Windloze dag fnuikend voor plannen catamaranduo

SCHEVENINGEN - Het catamaranduo Renée Groeneveld en Karel Begemann wist wat ze zaterdagmiddag te doen stond in de medaillerace van het WK in de Nacra 17-klasse. Slechts één punt scheidde het tweetal van het podium. Het bleef echter bij goede voornemens, want door een gebrek aan windkracht bleven de boten doelloos op het Scheveningse strand liggen. Voor Groeneveld en Begemann eindigde het toernooi daardoor met een vierde plek in het klassement in een anticlimax.


'Frustrerend', was het meest gehoorde woord, nadat de juryleden om 15.30 uur het einde van het WK hadden aangekondigd. 'Het zag er de hele dag al niet hoopvol uit', zei stuurvrouw Groeneveld, terwijl de vlaggen van de vertegenwoordigde landen bewegingloos naar beneden hingen.


Het zomerse weer heeft het verloop van het toernooi nadrukkelijk beïnvloed. Ook op de eerste twee dagen van het WK gooide het weer roet in het eten. Er stond ook toen nauwelijks wind aan de Nederlandse kust.


Aanvankelijk leek alles mee te zitten voor de Nederlandse zeilers. Ze kennen de nieuwe Nacra 17-boot als geen ander. In 2012 besloot de internationale zeilfederatie ISAF dat het Nederlandse bedrijf Nacra Sailing de boot mocht leveren voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.


Nog voor de concurrentie het nieuwe vaartuig in bezit had, maakten de Nederlanders daar al kennis mee. 'Bovendien hadden we een maximale voorbereidingstijd op de plek van het WK, omdat dit toernooi in Scheveningen plaatsvond', zei Begemann.


De eerste grote tegenslag voor het Nederlandse veld kwam vrijdag. De catamaran van Mandy Mulder en Thijs Visser werd door een Spaanse boot van achteren geraakt. In de volgende race konden de twee door de ontstane materiaalpech niet voluit meestrijden. Woensdag bezetten Mulder en Visser nog de eerste plek, maar na deze incidenten vielen zij buiten de top-10.


Ook de zaterdag bleek de Nederlandse zeilers niet goed gezind. Bij aanvang van het toernooi had bondscoach Sven Karsenbarg nog de doelstelling uitgesproken om minstens één duo bij de eerste acht te zien eindigen.


Met slechts één punt verschil was het nieuwe doel voor de zaterdag duidelijk: een podiumplek. Aangezien een Frans en een Brits duo al een te grote voorsprong hadden genomen, restte de bronzen medaille als enige bereikbare eremetaal.


Maar zonder medaillerace op zaterdag was zelfs het brons niet meer haalbaar. 'We hebben dit WK het thuisvoordeel te weinig benut', zei Begemann. 'Hoewel je dat voordeel ook niet groter moet maken dan het is. Water blijft water.' De weersomstandigheden waren bovendien anders dan tijdens de trainingen. 'We hebben hier de afgelopen drie maanden kunnen oefenen, maar geen enkele dag was het weer vergelijkbaar met deze week.'


Het jonge duo, Groeneveld is 26 jaar en Begemann 23, dient lessen te trekken uit het WK. Groeneveld: 'Nooit opgeven. En altijd gefocust zijn. Voor hetzelfde geld hadden we na een uur wachten toch nog het water op moeten gaan en dan moet je maximaal gefocust zijn.' Groeneveld kijkt tevens kritisch in de spiegel: 'Elk punt kan beslissend zijn, dus nu denk je automatisch terug aan de races van de afgelopen dagen. Hadden we maar een puntje extra binnengehaald, dan stonden we nu op het podium.'


Bondscoach Sven Karsenberg was meer te spreken over de prestaties van de Nederlandse zeilers. 'De doelstelling was minstens één duo bij de eerste acht. Dat hebben we met een vierde (Groeneveld en Begemann), een zevende (Elke Delnooz en Coen de Koning) en een dertiende plek (Mandy Mulder en Thijs Visser) ruim gehaald.' Hoewel hij graag een koppel op het podium had gezien, was hij tevreden. 'Het woord frusterend past niet bij deze prestatie.'


Of het duo ook in de toekomst nog samen zal zeilen, is nog onbekend. In september vindt een evaluatie plaats, waarin bondscoach Karsenbarg kan besluiten de samenstellingen van de duo's te wijzigen.


Karsenberg: 'Wij zijn met een langetermijntraject bezig. Het voornaamste doel is om van elkaar te leren. Tijdens het volgende toernooi zijn de duo's weer anders. Wie in de aanloop naar Rio met elkaar zeilt, weet ik nog niet.'


Er ligt voor de Nederlandse zeilers slechts één ticket voor de Spelen van Rio klaar. Met de aangepaste regels van het Internationaal Olympisch Comité is er slechts één zekerheid: dit duo zal uit een man en een vrouw bestaan.


Zaterdag moest ook Finn-zeiler Pieter-Jan Postma genoegen nemen met de vierde stek doordat de medaillerace tijdens het open EK in het Duitse Warnemünde wegens te weinig wind werd geschrapt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden