Nieuws

Winkels, sportclubs en onderwijs weer open, geen quarantaineplicht na booster: dit zijn de nieuwe versoepelingen en maatregelen

Zoals verwacht gaan winkels, sportclubs en kappers weer open per zaterdag. Daarnaast wordt het mondkapjesadvies uitgebreid voor drukke plekken en worden de quarantaineregels versoepeld voor mensen die recent een boosterprik of corona hebben gehad. Een overzicht van de nieuwe en oude maatregelen.

Redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

Winkels, sportclubs en kappers weer open per zaterdag 15 januari

Vanaf zaterdag is in Nederland weer meer mogelijk voor sport, contactberoepen, detailhandel en onderwijs. Het kabinet heeft besloten dat winkels, sportclubs, muziekscholen en contactberoepen zoals kappers weer open kunnen. Er geldt ook een aanscherping voor het dragen van een mondkapje. 25 januari is er een nieuw weegmoment voor het kabinet. Afhankelijk van het aantal gemelde besmettingen beslist het kabinet dan of horeca, musea, theaters en bioscopen weer open kunnen. Op de volgende persconferentie presenteren premier Rutte en minister Kuipers een aanpak voor de langere termijn.

Onderwijs, cultuur en sport

Het fysiek onderwijs in het middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs kan nu ook worden hervat. Alle sportactiviteiten en kunst- en cultuurbeoefening (bijvoorbeeld muziek, toneel en dans) binnen en buiten zijn weer mogelijk. Publiek is daarbij nog niet toegestaan. Sportwedstrijden binnen de eigen club kunnen ook weer. Het coronatoegangsbewijs blijft vanaf 18 jaar verplicht bij sport binnen en bij beoefening van kunst- en cultuur binnen en buiten.

Detailhandel en contactberoepen

De deuren van de winkels kunnen dagelijks weer open, tot 17.00 uur ’s middags. Er moet wel 1,5 meter afstand worden gehouden, er geldt een bezoekersnorm, een mondkapjesplicht en hygiënemaatregelen. Kappers, nagelstudio’s, sekswerkers en mensen met andere contactberoepen kunnen hun werk weer hervatten tot 17.00 uur ’s middags.

Mondkapjes

Het mondkapjesadvies wordt uitgebreid. Overal waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden, wordt geadviseerd een mondkapje te dragen. Dit geldt bijvoorbeeld op drukke openbare plaatsen buiten, zoals winkelstraten. Maar ook op de werkvloer. Het advies is vanaf nu om een wegwerpmondkapje te dragen. Stoffen en zelfgemaakte mondkapjes worden afgeraden.

Quarantaine

Wie een boosterprik heeft van minimaal een week oud of wie korter dan 8 weken geleden corona heeft gehad, hoeft niet meer in quarantaine na nauw contact met een besmet persoon. Mits iemand geen klachten heeft. Deze wijziging gaat per direct in. Het quarantaine-advies voor mensen met bepaalde beroepen die geen booster of infectie hebben gehad, wordt nog verder uitgewerkt.

Overige maatregelen

Houd overal 1,5 meter afstand.

Blijf bij klachten thuis en gebruik een zelftest. Laat je bij een positieve uitslag bij de GGD testen.

Ontvang thuis niet meer dan 4 personen vanaf 13 jaar per dag. Ga per dag bij maximaal 1 huishouden op bezoek.

Buiten is het advies om met niet meer dan 4 personen ouder dan 13 jaar samen te zijn.

Alle horeca is gesloten. Bestellen en afhalen is mogelijk.

Bioscopen, musea, theaters en concertzalen zijn gesloten.

Essentiële winkels, zoals supermarkten en drogisterijen, zijn open tot 20.00 uur.

Voor onder andere tankstations, apotheken, rijscholen, de notaris of advocaat gelden reguliere openingstijden.

Deze maatregelen komen bovenop de maatregelen en adviezen die op dit moment al voor iedereen gelden zoals de basisregels, de mondkapjesplicht, het advies om een zelftest te doen voor je bij anderen op bezoek gaat en het thuiswerkadvies. Mensen vanaf 70 jaar wordt geadviseerd om zoveel mogelijk hun contacten te beperken, ook met kinderen en 1,5 meter afstand van hen te houden.

Kijk voor meer informatie over de coronamaatregelen op rijksoverheid.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden