NieuwsNieuwe coronamaatregel

Winkels mogen dit weekend geen alcohol verkopen op de Amsterdamse Wallen

In het Amsterdamse Wallengebied is het vanaf donderdag 16.00 uur verboden om alcohol in winkels te verkopen. De regel geldt ook op vrijdag, zaterdag en zondag, in elk geval tot 1 september.

Redactie
Het aantal toeristen op de Wallen is weer flink toegenomen in Amsterdam. Om te zorgen dat de regels goed worden nageleefd, stelt de gemeente het alcoholverbod in. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Het aantal toeristen op de Wallen is weer flink toegenomen in Amsterdam. Om te zorgen dat de regels goed worden nageleefd, stelt de gemeente het alcoholverbod in.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Volgens de gemeente leidt alcoholgebruik op straat er mede toe dat mensen zich niet of amper aan de anderhalvemeterregel houden. In cafés en restaurant blijft de verkoop van alcohol wel toegestaan.

Burgemeester Femke Halsema heeft dit donderdagochtend bekendgemaakt. Later vandaag geeft Halsema een toelichting op mogelijke andere maatregelen om te grote drukte in Amsterdam tegen te gaan. Het gaat dan met name om de vraag of en waar de gemeente een mondkapjesplicht kan instellen in de publieke ruimte.

Afgelopen weekeinde greep de gemeente al in bij te grote drukte in het Wallengebied en in de Kalverstraat. Daar werd voor het wandelende publiek eenrichtingsverkeer ingesteld. Komend weekeinde is dat weer het geval.

Campagne

Amsterdam gaat daarnaast het aantal ordehandhavers in het Wallengebied en populaire uitgaansgebieden als het Rembrandtplein en het Leidseplein uitbreiden. Middels een campagne op sociale media (ook in het Duits en Engels) worden dagjesmensen en toeristen opgeroepen drukte te vermijden.

Halsema heeft namens de Veiligheidsregio Amsterdam Amstelland aan het Landelijke Outbreak Management Team advies gevraagd over wat er nog meer kan worden gedaan om verspreiding van het coronavirus te voorkomen nu het aantal buitenlandse en binnenlandse bezoekers aan Amsterdam fors toeneemt.

Halsema: ‘We nemen maatregelen omdat we verantwoordelijk zijn voor de gezondheid van bewoners en bezoekers. Daarbij hoort ook een dringend beroep op iedereen die onze stad bezoekt: wees voorzichtig, vermijdt drukte en volg de coronaregels. Een nieuwe lockdown is het laatste wat we willen.’

null Beeld

Lees verder

Horecabaas daagt staat voor de rechter vanwege coronaregels: ‘Dit is gewoon niet te doen’
De huidige coronamaatregelen handhaven is geen doen, betoogt Robèr Willemsen, voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland. De belangenorganisatie stapt daarom naar de rechter om soepelere regels af te dwingen.

In Utrecht zijn de barmannen waakzaam, maar de gasten lijken corona te zijn vergeten
De terrassen en cafés in Utrecht stromen weer vol. Er gelden nog altijd strenge coronaregels, maar veel gasten vergeten die weer zodra ze een drankje in de hand hebben. ‘Als ik nu mensen naar hun gezondheid vraag, kijken ze me aan alsof ik een soort gek ben.’

Grapperhaus waarschuwt, maar komt nog niet met nieuwe maatregelen
Minister van Justitie Grapperhaus heeft op een ingelaste persconferentie gewaarschuwd dat Nederlanders zich aan de coronamaatregelen moeten houden. Volgens hem is er ‘één rode draad’ bij het oplopen van het aantal besmettingen: grote groepen bij elkaar zonder afstand te houden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden