Winnaar Arab Idol komt naar Nederland

De Palestijnse zanger Mohammed Assaf, die grote volksfeesten veroorzaakte met zijn zege in zangwedstrijd Arab Idol, geeft op 29 september een concert in Den Haag. Het is zijn eerste optreden in een westers land.

SJORS KOEVOETS

AMSTERDAM - Mohammed Assaf (24) werd geboren in Libië als zoon van Palestijnse vluchtelingen en groeide op in vluchtelingenkampen in de Gazastrook. Hij won in juni dit jaar de Arabische editie van de talentenjacht. Hij groeide in korte tijd uit tot fenomeen in de Arabische wereld en daarbuiten.

Door problemen bij de Egyptische grensovergang kwam hij te laat aan bij de audities in Caïro. Een andere kandidaat besloot zijn plaats af te staan, nadat hij Assaf had horen zingen.

Door zijn overwinning groeide Assaf uit tot symbool voor nieuwe hoop en eenheid voor de Palestijnen. Hij zingt doorgaans klassieke Arabische liedjes, die niet gaan over oorlog of politiek. Toch had zijn deelname politieke betekenis. Zelf verklaarde hij dat zijn kunst niet los kan worden gezien van zijn 'vaderlandslievende houding'. Hij won de competitie met het nationalistische lied Aali El Keffiyeh ('Houd de keffiyeh hoog!'). De keffiyeh, de traditionele Arabische sjaal, is een nationaal Palestijns symbool.

President Abbas benoemde hem tot ambassadeur voor Palestijnse kunst en cultuur. Hamas koestert meer ambivalente gevoelens jegens de zanger. Hij werd diverse malen gevangen gezet om hem het zingen te beletten. Voor radicale geestelijken is de populaire muziek van de zanger in strijd met de islamitische leer.

Assaf komt naar Nederland op uitnodiging van cultuurfestival TodaysArt en de Palestijnse delegatie. Hij treedt op in het stadhuis van Den Haag.

mohammedassaf.nl

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden