Windmolens in hoge gebouwen: vooral een prachtidee op papier

AMSTERDAM - Het lijkt een geweldig idee: door windturbines in een wolkenkrabber te plaatsen energie opwekken voor de gebruikers. Het zou moeten gebeuren in het 240 meter hoge Bahrain World Trade Center. Helaas komt er weinig van terecht, doordat de gebouwen verkeerd staan gedraaid, stelt hoogleraar bouwfysica Bert Blocken van de Technische Universiteit Eindhoven.

Het Bahrain World Trade Center bestaat uit twee torens, waartussen drie windturbines hangen. Het was bij oplevering in 2008 een wereldprimeur, maar er is niet goed over het ontwerp nagedacht, stelt Blocken. De torens staan in de vorm van een trechter, zodat de wind ertussendoor wordt geperst. Daardoor waait het ter plekke harder en is de opbrengst hoger.

Dat was de theorie, maar de architect heeft geen goede simulaties gemaakt. 'Hij ging ervan uit dat door de trechtervorm het Venturi-effect zou optreden', zegt Blocken. Dit effect, waarbij luchtstromen in een versnelling raken, werkt alleen in gesloten kanalen. In het geval van de Bahreinse torens kan de wind ook om of over het gebouw heen, wat in de praktijk gebeurt. Blocken: 'Wind neemt, net als water, de makkelijkste weg.' Daardoor is de opbrengst van de turbines lager.

Voorafgaande aan de bouw zijn simulaties uitgevoerd om te kijken of het zou werken. De bouwer heeft de vorm van de torens aangepast, maar daarna is besloten de torens te draaien en verzuimd te kijken wat het effect zou zijn. Blocken heeft nu windtunnelmetingen en computersimulaties uitgevoerd waaruit naar voren kwam dat de turbines bij een draai van 180 graden van de torens een 14 procent hogere jaaropbrengst zouden hebben.

Blocken ziet het vaker misgaan. Ook bij de Londense Stratatoren. Daar draaien de drie ingebouwde turbines bijna nooit, en als ze dat wel doen, maken ze veel herrie. De Londense turbines zouden ongeveer 8 procent van de elektriciteitsbehoefte van de gebruikers moeten leveren. In de praktijk wordt dit getal bij lange na niet gehaald.

Moeten gebouwen überhaupt worden gebruikt voor de opwekking van windenergie? Is het niet beter gewoon windmolens te plaatsen? 'Je zult in een gebouw nooit de rendementen halen van op zee', zegt Blocken. Het voordeel is wel dat in een gebouw de stroom wordt opgewekt waar deze gebruikt wordt. Windenergie van zee moet naar land komen, een kostbare operatie.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden