Winkeliers en politie gaan skimbendes uit O-Europa opsporen

Winkeliers gaan camerabeelden delen van dieven, overvallers en inbrekers. Doel hiervan is met een landelijk politieteam rondtrekkende bendes, vooral afkomstig uit Oost-Europa, aan te pakken. Deze bendes stelen jaarlijks voor 250 miljoen euro aan goederen, dat is eenderde van de schade als gevolg van winkelcriminaliteit.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER WIL THIJSSEN

DEN HAAG - Grote winkelketens met filialen in heel Nederland 'hebben een aardig beeld van wie deze daders zijn en hoe ze opereren'. Dat zegt Gerard van Breen, voorzitter van de stuurgroep Winkelcriminaliteit en algemeen directeur van drogisterijketen Kruidvat. 'We weten dat het om groepen van 20 à 30 man gaat die in groepjes van twee hun werk doen.'

Dat werk bestaat uit skimmen, ram- en plofkraken, roofovervallen, inbraken en diefstal tijdens openingstijden met geprepareerde tassen van lood die detectiepoortjes omzeilen.

De buit is vooral elektronica, cosmetica, merkkleding 'en andere goederen die makkelijk verhandelbaar zijn, zoals scheermesjes en batterijen'. Die worden in Oost-Europa verhandeld.

Volgens Van Breen duiken de bendes gedurende een of twee weken in verschillende steden op, om vervolgens enkele maanden over de landsgrenzen te verdwijnen. 'Maar ze komen altijd weer terug.'

Rondtrekkende, internationaal opererende veelplegers zijn voor de politie moeilijk op te sporen. Om die reden gaat het landelijk politieteam behalve met de winkeliers ook samenwerken met Europol en met 'Joint Investigation Teams' die met ditzelfde doel in omringende landen zijn opgericht. Deze teams gaan zich richten op verblijfplaatsen, vervoer en heling door de bendes.

Al deze voornemens tot samenwerking moeten binnen vier weken hun beslag krijgen, zegt minister Opstelten van Veiligheid. Hij ondertekende maandag met Van Breen een convenant voor de publiek-private samenwerking tussen politie en winkelketens voor het uitwisselen van camerabeelden waarop veelplegers zijn vastgelegd. Hiervoor hebben zich al 2.000 winkeliers aangemeld.

Daarnaast wordt in Nederland een informatiepunt ingericht waarop de politie informatie over bendeactiviteiten verspreidt. Op basis daarvan kunnen winkeliers gericht maatregelen nemen zoals een beperkter voorraadbeheer of de plaatsing van betonnen paaltjes als het gaat om ramkraken.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden