'Winkeliers zelf oorzaak kledingrel'

Europese importeurs hebben het mede aan zichzelf te wijten dat grote Chinese partijen truien en broeken in de havens worden tegengehouden....

Van onze correspondent Bart Dirks

De leveranciers hebben volgens Mandelson nog snel grote bestellingen gedaan nadat de EU en China in juni besloten tot importbeperkingen. Die quota kwamen er onder grote druk van de Europese textielindustrie. De fabrikanten waarschuwden dat er tienduizenden banen verloren zullen gaan door de concurrentie van spotgoedkope Chinese kleding.

Maar nu voelen de Europese kledingwinkels zich op hun beurt overvallen door deze importquota. Alleen al de Nederlandse winkeliers vrezen een strop van 60 tot 70 miljoen euro, omdat de herfsten wintercollecties te laat in de schappen zullen liggen.

In Shanghai besloten de EU en China in juni tot een importbeperking voor tien soorten textiel. Deze week zijn de grenzen voor truien en broeken bereikt. Eurocommissaris Mandelson stelt dat Chinese en Europese handelaren op de valreep 'massale' partijen broeken en truien hebben verscheept.

Volgens Brussel mogen scheepsladingen die dateren van voor 11 juli toch de EU in. Maar sommige leveranciers klagen dat ook die partijen door de douane worden tegengehouden.

Wat er gebeurt met de partijen die daadwerkelijk de quota overschrijden, wordt pas in september beoordeeld. Wel hoopt Mandelson dat er in de tussentijd enige 'flexibiliteit' mogelijk is om de tegengehouden truien en broeken de EU binnen te laten.

Maandag wil Brussel een overzicht maken van alle Chinese importen in 2005. Die informatie is in de EU-lidstaten opgevraagd. Mandelson benadrukt dat er alleen problemen zijn in twee van de tien categorieën waarvoor quota zijn ingesteld .

Volgens afspraken binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO) mocht China per 1 januari 2005 onbeperkt textiel importeren naar de EU. Beschermingsmaatregelen waren wel mogelijk, indien de Europese markten zouden worden overspoeld door Chinese kleding.

Landen als Italië, Portugal en Frankrijk vonden de beschermingsmaatregelen nodig om de eigen textielsector overeind te houden. Maar onder meer Groot-Brittannië, Duitsland, Zweden en Nederland waren kritisch over importbeperkingen. Ze waarschuwden al in april dat Europese winkelketens onder de handelsbeperkingen zouden lijden. Die laten hun collecties goedkoop in China produceren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden