Windsurfen blijft toch olympisch

HEERENVEEN - Windsurfer Dorian van Rijsselberge, winnaar van olympisch goud, stopt met zijn omscholing: kitesurfen wordt geen olympische sport. Dat was de verrassende uitkomst van een ledenvergadering van de wereldzeilfederatie ISAF, zaterdag in het Ierse Dun Lahoghaire. Het eerdere besluit van het bestuur om de windsurfplank te verruilen voor het kiteboard, werd met het kleinst mogelijke verschil teruggedraaid.


'Knullig en amateuristisch', zo noemde Van Rijsselberge de besluitvorming. 'Beide sporten zijn olympisch waardig.' Slechts een van beide kon, wegens de strenge numerus clausus van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), in het olympische programma blijven. Dat het uiteindelijk toch windsurfen werd, leek verbazingwekkend. 'Ik heb niet gelobbyd, dat heb ik aan anderen overgelaten. Ik ben daar niet zo goed in.'


De wereldzeilfederatie draaide de plannen terug. Van de 114 vertegenwoordigde landen in Ierland bleek 51 procent alsnog voor het aanblijven, 49 procent was voor het kiten.


Van Rijsselberge, al overgestapt naar kitesurfen, zei zondag na een fietstochtje op zijn eiland Texel dat hij zijn surfplank ging afstoffen. Zijn olympische exemplaar van Weymouth, waar hij deze zomer de regatta regeerde, had de kampioen al beschikbaar gesteld voor het juttersmuseum.


In februari vaart hij al weer het WK, in Brazilië, in Buzios, 150 kilometer van de olympische stad van 2016, Rio de Janeiro. 'Mooi thermisch windje daar. En veel G-strings', grapt de olympisch kampioen.


In Buzios stapt hij weer op het vertrouwde RS:X-board. De beslissing eerder dit jaar om de kite de plank te laten vervangen, was direct met twijfels omkleed. De Spaanse vertegenwoordiger bij die vergadering bood later zijn excuses aan voor zijn stem. Hij had 'plank' willen stemmen, maar drukte op de knop 'vlieger'.


Nieuw-Zeeland

Daardoor maakte Van Rijsselberge direct na zijn olympische succes in Zuid-Engeland de overstap naar het kiteboard. Hij voer zelfs de WK in Sardinië, waar hij in de Silver Fleet als 66ste eindigde. Hij noemde het een leermoment. Hij had nog veel kennis, ervaring en competentie in te halen.


Zaterdag maakte Van Rijsselberge direct de stap terug naar het windsurfen. Hij kwam nog dezelfde dag met zijn vaste coach Aaron McIntosh overeen om aan het traject van vier jaar te beginnen. Na Kerstmis zal hij weer naar Nieuw-Zeeland vertrekken, voor een eerste trainingskamp. In februari wacht de wereldtitelstrijd in Brazilië.


Buzios is gemakkelijker varen dan Rio, zei de expert zondag. Rio is een oord met weinig wind. Voor zijn Canadese teamgenoot Plavsic te lastig waarschijnlijk, aldus de Nederlander. Van Rijsselberge bereidde zich de laatste jaren in een internationale ploeg voor op de olympische titelrace. De Nieuw-Zeelander McIntosh is daarbij zijn leidsman. De ervaren coach, op handen gedragen door zijn Nederlandse pupil, staat onder contract bij het Watersportverbond.


'Nog eens vier jaar', zei Van Rijsselberge met zeker genoegen. 'We gaan met zijn tweeën door in het windsurfen. Zonder Aaron ga ik het water niet op. We moeten volle bak aan de gang. We kunnen de concurrentie niet onderschatten. Er zal meer bij komen kijken om in Rio weer sterk voor de dag te komen.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden