Winkeldievegges leverden waren op bestelling

Een paar flessen jenever? Een nieuw servies of een handmixer? Iemand die deze goederen graag voor weinig of geen geld wilde hebben, maar het lef miste om ze zelf te stelen, kon de bestelling telefonisch opgeven aan een bende van zeven vrouwen in Amsterdam-Zuidoost....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Zij stalen de goederen, en tegen de helft van de prijs ging de winkelwaar, meestal met het orginele prijskaartje of stickertje er nog op, naar de 'klant'. Bij wijze van service brachten de vrouwen de goederen thuis. Met een ander deel van de gestolen waar bevoorraadde de leidster van het 'shoppingteam' haar winkel in Curaçao.

Eind vorige week liep de bende tegen de lamp toen de politie een einde maakte aan een handel in cocaïne. Bij de inval in acht woningen in Amsterdam-Zuidoost, waar drugs en een vuurwapen in beslag werden genomen, trof de politie tot haar verbazing een grote hoeveelheid gestolen goederen aan.

De cocaïnezaak werd geleid door een 25-jarige man. Zijn 23-jarige vrouw was het brein achter het stelen op bestelling. Er zijn dertien mensen aangehouden.

Tussen de gestolen goederen zaten ook 165 tassen met cadeautjes. Ze waren bedoeld als presentje voor de gasten van een feestje van de zoon van de hoofdverdachte.

In vier zaaltjes van het politiebureau in de Bijlmermeer werd een expositie ingericht waar de gedupeerde winkeliers hun eigendommen konden terugkrijgen. De politie ziet de gevonden buit als het topje van een ijsberg. De vrouwen hebben voor vele honderdduizenden guldens gestolen. Gemiddeld ontvreemdden ze elke week voor 20 duizend gulden aan winkelwaar.

De bende werkte efficiënt. Ze exploiteerde een 'dievenlijn' waarop telefonisch bestellingen konden worden doorgegeven. De vrouwen beschikten ook over de folders van de winkels waaruit hun klanten een keuze konden maken. Dagelijks ging een team vrouwen op pad om de bestellingen te stelen. De antidiefstalpoortjes bij de uitgang vormden geen probleem. De waar ging in speciale plastic tassen, waardoor het alarm niet afging.

Er opereren meer bendes die op bestelling goederen leveren. Veelal zijn dat dure autoradio's, zeldzame klokken, kunst of andere kostbare goederen. Het bijzondere van de vorige week opgerolde bende is dat die het had gemunt op gewone artikelen. Bovendien was de buit buitengewoon groot.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden