Winkels Apple ook in Europa beschermd

Apple mag ook in Europa bedrijven voor de rechter slepen die de inrichting van zijn winkels kopiëren. In de Verenigde Staten had het Amerikaanse elektronicabedrijf al een handelsmerk verkregen op het interieur van de Apple Stores.

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER VAN AMMELROOY

AMSTERDAM - Het Hof van Justitie in Luxemburg vernietigt daarmee een vonnis van een Duitse rechter. Die had zich geschaard achter het Duitse octrooibureau dat Apple een handelsmerk had geweigerd. Volgens het bureau kon een winkelinrichting geen juridische bescherming krijgen tegen na-apers. Het Europese hof zegt van wel, als die winkelindeling de goederen of diensten van het ene bedrijf van de concurrentie laat onderscheiden.

De vlaggeschipwinkels van Apple zijn herkenbaar aan hun lange houten tafels waarop producten ruim zijn uitgestald, hoge plafonds, stenen vloeren en een glazen trap in het hart.

Apple telt inmiddels 425 winkels in zestien landen. Ruim dertig locaties worden aangeduid als 'vlaggeschip'. De grootste staat sinds maart 2012 in Amsterdam, een tweede Nederlands filiaal opende vorig jaar in Haarlem, een derde moet 14 augustus opengaan in het centrum van Den Haag.

De Apple-winkels dragen 20 miljard dollar (15,7 miljard euro) bij aan de omzet van het bedrijf, die vorig jaar 170 miljard dollar bedroeg. Elk filiaal brengt gemiddeld 13 miljoen dollar per kwartaal in het laadje van het bedrijf en ontvangt gemiddeld een kwart miljoen bezoekers.

Maar omzet is niet de belangrijkste drijfveer achter de winkelketen. Dinsdag onthulde Ron Johnson, de voormalige retailbaas van Apple die in 2011 opstapte, dat elke dag slechts 1 op de 100 klanten tot een aankoop overgaat. De winkels dienen vooral om het merk te versterken. Wijlen oprichter Steve Jobs vond eind jaren negentig dat reguliere computer- en elektronicawinkels niet de juiste ervaring boden met Mac-computers en iPods.

In 2011 doken nep-Apple-Stores op in China, compleet met personeel in blauwe T-shirts met het Apple-logo.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden