Winkelpersoneel slecht beschermd tegen agressie

Bijna de helft van de winkels in buurten waar relatief veel geweld, agressie en overvallen voorkomen, beschermt het personeel te weinig....

ANP

Van de circa 350 maatregelen die de inspectie oplegde, ging het ongeveer tweehonderd keer om een opdracht het winkelpersoneel beter te trainen. Verder moesten inspecteurs optreden, omdat de inrichting van winkels onoverzichtelijk was of omdat er grote sommen geld in de kassa's voor het grijpen lagen.

Ook waren personeelsingangen niet altijd goed verlicht of konden insluipers zo binnenlopen, omdat de achterdeur wijd open stond. Bovendien bleek dat werknemers bij alarmoproepen soms bij nacht en ontij in hun eentje de winkel in moeten.

Vorig jaar bleek al dat circa de helft van het winkelpersoneel te maken had met agressieve klanten. Nu heeft de inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken vooral gecontroleerd in winkelgebieden, vaak in grote steden, waarin het risico op geweld en agressie groot is. Desondanks ontbreken daar vaak maatregelen om het personeel te beschermen.

In vergelijking met bijvoorbeeld het openbaar vervoer en de sociale diensten, waar ook relatief veel agressie tegen werknemers voorkomt, blijft de detailhandel volgens de inspectiedienst achter in het beschermen van het personeel.

De inspecteurs zijn volgens een woordvoerster van de Arbeidsinspectie net zo lang teruggekomen in winkels totdat daar alles in orde was. In verreweg de meeste winkels bleken werknemers slecht op de hoogte van wat ze moeten doen bij incidenten en waren ze niet getraind in het omgaan met lastige klanten.

FNV Bondgenoten zegt blij te zijn met het onderzoek. ‘Het bevestigt eens temeer de noodzaak voor maatregelen’, aldus bestuurster Nicole Boonstra. ‘Een veilige werkomgeving in de detailhandel is essentieel voor zowel het winkelpersoneel als voor het winkelend publiek.’ Het onderzoek benadrukt volgens de vakbond het belang van preventieve maatregelen tegen agressie en geweld in de detailhandel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden