biografie van een staatsman

De winnaar van de Nederlandse Biografieprijs 2020 is Remieg Aerts met Thorbecke wil het. Biografie van een staatsman, waarin hij het portret van de Nederlandse staatsman schetst. Naast de prijs ontvangt Aerts ook 15.000 euro.

null Beeld

Vanwege de coronamaatregelen vond de prijsuitreiking niet zoals gebruikelijk in het Hodshonhuis in Haarlem plaats, maar werd de winnaar bekend gemaakt door juryvoorzitter Elisabeth Leijnse op NPO Radio 1 tijdens Nieuwsweekend van Omroep Max.

Remieg Aerts is heel blij. ‘Ik ben ongelooflijk vereerd hiermee, gezien de kwaliteit van de andere biografieën. Ik had mijzelf niet meer dan twintig procent kans gegeven.’ Thorbecke wil het gaat over het reilen en van zeilen van de schrijver van de Nederlandse Grondwet. Aerts heeft zelf eigenlijk nooit een biografie willen schrijven, ‘Als historicus is dat helemaal niet mijn genre en ook niet om mij een jaar lang te verdiepen in iemands leven. Maar voor Thorbecke wilde ik wel een uitzondering maken. Ik weet niet of ik zo snel weer een biografie zou schrijven, maar het was een goede ervaring. En ja, als je eenmaal begint aan iets, moet je het ook zo goed mogelijk doen. ’

De jury, bestaande uit de winnaar van de Biografieprijs in 2016 Elisabeth Leijnse, Mary Kemperink, Truze Lodder, Sander van Walsum, Cees van Wijk en Marlies Veldhuijzen van Zanten oordeelde dat Aerts’ werk de beste is omdat ‘de biografie voortreffelijk geschreven en voorbeeldig gecomponeerd is, diepgaande analyse paart aan brede visie, psychologische en ideologische krachtenvelden op verhelderende wijze samenbrengt en als een monument kan worden beschouwd in de Nederlandse politieke geschiedschrijving’.

De jury selecteerde vijf genomineerde titels uit 166 biografieën die tussen 2018 en 2020 zijn verschenen. Genomineerd waren naast Aerts, Frits Berends en Dirk van Delft, Lorentz. Gevierd fysicus, geboren verzoener , Wessel Krul, Hannema, museumdirecteur. Over kunst en illusie, Annet Mooij, De eeuw van Gisèle. Mythe en werkelijkheid van een kunstenares en Jan Willem Regenhardt, Louis van Gasteren. Seismograaf van onze tijd.

De selectie vond plaats aan de hand van vijf criteria, namelijk aantrekkelijkheid, maatschappelijke relevantie, historische inbedding, wetenschappelijke verantwoording en kritische afstand. Over Aerts’ boek zegt Leijnse op Radio 1 dat het een ‘kanjer van een politieke biografie is. Hij laat Thorbecke zien als een politiek bulldog, maar ook als een familyman. Daarnaast zet hij de filosofische en maatschappelijke ontwikkelingen van Thorbecke’s tijd begrijpelijk uiteen.’

De Nederlandse Biografieprijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan de beste Nederlandstalige biografie die is verschenen bij een Nederlandse of Vlaamse uitgeverij. Met de prijs wil de Stichting Nederlandse Biografieprijs de kwaliteit van Nederlandse biografieën stimuleren en de belangstelling voor dit genre bij een groot publiek vergroten.

In 2018 won Onno Blom met Het litteken van de dood. De biografie van Jan Wolkers de prijs.

Lees ook

Biograaf Remieg Aerts doet de intellectuele reus Thorbecke recht
Een boeiend portret van een intellectuele reus én onbuigzame vechtersbaas. Lees hier de recensie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden