Opinie

'Windmolens oké, maar dan wel op zee'

De ingezonden brieven van dinsdag 28 juni.

Windmolens op zee. Beeld anp

Brief van de dag: Windmolens oké, maar dan wel op zee

Her en der zijn in Nederland windmolenparken gerealiseerd of in voorbereiding. De weerzin en weerstand tegen windmolenparken wordt steeds groter. Zie de voorgenomen realisering van een windpark met zo'n vijftig windmolens in de Drentse Veenkoloniën. Het gewenste draagvlak ontbreekt daar volledig.

Om de doelen van het Nationaal Energieakkoord te halen moeten er flink wat windmolenparken bijkomen. Nu zijn zelfs de kwetsbare gebieden zoals de Veluwe in beeld (Ten eerste, 27 juni). Het mag duidelijk zijn dat opwekking van duurzame energie een must is. Naar mijn mening is Nederland te dichtbebouwd en te dichtbevolkt voor verdere windparken. In feite is de grens van het toelaatbare al overschreden.

Daarom pleit ik ervoor windmolenparken uitsluitend op zee te plaatsen. Het Nederlandse continentale plat meet rond de 65 duizend vierkante kilometer, bijna tweemaal zoveel als het vaste land, inclusief het IJsselmeer. Daar is voldoende ruimte. Mits voldoende afstand tot de kust wordt aangehouden minimaal 20 kilometer zal daartegen geen bezwaar bestaan. En het verschil in kosten zal amper merkbaar zijn voor bedrijven en burgers. Derhalve luidt mijn stelling: windmolens oké, maar dan op zee.

Jan Jaarda, Exloo

Senioren en Brexit

Senioren stemden grotendeels voor de Brexit, jongeren ertegen, met als conclusie dat de oudere Britten de jonge generaties hebben opgezadeld met een hoop problemen. Enige nuancering lijkt mij op zijn plaats.

Op onder meer economist.com stond op de morgen van het referendum een grafiek waaruit bleek dat bij de Britse parlementsverkiezingen in 2015 de opkomstpercentages van 65-plussers en 18-24-jarigen respectievelijk 78 procent en 43 procent bedroegen, een verschil van 35 procentpunten! De krant adviseerde de jongere kiezers dan ook hun verantwoording te nemen en te gaan stemmen. De opkomst donderdag in gebieden met relatief veel jongere kiezers is lager geweest dan het gemiddelde.

Wat zou het resultaat van het referendum zijn geweest als het opkomstpercentage onder jongeren even groot zou zijn geweest als dat bij de senioren? Een generatiekloof als een van de oorzaken van de uitslag? Misschien, maar dan een tussen senioren die wel massaal gebruikmaken van hun democratische rechten en jongeren die dat niet doen.

Frans Passier, Waalwijk

Krokodillentranen

Die Brexit toch. Veel krokodillentranen op het vasteland en ook veel verklaringen van deelnemende politici dat er nu toch echt aan een betere, effectievere Europese Unie gewerkt moet worden.

Waarom niet eerder, eigenlijk? President Hollande kan, als hij het werkelijk meent, een mooi gebaar maken: het verhuiscircus tussen Brussel en Straatsburg beëindigen.

Misschien wel wat compensatie voor de Oost-Franse stad, maar verder geen gedoe meer. Scheelt ook een paar centen. Waarom geloof ik nou toch niet dat dit gaat gebeuren?

Paul van Tongeren, Naarden

Brexitbeurspaniek

Paniek afgelopen vrijdag op de Beurs van Amsterdam en zaterdag op de voorpagina van de Volkskrant. Maar wat is er nu helemaal aan de hand? Op 16 juni, een week voor de Brexit, staat de AEX op 418.

Tot op de dag van het Brexitreferendum is de AEX door beursgoeroe's en wedkantoren opgejut tot 449 en vandaag de 27ste staat-ie 's middags op 415, iets onder een week geleden. Weinig aan de hand dus.

En helemaal niet als je kijkt naar de omzetvolumes in relatie tot de aantallen uitstaande aandelen.

Van de 6,2 miljard Shell-aandelen worden er op vrijdag 24 juni als de Brexit een feit is maar 7 miljoen verkocht, net iets meer dan 0,1 procent! En van de 3,8 miljard aandelen ING maar 12 miljoen oftewel maar 0,3 procent. En ook maandag wordt nog niet 1 procent van de ING-aandelen verhandeld.

Kortom, even kijken naar de beurshistorie op wat langere termijn en de omzetvolumes in relatie tot de uitstaande aandelen, en er is geen reden tot paniek!

J. Uri, Arnhem

Lemmingenbaas?

PVV en SP roepen nu om een Nederlands referendum over de EU. Laten we daar een jaar of vijf mee wachten. Dan weten we de effecten van de Brexit. Dan pas weten we of Boris Johnson de nieuwe verlosser van de Britten is of dat hij de Chief Lemming is, waar de Britten achteraan hebben gehold.

René Leliveld, Amsterdam

Doodsaai EK

Stelling 12 bij mijn proefschrift (2001):

'De attractiviteit van het voetbal is de laatste decennia afgenomen, doordat het atletisch vermogen van voetballers enorm is gegroeid, terwijl de afmetingen van het veld gelijk zijn gebleven. Door het aantal veldspelers per team terug te brengen van tien naar negen (een veel eenvoudiger oplossing dan de afmetingen van het veld te vergroten) ontstaat er weer ruimte op het veld voor oogstrelende acties.'

Dr. ir. A.A.M. Schaafsma, Utrecht

Syrisch trekkerstenue

Mode als spiegel van de tijdgeest (V, 27 juni). Dat modeontwerpers narcistische trekjes vertonen: oké. Dat zijn we van ze gewend. Wanneer echter de nieuwe mode wordt gepresenteerd met het vluchtelingenprobleem als inspiratiebron, dan leven ze buiten de werkelijkheid.

Fanny Heymann, Amersfoort

Prima gezelschap

Ik hoop dat mevrouw Anita Elberse ('Ik hou niet van de middelmaat', Volkskrant Magazine 25 juni) beseft welk een voorrecht het is om dagelijks in gezelschap met zichzelf te verkeren.

H.F.M. Crombag, Maastricht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden