Winkelconcern helpt vrijwilligersorganisatie Tafeltje Dekje Albert Heijn helpt bejaarden aan eten

Albert Heijn heeft belangstelling voor de zorgsector. De supermarktketen gaat 'Tafeltje Dekje' in Zaandam helpen, de vrijwilligersorganisatie die maaltijden bezorgt bij bejaarden en gehandicapten....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Onlangs heeft Albert Heijn een overeenkomst getekend met de stichting Maatschappelijke Dienstverlening Zaanstreek. Het supermarktbedrijf gaat deze organisatie adviseren bij het opzetten van een boodschappendienst en de controle van maaltijden. Volgens het kruideniersvakblad Distrifood hebben soortgelijke organisaties uit andere gemeenten ook belangstelling getoond voor samenwerking met Albert Heijn.

In het blad Flitsen, een uitgave van het moederconern Ahold, schrijft Albert Heijn dat het 'niet alleen in de winkels wil staan, maar middenin de maatschappij'. Medewerkers van de winkelketen hebben de afgelopen weken de zeshonderd afnemers van Tafeltje Dekje in de Zaanstreek persoonlijk een pakje eigen merk koffie en koek bezorgt. In de begeleidende brief schrijft Albert Heijn dat het met zijn opgebouwde kennis en faciliteiten 'iets terug wil doen voor de maatschappij'.

Albert Heijn heeft de Zaanse bejaarden verzekerd dat het niet de bedoeling is dat voortaan een AH-wagen voor de deur komt. 'Maar de komende maanden gaan wij wel, in nauw overleg met medewerkers van Maaltijdvoorziening Zaanstreek, onderzoeken welke diensten, kennis en faciliteiten wij aan u en Maaltijdvoorziening beschikbaar kunnen stellen.'

A. Schipper, bij de stichting Maatschappelijke Dienstverlening Zaanstreek verantwoordelijk voor Tafeltje Dekje: 'Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat Albert Heijn voor de maaltijden gaat zorgen, tenzij wij daarom vragen. Wij werken veel met vrijwilligers, die wij niet in een commerieel traject willen trekken.'

De samenwerking met Tafeltje Dekje in de Zaanstreek is tot stand gekomen na de opening van Albert Heijns nieuwe hoofdkantoor in Zaandam. Ter gelegenheid daarvan heeft het bedrijf de stichting Maatschappelijke Dienstverlening een bestelauto cadeau gedaan voor de bezorging van diepvriesmaaltijden. Want terwijl driehonderd afnemers van Tafeltje Dekje dagelijks een warme maaltijd thuisbezorgd krijgen, ontvangen de overige afnemers per week een pakket diepvriesmaaltijden. De warme maaltijden zijn afkomstig van enkele verzorgingstehuizen in de streek.

A. Schipper van Tafeltje Dekje merkt op dat de groep bejaarden die een beroep doen op deze dienstverlening elk jaar groter wordt, omdat ouderen langer thuis willen blijven wonen. 'Maar de afnemers worden ook steeds kritischer', voegt ze eraan toe. Tafeltje Dekje zou op termijn ook zogenoemde 'koelverse' maaltijden willen rondbrengen, een product waarmee Albert Heijn ervaring heeft.

H. Romijn van Gezondheid Service Nederland, de belangenbehartiger van thuiszorgorganisaties, heeft tegenover Distrifood verklaard blij te zijn met het initiatief van Albert Heijn.

'De gezondheidszorg heeft te maken met dalende budgetten. Samenwerking met het bedrijfsleven is vandaag de dag meer dan bespreekbaar. Albert Heijn ziet nieuwe marktmogelijkheden.' Romijn zegt er echter niet voor te voelen zich te binden aan een marktpartij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden