NieuwsbriefAvond

Winkeliers worstelen met nieuwe privacywetgeving | Kabinet, kom eens met iets anders dan meer asfalt

Goedenavond. Vrijdag wordt de nieuwe Europese privacywetgeving van kracht. Niet alleen grote multinationals, maar ook de kleine middenstander moet zijn klanten uitleggen wat er met hun gegevens gebeurt. Zelfs de kaaswinkel in Oudewater, waar het ‘kaasmeisje’ zeker dertig uur bezig was met het doorgronden van de wet. Ook in uw avondnieuwsbrief: slechts twee sterren voor de spin-off over de jonge jaren Han Solo. Star Wars op z’n dunst, schrijft onze recensent.

Bianca, kaasboerin bij het Kaasmeisje  aan de Leeuweringenstraat te Oudewater. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Bianca, kaasboerin bij het Kaasmeisje aan de Leeuweringenstraat te Oudewater.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Vandaag belangrijk

Advies aan kabinet: kom met slimmere oplossingen dan altijd maar meer asfalt en meer spoorrails
Blijven investeren in meer of bredere snelwegen en meer spoor aanleggen is geen effectieve manier om de grote mobiliteitsknelpunten in Nederland op te lossen. Dat het kabinet dat enerzijds erkent en doorgaat met die aanpak, is ‘een gemiste kans’.

Hap rijst wordt straks een slappe hap door toename van CO2 in atmosfeer
De voedingswaarde van rijst, een belangrijke voedingsbron voor ruim 2 miljard mensen in de wereld, zal in de loop van deze eeuw minder worden door het toenemen van de concentraties CO2 in de atmosfeer. Dat kan nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid van degenen die voor hun voeding afhankelijk zijn van dit gewas, schrijven onderzoekers in Science Advances.

Vrouwen eisen schadevergoeding voor ‘dwangarbeid’ bij Katholieke instantie
Minstens vijf vrouwen willen de katholieke nonnencongregatie Onze Lieve Vrouw van Liefde van de Goede Herder voor de rechter slepen wegens dwangarbeid die ze in de jaren vijftig van de vorige eeuw als minderjarige meisjes hebben moeten verrichten in zogenoemde ‘liefdesgestichten’ in Tilburg, Zoeterwoude, Almelo en Velp. Ze eisen erkenning van het leed dat hen is aangedaan en financiële genoegdoening.

Hindoes rouwen bij de lichamen van hun overleden familieleden nabij het dorp Yebawkya. Beeld AFP
Hindoes rouwen bij de lichamen van hun overleden familieleden nabij het dorp Yebawkya.Beeld AFP

Was door Rohingya-strijders aangericht bloedbad opmaat voor etnische zuivering Myanmar?
Ten tijde van de etnische zuiveringen tegen de Rohingya-minderheid in Myanmar vorig jaar heeft niet alleen het regeringsleger zich schuldig gemaakt aan geweld tegen burgers. Rohingya-militanten hebben toen tientallen hindoes afgeslacht, zegt Amnesty International op basis van eigen onderzoek.

Video van de dag

Nu er een Amerikaanse in het Britse koningshuis introuwt, is niets de Amerikanen te dol. Fotodetective Hans Aarsman ziet aan de weg rond Windsor Castle een enorme buizenstudio op het dak, gebouwd voor NBC News. Al die moeite om de presentatoren een achtergrond te bezorgen met heel veel dak - en in de verte iets van een kasteel.

Tv-tips

Reis vanavond naar vulkanen, dorre woestijnen en ijzige gebieden in Wild Russia (National Geographic, 20.00 uur). Of ga voor een tripje naar Mars met Matt Damon in de doordachte film The Martian (Veronica, 20.30 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Nieuwe privacywet komt klanten ten goede, maar bedrijven krijgen er hoofdpijn van
Bedrijven worstelen met de nieuwe Europese privacywetgeving die vrijdag van kracht wordt. Zowel de grote multinational als de kleine middenstander moet zijn klanten uitleggen wat er met hun gegevens gebeurt. Het Kaasmeisje in Oudewater was er dagen druk mee.

In Colombia wacht Venezolaanse vluchtelingen een koude douche
Al zeker een miljoen migranten uit Venezuela zijn de grens overgestoken, en elke dag komen er méér. De Colombianen weten amper hoe met de stroom om te gaan. ‘Wij zijn zeker wel solidair. Maar de limiet is bereikt.’

Dagelijks komen 35 duizend Venezolanen in Cúcuta de grens over. Beeld Stephen Ferry
Dagelijks komen 35 duizend Venezolanen in Cúcuta de grens over.Beeld Stephen Ferry

Geen vonk te bekennen en veel opvulmateriaal: Solo is Star Wars op z'n dunst (**)
Rogue One (2016), het niet bijster door de fans gekoesterde en met wegwerpcast opgetuigde eerste deel in deze Star Wars-prequelreeks, bevatte meer ideeën én spectaculairdere ruimteveldslagen. Solo is Star Wars op z’n dunst.

De perfecte pitstop in de Formule 1 zie je niet, die kun je alleen horen
In de Formule 1 draait alles om vermogen, om gas geven en remmen, om snelheid in de bochten, om aerodynamica, om neerwaartse druk. En om het secondenspel in de pitstraat.

Fred Teeven: 'Rechters, laat je toch niet misbruiken door Rusland'
De Nederlandse rechtspraak moet de rug rechten en zich niet laten misbruiken, schrijft oud-staatssecretaris Fred Teeven.

Sylvia Witteman: 'Het pubergedrag van mijn zoon zou veroorzaakt worden door een onrijpe hersenkwab. Kwab, mijn reet'
Sylvia's 17-jarige zoon ging met school op ‘kunstreis’ naar Berlijn. 'Die bus zou om zes uur 's ochtends vertrekken. Hij zette de wekker op vijf uur. Om kwart over zes werd ik wakker, van zijn telefoon. Hij niet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden