Winkelketens negeren banken bij chipkaart

Bij een aantal landelijk werkende winkelketens zoals Blokker, Peek & Cloppenburg, HIJ en de Free Record Shop, kan vanaf begin volgend jaar met een Primeur card worden betaald....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Met de Primeur card kan sinds eind juni al op kleine schaal, in het Brabante Asten, boodschappen worden gedaan. Deze proef wordt volgend jaar uitgebreid naar Alphen aan de Rijn, Heerhugowaard en nog drie andere gemeenten. De medewerking van de landelijke ketens aan de proef noemt directeur Michel Peekel van Primeur Card 'een doorbraak'.

Hij zegt nog met 'vele' andere ketens in gesprek te zijn over acceptatie van de kaart. Peekel verwacht dat eind 1997, als de proeven goed gaan, de Primeur card in heel Nederland gebruikt kan worden.

De kaart is geboren uit onvrede bij winkeliers over de hoge kosten die banken voor het betalingsverkeer in rekening brengen. Winkeliers die wekelijks honderd transacties afrekenen via Beanet, het bancaire systeem, moeten daar 42 cent voor betalen. Bij Primeur Card is dat 22 cent, zegt Peekel. Bij meer transacties wordt het verschil nog groter. Peekel: 'Onze tarieven zijn ook aantrekkelijk voor de slager en de groenteboer'.

Niet bekend

Peekel vreest niet dat er straks twee langs elkaar werkende chipkaart-systemen op de markt zullen zijn. Met de banken is al overleg gevoerd om dit te voorkomen en zij hebben hem verzekerd dat dit niet zal gebeuren.

Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken ziet in de Primeur card ook absoluut geen concurrent voor de eigen chipkaart. 'Er zullen nog wel meer kaarten op de markt verschijnen en dat bewijst alleen maar dat dit betaalsysteem aanslaat bij de consument'.

De Nederlandsche Bank houdt nauwlettend alle initiatieven met betaalkaarten in de gaten. De Bank vindt dat bij elk nieuwe kaart ook een bank moet zijn betrokken. Zij kan dit standpunt echter nog niet afdwingen omdat er geen wet is die dit voorschrijft.

Bij Primeur Card zijn de banken voorlopig nog buiten de deur gehouden. Volgens Peekel is dat ook logisch omdat het initiatief voortkomt uit onvrede over de hoge kosten van het bancaire elektronische betalingsverkeer. Wel betaalt een enkele bank mee aan de proef in Asten en Alphen.

Hij zegt ook nog geen klachten te hebben gehoord van De Nederlandsche Bank over de proef in Asten. Peekel acht het niet uitgesloten dat alsnog een bank gaat deelnemen . 'Het is een van de opties. Maar voorlopig doen we het zonder de banken. Het gaat zo ook goed.'

De proef in Asten is volgens Peekel nog te klein van schaal om harde conclusies te kunnen trekken over het betaalgedrag van consumenten met een chipkaart. In Asten zijn er zo'n 350 kaarthouders, ongeveer 5 procent van alle inwoners. De eerste ervaringen hebben wel uitgewezen dat de kaarthouders tien tot vijftien keer vaker betalen met de Primeur card dan met betaalpassen van de banken.

Primeur Card heeft op dit moment twee aandeelhouders: initiatiefnemer Van der Loo Beheer uit Asten (onder andere eigenaar van een winkelcentrum en een aantal supermarkten) en Superunie (inkoopvereniging voor een aantal supermarkten als De Boer en Vomar). Binnenkort treedt de VSN Groep (streekvervoer) toe en met enkele van de winkelketens wordt ook al gesproken over deelname.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden