Winkels met bordjes tegen asielzoekers strafbaar

Het weigeren van asielzoekers in een winkel is discriminatie en daarmee strafbaar. Dat heeft de kantonrechter in Apeldoorn donderdag beslist in een zaak tegen twee winkeliers in Wapenveld (gemeente Heerde)....

ANP

De slijterij en elektronicazaak in het Veluwse dorp plaatsten vorig jaar bij de ingang bordjes met teksten als 'Wij laten één asielzoeker per keer binnen'. Ze besloten daartoe nadat er winkeldiefstallen waren gepleegd. De winkeliers vermoedden dat bewoners van het plaatselijke asielzoekerscentrum daar verantwoordelijk voor waren.

Naar aanleiding van de commotie haalden ze de bordjes na korte tijd weg. De elektronicazaak had het bordje alleen in een weekeinde opgehangen toen de winkel gesloten was.Kantonrechter D. Buijs stelt op basis van een uitspraak van de Hoge Raad dat hhet begrip 'asielzoeker' op zich al discriminerend is. De discriminatie was niet objectief gerechtvaardigd. De vergelijking met een bordje als 'slechts een scholier tegelijk binnen' gaat volgens de rechter niet op, omdat de term scholier geen raskenmerk is.

De rechter kondigde vorige week al aan geen straf op te leggen omdat de winkeliers niet opzettelijk hebben gediscrimineerd en omdat alle problemen met de asielzoekers inmiddels uit de wereld lijken. Verder hadden de burgemeester van de gemeente Heerde en de plaatselijke politie niet negatief gereageerd toen de slijter het plan voor het bordje opperde. De rechter betreurt deze opstelling.Het Openbaar Ministerie is blij met de uitspraak. De officier van justitie eiste een voorwaardelijke geldboete van 250 euro voor ieder van de in totaal drie eigenaren met een proeftijd van een jaar. Het OM wilde met de rechtszaak de juridische grenzen van discriminatie aftasten. Justitie verweet de winkeliers dat er daadwerkelijk asielzoekers zijn geweigerd, maar dat is volgens de rechter niet te bewijzen.

De advocaten van de ondernemers spreken tegen dat er sprake is van strafbare discriminatie, omdat er geen sprake was van het uitsluiten van een bepaald ras. De plaatsing van de bordjes was slechts bedoeld als ordemaatregel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden