Windsurfer Van Rijsselberghe finisht in stijl en wint officieel goud

Dorian van Rijsselberghe heeft de medalrace in stijl afgesloten. De Nederlandse windsurfer kwam zondag als eerste over de finish, waar zelfs een laatste plaats voldoende was geweest voor de gouden medaille. Vrijdag wist hij al dat hij zich de beste windsurfer van de wereld mag noemen. Nu is die prestatie officieel bezegeld met goud.

Van Rijsselberghe op het jacht van het koninklijk echtpaar. Beeld getty

Dorian van Rijsselberghe deed vrijdag wat niemand voor hem gelukt is, voor de tweede keer op rij olympisch kampioen plankzeilen worden. Officieus dan, want zondag stond nog de laatste medal race gepland. Die sloot Van Rijsselberghe winnend af.

Na Weymouth 2012 was de surfdude van Texel in Rio (2016) opnieuw de allerallerbeste. Als een sporter superlatieven verdient, dan zijn die deze vrijdag voor de 27-jarige Nederlander die tegenwoordig in Californië leeft. Hij sloeg toe op een matige zeildag met een lange periode van wachten. Hij zeilde op zee, buiten de vieze Guanabara Baai, naar twee eentjes, zijn zesde en zevende overwinning. Hij kwam toen in de positie om nog voor de finale, de medalrace zoals die heet, de zaak naar zijn hand te zetten.

In de twaalfde race deed hij zijn zaken. Hij moest van achttien punten voorsprong op de Brit Nick Dempsey naar minimaal 21 varen. Met die voorsprong de dubbel tellende finale ingaan was er geen risico meer, sprak zijn manager Simon Keijzer. Als Van Rijsselberghe immer een middelvinger in de slotrace zou opsteken naar de jury, dan zouden de twee strafpunten die daarbij horen hem nog kunnen nekken.

Het was een theoretisch verhaal in de praktijk van alledag. Die hield in dat Van Rijsselberghe net als in Weymouth, aan de kust van Dorset in Zuid-Engeland, nu ook het best voorbereid van start ging. Hij leefde vaak gescheiden van zijn gezin, om aan de voet van de Suikerberg, in het gezellige Urca het Hollandse Huis daar te betrekken. Het was in kaart brengen van de omstandigheden, windvlagen, stroompatronen, golfhoogte; geen detail bleef onbesproken.

Van Rijsselberghe met zijn rivaal Dempsey. Beeld reuters

Olympische status

Het was het eerste dat Van Rijsselberghe in 2012 verklaarde toen zijn sport, het plankzeilen op het RS:X board, toch zijn olympische status behield. De wereldzeilbond ISAF wilde aanvankelijk voor het kitesurfen gaan, een moderne, uiterst populaire variant, maar in de beslissende vergadering ging 51 procent van de stemmen toch weer naar plankzeilen, de discipline waarin de Nederlander Stephan van den Berg in 1984 (op de Grote Oceaan bij Long Beach) de eerste olympische titel had gegrepen.

'Nog eens vier jaar', concludeerde Van Rijsselberghe toen met zeker genoegen. 'We gaan met zijn tweeën door in het windsurfen. Zonder Aaron ga ik het water niet op. We zullen volle bak aan de gang moeten voor nog eens zo'n vierjarig traject. Iedereen blijft hard door trainen. We kunnen de concurrentie niet onderschatten. Er zal meer bij komen kijken om in Rio weer sterk voor de dag te komen.'

Interview Van Rijsselberghe

Als eerste windsurfer heeft Van Rijsselberghe voor de tweede keer goud gewonnen. De kleurrijkste olympiër van Nederland lijkt nonchalant, maar is bloedfanatiek. 'Bij twee uur varen moet het twee uur goed zijn.' (+)

Dorian van Rijsselberghe nadat hij zijn olympische titel in de RS:X-klasse heeft geprolongeerd op de Olympische Spelen van Rio. Beeld anp

Moeilijk traject

Het draaide bij het in kaart brengen van de concurrentie om Dempsey, de man met wie hij rekening diende te houden op de olympische afspraak van 2012. Het werd een moeilijk traject waarbij de Brit hem regelmatig in de weg zat. Bij de grootste regatta's, de opeenvolgende WK's van Buzios (2e), Santander (7e), Oman (3e) en Eilat (2e) kwam de Nederlandse favoriet steeds iets tekort.

In 2014 was het excuus dat hij kort tevoren de testwedstrijd van Rio had gewonnen en daar zijn energie had verspeeld. In 2015 werd Van Rijsselberghe getroffen door een polsbreuk. Dat gooide zijn seizoen overhoop. Dit olympische jaar bouwde de Nederlander naar een piek in zijn vorm die niet kon uitblijven. Op het moment dat het er echt om draaide, surfte hij weg van de concurrentie, met het onnavolgbaar goede rijtje van 5, 3, 1, 4, 1, 1, 4, 1, 1, 1, 1 en 6. Alleen Weymouth was nog beter. Daar kon hij twee races voor het eind al een rondje laten bestellen.

Dorian van Rijsselberghe op de plank in Rio Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden