Winkels wegen te weinig vlees af

Consumenten betalen gemiddeld 2 procent te veel voor verpakt voorgesneden vleeswaren en kaas. Winkels en supermarkten wegen vaak minder af dan op het etiket staat....

Van onze verslaggever

De VWA heeft in februari van dit jaar steekproefsgewijs bij winkels en supermarkten bijna zeshonderd monsters genomen van voorgesneden vleesproducten en kaas. Van die monsters bleek 70 procent te licht, constateerde de VWA bij weging. Dat leverde uiteindelijk 6 procent van de overtreders een boete op van 450 tot negenhonderd euro; 15 procent kreeg een schriftelijke waarschuwing, aldus de VWA.

De overtreders kunnen binnenkort weer een inspectie verwachten, waarschuwt de VWA, die zich verrast toont over het hoge percentage afwijkingen. Supermarkten zijn daarbij de grote boosdoeners, blijkt uit het VWA-rapport.

Maar er zijn ook supermarkten die te veel afwegen, aldus de Voedsel en Waren Autoriteit. Bij voorgesneden kaas varieerde de netto-inhoud ergens tussen 89 en 115 procent van het gewicht op het etiket, met een gemiddelde van 98 procent. Bij voorgesneden vlees was die afwijking groter, varind tussen 87 en 122 procent van het op het etiket vermelde gewicht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden