Winkel zondags open mag van gemeenten

Nederlandse gemeenten vinden dat winkeliers op zondag best hun deuren zonder beperkingen mogen openen. Dat schrijft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in een vandaag verstuurd advies aan minister Wijers van Economische Zaken....

Van onze verslaggever

Mike Ackermans

DEN HAAG

Het advies van de gemeenten is van belang omdat Wijers de besluitvorming over winkeltijden voor een groot deel wil overlaten aan gemeenten en individuele ondernemers. De VNG steunt de kabinetsplannen om de winkeltijden fors te verruimen en de bepaling van de openingstijden over te laten aan de winkeliers. Het VNG gaat zelfs nog iets verder.

Het kabinet is van plan de winkelopening op zon- en feestdagen te verbieden, waarbij het individuele gemeenten vrij staat in sommige gevallen anders te beslissen. Bovendien overweegt minister Wijers de winkels op doordeweekse dagen om tien uur 's avonds te laten sluiten uit een oogpunt van openbare orde en veiligheid. Volgens het VNG zijn die beperkingen niet nodig.

De VNG vindt het reëel om in de nieuwe wet te bepalen dat winkels op zondag open mogen zijn. De gemeenten dienen zelf te kunnen beslissen of winkels op zondag toch dicht moeten in de hele gemeente of delen ervan. Een dergelijke regeling vergt minder bestuurlijke besluitvorming dan het kabinetsvoorstel, en daar is het de VNG om te doen.

Overigens kan de VNG best leven met het kabinetsvoorstel ten aanzien van de zondagsluiting. De vereniging vraagt in dat geval wel een aantal feestdagen uit te zonderen van de verplichte zondagsluiting, te weten de tweede Kerst-, Paas- en Pinksterdag, Goede Vrijdag, Hemelvaart en Koninginnedag. Veel ondernemers vragen nu al om een ontheffing op die dagen.

De VNG wil geen sluitingsgebod na tien uur 's avonds in plaats van na twaalf uur, omdat dit extra bestuurlijke lasten met zich meebrengt. Ondernemers zullen proberen via een beroep op de ontheffingsbepaling vrijstelling te krijgen, verwacht het VNG. Elk verzoek moet getoetst worden op aspecten van openbare orde en veiligheid.

Uit de experimenten met 's avonds winkelen is niet gebleken dat openstelling na tien uur voor overlast zorgt, schrijft het VNG. In bijzondere gevallen biedt de huidige gemeentewet voldoende handvatten om in te grijpen. Het VNG pleit daarom voor vrije winkeltijden tot twaalf uur 's nachts.

Wijers heeft behalve de VNG ook de Emancipatieraad en de Sociaal-Economische Raad om advies gevraagd. In de SER zijn het midden- en kleinbedrijf tegen de kabinetsplannen, de grote werkgevers voor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden