Windpark Noordzee goedkoper en extra CO2 helpt planten steeds minder

Goedemorgen. Sporters zouden na een kruisbandoperatie langer moeten herstellen en het eerste windpark op de Noordzee wordt goedkoper dan begroot. Verder in de Volkskrant Ochtend: in Weert zijn onderduikers wel welkom en de JSF arriveerde in stijl: met vertraging.

Windmolens in de Noordzee. Beeld anp
Windmolens in de Noordzee.Beeld anp

Terwijl u sliep

Windpark op Noordzee goedkoper dan verwacht

Het eerste windpark op de Noordzee, voor de kust van Zeeland, wordt goedkoper dan begroot. De overheid hoeft hierdoor minder subsidie te verstrekken aan windstroom dan waarmee rekening was gehouden.

Sporters moeten langer herstellen na kruisbandoperatie

Sporters moeten na een kruisbandoperatie langer herstellen. Dat blijkt uit onderzoek onder 67 kruisbandpatiënten. De genezing duurt namelijk langer dan de zes maanden rust die sporters vaak aanhouden.

Toename CO2 in lucht heeft steeds minder invloed op planten

De hoeveelheid kooldioxidegas in de lucht is momenteel zo hoog dat een extra dosis nauwelijks meer invloed heeft op de groei van bomen en planten. Dat concludeert Andries Temme, systeemecoloog aan de Vrije Universiteit Amsterdam, in het proefschrift waarop hij vandaag promoveert.

Syrië: Turkije, Qatar en Saoedi-Arabië schuldig aan bomaanslagen

De bomaanslagen die gisteren in Syrië dood en verderf zaaiden, konden mede gebeuren door hulp van Turkije, Qatar en Saoedi-Arabië. Dat zegt het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken in een brief aan de Verenigde Naties. De landen zouden 'de extremisten steunen'.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Vandaag in het nieuws

Bill Cosby verschijnt vandaag voor het eerst zelf voor de rechter, meer dan vijftig vrouwen zeggen door de 78-jarige acteur verkracht, aangerand of misbruikt te zijn.

In Marokko wordt het proces tegen kickbokser Badr Hari wegens mishandeling vandaag hervat.

Verder zijn de topmannen van de twee grootste bedrijven ter wereld in Amsterdam. Tim Cook (Apple) en Eric Schmidt (Alphabet, moederbedrijf van Google) spreken op een evenement voor startups in de Beurs van Berlage.

Kiki Bertens en Thiemo de Bakker komen in actie in de eerste ronde van Roland Garros. En wielrenner Steven Kruijswijk trekt in het roze verder de Italiaanse bergen in tijdens de zestiende etappe van de Giro.

Plusteken bij een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Aanraders van de redactie

JSF arriveert in stijl: met vertraging (+)

Na twintig jaar praten landden maandagavond de eerste JSF's op Nederlandse bodem. Omwonenden houden hun hart vast, maar vliegtuigspotters genieten van 'een bak herrie'.

'De lat moet hoger, op elk gebied' (+)

Met het Oranjeloze EK voor de deur presenteert de KNVB dinsdag het rapport 'Winnaars van Morgen', over hoe het Nederlandse voetbal de achterstand op het buitenland kan inlopen. Wat moet er veranderen?

Zo gaan Nederlandse theaters om met artiesten (+)

Hoe gaan theaters met artiesten om? De Volkskrant hield voor de tweede keer een enquête onder artiesten, en presenteert de vijf beste en vijf slechtste theaters achter de coulissen. En passant gaat een wereld aan welkomstboeketjes en doolhofachtige gangenstelsels open.

Geef moslims geen voorrechten

Het is beter om af te zien van de speciale behandeling van moslims in Nederland, omdat zij dan niet meer als groep worden gezien.

Chantal Janzen in haar kleedkamer in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Beeld An-Sofie Kesteleyn/de Volkskrant
Chantal Janzen in haar kleedkamer in het DeLaMar Theater in Amsterdam.Beeld An-Sofie Kesteleyn/de Volkskrant

In Weert zijn onderduikers welkom (+)

Ze doopten zichzelf 'de Hillbillies': twintig vrouwen die het Weerts verzet tegen het vluchtelingenbeleid aanvoeren. 'Van allerlei pluimage' zijn ze, met inkomens 'van bijstand tot vier keer modaal'.

Waarom de JSF mij altijd aan Pim Fortuyn doet denken (+)

Het was maandag een historische dag. Op de vliegbasis Leeuwarden landden de eerste twee Joint Strike Fighters, ook bekend als de F-35 Lighting II. Ik zat voor de livestream van de luchtmacht op YouTube om geen seconde te missen van de aankomst van de twee teststraaljagers die zoveel prachtige Nederlandse politieke historie aan de tip van de vleugel hebben hangen.

Mathilde Dominikowski draagt de baby van de ondergedoken Doaa. Beeld
Mathilde Dominikowski draagt de baby van de ondergedoken Doaa.Beeld

Elke ochtend op mobiel

Dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen? Dat kan! Klik hier om u aan te melden.

null Beeld Jos Collignon
Beeld Jos Collignon
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden