NIEUWSCAO-akkoord

Winkeliers sluiten cao-akkoord zonder FNV - grootste vakbond noemt resultaat 'teleurstellend'

De ruim 170 duizend werknemers in de detailhandel (onder meer sport-, kleding- en woonwinkels) hebben een nieuwe cao. Ze gaan er vanaf 1 juli aanstaande 1 procent in loon op vooruit. De komende 2,5 jaar stijgt hun salaris in vijf stappen mee met de wettelijke stijging van het minimumloon.

Joost de Vries
Exterieur van schoenenwinkel Van Haren in Nijmegen Beeld anp
Exterieur van schoenenwinkel Van Haren in NijmegenBeeld anp

De werkgevers sloten het akkoord met vakbonden CNV, De Unie en AVV. Vakbond FNV (met circa 1 miljoen leden de grootste bond) was niet uitgenodigd voor de gesprekken).

Onder de nieuwe cao vallen ook de werknemers van warenhuizen, tuincentra, juweliers en parfumeries. Naast meer salaris krijgen werknemers een jaarlijks persoonlijk ontwikkelingsbudget van 150 euro. Voor oudere medewerkers komt er een regeling voor 'duurzame inzetbaarheid'.

Ook twee jaar geleden werd vakbond FNV buiten de onderhandelingen gehouden. Volgens de vakbond is het resultaat waar de andere bonden voor hebben getekend zeer teleurstellend. 'Terwijl de winsten welig tieren, gaan de mensen die dag in dag uit zorgen dat de winkel draait, er nauwelijks op vooruit', schrijft de FNV in een reactie.

Ook horecabedrijven, kappers en uitzendbureau Randstad sloten dit jaar een cao af zonder FNV. Het komt vaker voor dat de grootste bond niet meedoet. Jaarlijks sluiten werkgevers en werknemers een kleine vierhonderd arbeidsovereenkomsten. In veruit de meeste gevallen zijn FNV en CNV als grootste bonden hierbij betrokken.

Jumbo zet alle bonden buitenspel

Supermarktketen Jumbo weigerde de eisen van de vakbonden en tuigde dit voorjaar een eigen regeling op voor zijn personeel in de distributiecentra. De bonden zagen het met lede ogen aan – het personeel zou zijn overgeleverd aan de grillen van de baas. Vijf partijen aan het woord.

Laait de arbeidersstrijd op?

Metaalarbeiders staken, buschauffeurs rijden niet, rijksambtenaren boycotten vergaderingen. Laait de strijd tussen arbeid en kapitaal op? De bonden lijken met de rug tegen de touwen te staan, maar met de vuisten geheven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden