Winkeldief gaat steeds inventiever te werk

Er worden meer winkeldiefstallen gepleegd in Nederland. Vorig jaar zijn winkeliers voor 325 miljoen euro bestolen, een stijging van 5 procent ten opzichte van 2008.

Van onze verslaggeefster Anna van den Breemer

Dat blijkt uit het woensdag gepresenteerde Nationaal Onderzoek Winkelcriminaliteit van Detailhandel Nederland. Volgens de organisatie is er sprake van een professionalisering van winkeldieven en worden zij steeds gewiekster. Dat is te zien in de opmars van retourfraude. Winkeldieven proberen gestolen artikelen terug te brengen met nagemaakte kassabonnen of goedkope artikelen in een duurdere verpakking terug te brengen. Doorgaans gaat het vooral om diefstal van artikelen van schappen of uit bakken. Soms worden echter ook cadeaubonnen en loten gestolen en prijskaartjes verwisseld.

De totale schade als gevolg van winkelcriminaliteit steeg in 2009 met 3 procent naar 740 miljoen euro. Ieder jaar geven winkeliers bovendien 290 miljoen euro uit aan preventie maatregelen.

Ook werden er vorig jaar meer winkeldieven aangehouden. In 2008 waren dat er 30.000, een jaar later bijna 31.500. Vanwege de toename van diefstallen namen winkeliers 14 procent vaker contact op met de politie. Toch informeren winkeliers de politie slechts over een beperkt aantal winkeldiefstallen. Dat gebeurt bij circa 3 procent van alle winkeldiefstallen. Volgens Detailhandel Nederland komt dit omdat de politie vaak te weinig mankracht heeft om snel op te treden, of omdat de winkelier pas later constateert dat hij bestolen is.

Nederlandse winkeliers vinden de boete van maximaal 250 euro voor kleine diefstallen te weinig. ‘De huidige tarieven zijn verouderd en ontsproten aan de gedachte dat van een kale kip niet te plukken valt. Dat geldt echter niet voor de professionele winkeldieven’, zo meldt het onderzoek. Volgens Detailhandel Nederland moet de winkeldief opdraaien voor alle kosten die het gevolg zijn van zijn misdrijven. Pas dan worden potentiële winkeldieven afgeschrikt.

Koeling in een supermarkt. (ANP) Beeld
Koeling in een supermarkt. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden