Windparken op zee fors vertraagd

Nederlandse bedrijven willen windparken bouwen in de Noordzee. De overheid weigert vergunningaanvragen in behandeling te nemen. Bestuursrechters zijn te hulp geroepen....

De bouw van windparken ver op zee komt maar niet van de grond. Vanwege kabinetsperikelen de afgelopen jaren ontbreekt planologisch beleid dat een traag ambtenarenapparaat zelf niet durft te maken. Dat moet snel veranderen, stelt Diederik Samsom, Tweede-Kamerlid voor de PvdA, in een brief aan de vaste-Kamercommissie voor milieubeheer.

In 2010 moet er 1500 megawatt aan windmolens in Nederland staan, heeft de overheid zich voorgenomen. Geschikte ruimte op land is echter schaars. De Noordzee is de enige uitweg om de volgende overheidsdoelstelling voor 2020 te kunnen halen: 6000 megawatt aan windmolens, ver uit de kust en uit zicht, is het voornemen. Daarmee is 10 procent van de benodigde stroom in Nederland op te wekken.

Om die doelstelling te halen, moeten er vanaf 2005 elk jaar ongeveer 150 à 200 windturbines in de Noordzee worden neergezet, rekent Samsom voor. Gezien de lange voorbereidingstijd zullen bouwvergunningen deze zomer al in behandeling moeten worden genomen, of er draait niets in 2005.

Energiebedrijf Nuon, het bedrijf E-Connection uit Bunnik, dat onder meer wordt gesteund door de Fortis-bank, en het bedrijf Econcern uit Utrecht hebben twee jaar geleden vergunningen aangevraagd voor de bouw van offshore-windparken. Ook Greenpeace heeft een aanvraag ingediend, om helderheid te krijgen over de knelpunten.

De aanvragen zijn ingediend bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Maar het ministerie weigert ze te behandelen, vooruitlopend op een nieuwe aanpak van de procedure. Dat gebeurt vanwege de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening, waarbij vijf ministeries zijn betrokken. De nota is door de Tweede Kamer aangehouden; besluitvorming wacht op een nieuw kabinet.

Willekeur, vinden de bedrijven die afwachtende houding. Begin vorig jaar honoreerde Verkeer en Waterstaat op basis van diezelfde wet een andere aanvraag van E-Connection wel, en inmiddels is al een bouwvergunning afgegeven. Vandaar de gang naar de bestuursrechter. Drie zijn er ingeschakeld, in Amsterdam, Arnhem en Utrecht.

Maar, zegt E-Connection, zelfs met die bouwvergunning kunnen we nog niet aan de slag. De overheid antwoordt namelijk niet op vragen over milieutoeslagen en fiscale maatregelen. Investeerders eisen heldere antwoorden voordat ze 270 miljoen euro uitgeven. Dat zijn de geschatte bouwkosten van het eerste commerciële offshore-windpark waarvoor die vergunning is afgegeven, zegt Mathieu Kortenoever van E-Connection. 'Komen die antwoorden alsnog tijdig af, dan kan het windpark in september 2004 draaien.'

In de windparken waarvoor vergunningen zijn aangevraagd, komen tientallen turbines te staan, ver op zee, daar waait het lekker. De molens, neergezet in diep water op heipalen, hebben wieken van minstens veertig meter elk.

Technologisch zijn die mega-turbines nu te bouwen, zegt Kamerlid Samsom, in zijn vorige baan Greenpeace-medewerker. Hij verwijst naar een eind vorig jaar in bedrijf genomen windpark bij het Deense Esbjerg. Daar staan tachtig megaturbines.

Maar door de lakse houding van de overheid zal zich hier geen offshore windindustrie kunnen ontwikkelen, vindt Samsom. Bovendien zullen investeerders niet toehappen, die eisen zekerheden. Een zegsman van Econcern: 'Voor de kust van Denemarken, Duitsland en Engeland zijn de eerste grootschalige windparken gebouwd of in aanbouw, en wij, de overheid en als gevolg daarvan de bedrijven hier, zijn voortdurend bezig met niets doen.'

Alleen al in Duitsland liggen plannen voor een dertigtal windparken, in de Noordzee en in de Baltische Zee. Het Nederlandse ministerie van Verkeer en Waterstaat reageert laconiek. 'Er is overleg tussen de betrokken ministeries. Er wordt naar gekeken. Het wachten is op een nieuw kabinet. Dat zal naar de vergunningprocedure kijken. Bedrijven kunnen straks gewoon opnieuw een aanvraag indienen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden