Windvlagen spelen meeste springers parten Ahonen in herkansing naar record

Net als vrijdag in Oberstdorf kende op Nieuwjaarsdag de tweede wedstrijd voor de vierschansentoernee in Garmisch Partenkirchen een winnaar van slechts zeventien jaar....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Met afstanden van 114 meter (een nieuw schansrecord) en 112 meter nam Ahonen tevens de leiding na twee wedstrijden in het klassement van de vierschansentoernee.

De Oostenrijker Andreas Goldberger, evenals in Oberstdorf tweede, volgt op korte afstand. De volgende wedstrijden zijn in 4 januari in Innsbruck en 6 januari in Bischofshofen.

De geluksfactor speelde zondag door zware sneeuwval en veranderlijke wind een grote rol. Het scheelde weinig of het hele evenement was afgelast.

'Het was op het randje van legaliteit', vond de Duitse ploegleider Rudi Tusch. Diverse springers troffen tijdens hun poging juist een nadelige wind, anderen werden min of meer door de lucht gedragen naar ruime afstanden.

De Duitse favoriet Jens Weissflog kon er over meepraten. Tijdens zijn vlucht werd hij door een heftige zijwind uit de koers geblazen en gedwongen na 96 meter een noodlanding te maken. Zijn vijftiende plaats was ver beneden zijn stand. 'Ik vraag me werkelijk af of dit allemaal geldig was', zei de Olympisch kampioen boos. 'We kunnen voortaan net zo goed lootjes trekken.'

De Oostenrijker Andreas Goldberger beaamde dat hij alle geluk van de wereld had gehad tijdens zijn sprongen naar 109 en 113,5 meter. 'Het was een dag voor toeristen, niet voor skispringers', was zijn veelzeggende commentaar. Schwarzenberger, vrijdag nog triomfator, kwam er helemaal niet aan te pas.

Ahonen leek in zijn eerste sprong ook getroffen te worden door de sterk wisselende omstandigheden. Hij kwam na een plotselinge stormvlaag niet verder dan 78 meter. Dank zij een protest van de Finse teamleiding mocht Ahonen echter overspringen, met als gevolg dat hij het schansrecord opschroefde naar 114 meter.

Andere springers, die net zo benadeeld werden, mochten merkwaardig genoeg niet opnieuw van de schans dalen. De tweede sprong van 112 meter was voldoende voor Ahonen om de hoofdprijs te pakken en als lijstaanvoerder de derde wedstrijd van Innsbruck in te gaan.

Voor de Nederlandse schansspringer Peter van Hall was er op Nieuwjaarsdag genoegdoening. Hij zou als voorspringer de springschansen van Oberstdorf en Garmisch-Partenkirchen afglijden. In Oberstdorf kreeg hij echter geen toestemming van de wereldbeker-coördinator Walter Hofer. De Nederlandse schansspringer mocht in Garmisch-Partenkirchen uiteindelijk wel naar beneden. In het oranje pak vloog hij naar een afstand van 64 meter.

'De voorspringers moeten de schans testen en niet andersom', verklaarde Hofer de beslissing om Van Hall eerder in Oberstdorf niet te laten springen. Hofer weigerde trouwens om dezelfde reden de Brit Eddy 'The Eagle' Edwards in het voorprogramma op te nemen. De bebrilde Edwards maakte tijdens de Olympische Spelen in Calgary (1988) furore als schansspringende clown.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden