Update

Wind, dijkbewaking, en code rood: de sinterklaasstorm van minuut tot minuut

Een zware najaarsstorm trok vandaag over het land. Ook vanavond en vannacht blijft het hard waaien. Het KNMI hield lange tijd een weeralarm in stand, het treinverkeer was volledig ontregeld, en de avondspits begon vroeg en was hevig. Lees alle ontwikkelingen van vandaag terug van minuut tot minuut.

19.50 uur Korte samenvatting
Een zware storm trekt donderdag over Nederland: op Vlieland, Texel en in Hoek van Holland is zelfs windkracht 10 gemeten. De hardste windvlaag werd gemeten bij het Friese Stavoren: 137 kilometer per uur. Langs de rest van de kust was de windkracht 9 tot 10. De verwachting is dat het allemaal nog pittiger wordt in de loop van de avond. Dan kunnen in het noordelijk kustgebied windstoten tot 140 kilometer per uur voorkomen.

Uit voorzorg controleren in Zeeland de komende nacht ongeveer honderd mensen de dijken. Het waterschap Scheldestromen zet de medewerkers in vanwege de verwachte waterstand van 3,70 meter boven NAP bij Vlissingen. Ook de waterschappen in Groningen en Friesland zetten donderdagavond en -nacht extra dijkbewaking in vanwege de storm in combinatie met springtij. Vooral langs de Groningse kust, tussen Delfzijl en Nieuw Statenzijl, wordt extreem hoogwater verwacht tot 4,30 meter boven NAP. Dat zal rond half 2 's nachts het geval zijn.

Gestrande treinreizigers wachten in Groningen in een treinstel die als wachtruimte beschikbaar is gesteld. Beeld anp

19.25 uur KNMI trekt weeralarm in
Het KNMI heeft code rood ingetrokken. Het zwaarste gedeelte van de storm is nu voorbij.

Vanwege de storm gold sinds donderdagochtend de hoogst mogelijke waarschuwing (code rood) voor de provincies Friesland, Groningen en Noord-Holland, de Waddenzee en het IJsselmeergebied.

Voor het hele land geldt nu nog een waarschuwing voor zware windstoten. Het KNMI noemt dat code geel, wat een waarschuwing voor gevaarlijk weer betekent. In het noordwesten komen bij buien windstoten tot 100 kilometer per uur voor, in het binnenland tot 80 kilometer per uur.

19.14 uur Ook avondspits is voorbij
Ook goed nieuws vanaf de weg. De avondspits is voorbij. De laatste twee hardnekkige files, verdwijnen nu snel, meldt de ANWB op twitter. Nog even en alle files zullen zijn opgelost.

18.50 uur - Treinverkeer komt weer op gang
In het hele land komt het treinverkeer vanavond weer op gang.
Een half uur geleden is de eerste NS-trein vanuit Zwolle richting het noorden gaan rijden. Vijf minuten geleden vertrok de eerste trein vanuit Leeuwarden richting het zuiden.

Alleen van de treinen tussen Amsterdam en de kop van Noord-Holland is nog niet bekend wanneer de eerste weer gaat rijden. Dat kan echter 'elk moment' duidelijk worden, aldus een woordvoerder.

Op de weg was het vanavond extra druk. Tijdens het hoogtepunt van de spits, iets voor 17.00 uur, stond er ruim 300 kilometer file, meldde de ANWB. De storm deed vooral (lege) trucks en aanhangwagens kantelen.

Beeld anp

18.45 uur - Boom tegen trein
Een sprinter van de NS reed vanavond op het traject Schiphol - Leiden door ondanks dat een boom tijdens de rit tegen de voorruit van de trein was gevallen. Redacteur Avinash Bhikhie maakte een foto.

18.39 uur Storm neemt maar langzaam in kracht af
Het laatste weerbericht van Weerplaza: Vanavond is er veel bewolking, maar soms klaart het ook op. Verder trekken winterse buien vanaf de Noordzee het land in. Lokaal kan het glad worden. Het koelt af naar 4 tot 0 graden. De noordwestenwind waait voorlopig nog straf door.

In het noordelijk kustgebied staat tot in de nacht nog storm, 9 Bft. In de rest van het land neemt de wind langzaam af, naar stormachtig langs de westkust en landinwaarts matig tot krachtig, 4 tot 8 Bft. Morgen overdag vallen winterse buien en er is niet veel zon.

18.37 uur Zeeland gaat dijken controleren
In Zeeland controleren de komende nacht ongeveer honderd mensen de dijken. Het waterschap Scheldestromen liet dat weten. Het waterschap zet de medewerkers in vanwege de verwachte waterstand van 3,70 meter boven NAP bij Vlissingen.

Het is volgens het waterschap niet nodig om zogeheten kunstwerken (sluizen, dijkdoorgangen, duikers) te sluiten. Wel is in verband met het hoge water door de storm 'fase 2' in werking gesteld. Dat betekent in dit geval: mensen op kantoor die de situatie op de dijken op afstand in de gaten houden en mensen buiten, ter plekke op de dijken.

Doordat de Oosterscheldekering is afgesloten, geldt daar slechts de zogenoemde 'fase 1', wat concreet betekent dat er mensen op afstand de situatie daar in de gaten houden.

Storm in Nederland Beeld anp

18.34 uur Alle treinen ten noorden van Zwolle mogen weer rijden
De treinen ten noorden van Zwolle mogen weer gaan rijden. Dat liet een woordvoerster van ProRail donderdagavond weten. Arriva en NS kunnen de dienstregeling daar weer opstarten. Ten noorden van Amsterdam is de inspectie van het spoor na het hoogtepunt van de storm nog niet afgelopen.

De dienstregeling werd donderdagmiddag ten noorden van de lijn Zwolle-Emmen geheel geschrapt wegens de zware storm. NS en Arriva reden daarom niet meer.

18.19 uur Treinen Arriva rijden weer in het noorden
De treinen van vervoerder Arriva in Groningen en Friesland rijden weer. De dienstregeling werd vanmiddag ten noorden van de lijn Zwolle-Emmen geheel geschrapt wegens de zware storm. Maar na een schouw van de 8 trajecten waarop Arriva in de noordelijke provincies rijdt, blijken er geen problemen meer te zijn, zo meldde de vervoersmaatschappij.

Arriva heeft met een lege trein proefgereden om te kijken of er leidingbreuken zijn of dat er bomen en takken op het spoor lagen. Dat bleek niet het geval.

Arriva schrapte vanaf 14 uur op advies van ProRail al het treinverkeer in Groningen en Friesland. Volgens de vervoersmaatschappij was de veiligheid voor passagiers en werknemers niet te garanderen. Het ging onder meer om de trajecten Groningen-Leeuwarden, Leeuwarden-Harlingen, Leeuwarden-Stavoren, Groningen-Delfzijl en Groningen-Bad Nieuweschans.

De bussen van Arriva bleven wel op de weg. Die zaten een groot deel van de middag propvol omdat veel treinreizigers naar huis wilden en vervolgens de bus pakten.

Het aantal files blijft, ondanks enkele nieuwe ongelukken, snel afnemen. Er staat nu nog 80 kilometer.

Treinstellen van Arriva staan werkloos op de sporen van Groningen CS. Beeld anp

18.05 uur Aantal files neemt snel af
Het aantal files neemt nu snel af. Iets na zessen stond er volgens de ANWB nog 120 kilometer. Veel mensen zijn vandaag al vroeg naar huis vertrokken om Sinterklaas te kunnen vieren.

In het noorden, in Friesland en Groningen, hoopt Arriva om 18.30 uur weer met de treinen te kunnen gaan rijden. De NS start de dienstregeling voorlopig nog niet op.

Uiterlijk om 20.00 komt de KNMI met een nieuwe update van de situatie en wordt bekend of de code rood ook dan nog in stand wordt gehouden.

17.52 uur - Nog altijd 200 kilometer file
Het aantal files begint al terug te lopen, maar er staat nog altijd ruim 200 kilometer file op de snelwegen, meldt de ANWB.

Problemen zijn er vooral op de A13, A15, A16, A17 en A27.

17.45 uur - Busstation Almere Centrum ontruimd
Het busstation van Almere Centrum is vanmiddag ontruimd. Omdat er glas uit de bovenkant van het gebouw is gevallen, mogen passagiers daar niet meer in- of uitstappen. Dat heeft een woordvoerder van Connexxion laten weten. Niemand zou gewond zijn geraakt.

De bussen van het vervoersbedrijf rijden in principe zo veel mogelijk hun gebruikelijke route, maar stoppen een stuk vóór de stationshalte en draaien dan om. Inzittenden moeten daar uitstappen en verder lopen.

Beeld anp
Een fietser in Amsterdam heeft moeite om vooruit te komen. Beeld anp

17.40 uur - Code rood duurt langer
Het weeralarm voor het noorden van Nederland blijft langer duren. Naar verwachting blijft de code rood nu gelden tot ongeveer 20.00 uur donderdagavond, zo meldde het KNMI.

In de ochtend werd vanwege de storm die gepaard gaat met zeer zware windstoten al een weeralarm gegeven voor het Waddengebied, Noord-Holland, Friesland, Groningen en het IJsselmeergebied. Dat is rond 17.00 uur verlengd met twee uur. Daarna geldt nog tot ver op vrijdag een code geel voor windvlagen tot zo'n 100 kilometer per uur.

Code oranje voor Zuid-Holland, Drenthe en Flevoland is inmiddels wel ingetrokken. In het hele land geldt nog code geel in verband met windstoten. In Noord-Brabant en Limburg kan het ook nog onweren.

Volgens weeronline.nl is de hardste windvlaag, van 137 kilometer per uur, donderdag gemeten bij Stavoren in Friesland. Op Vlieland, Texel en Hoek van Holland stond even windkracht 10, een zware storm. Verder vielen er vooral in de tweede helft van de middag buien met onweer, hagel en windstoten. Vanavond en vannacht kunnen er winterse buien vallen, met sneeuw en hagel. Daardoor kan het glad worden.

Beeld anp

17.30 uur - Gevaarlijke rijomstandigheden
In heel Nederland is het behelpen op de snelweg. Rijkswaterstaat spreekt van 'gevaarlijke tot zeer gevaarlijke rijomstandigheden' tijdens de middag- en avondspits. De A7 was deels afgesloten nadat op beide plekken een vrachtwagen was gekanteld door de storm. Op de A13 Rotterdam-Den Haag is veel rommel op de weg gewaaid door problemen met een aanhanger. Ook op de Moerdijkbrug (A16 Rotterdam-Breda) kantelde een oplegger.

In totaal staat er, inclusief provinciale wegen, zo'n 500 kilometer file.
De ANWB waarschuwt automobilisten niet de weg op te gaan met een aanhanger. En truckers kunnen beter niet gaan rijden met een lege aanhangwagen. 'Weggebruikers dienen rekening te houden met hinder door onverwachte obstakels op de weg, zoals omgewaaide verkeersborden of afgebroken takken.'

Op de Afsluitdijk is het nog eens extra opletten geblazen. Rijkswaterstaat zet extra weginspecteurs in om bijvoorbeeld ongelukken snel af te handelen en betrokken voertuigen van de weg te halen. De meeste wegwerkzaamheden die voor donderdagavond en de nacht erop staan ingepland, zijn afgelast.

16.50 uur - Brandweer heeft het druk
Sinds vanochtend 6.00 uur moest de brandweer in totaal 1.032 keer uitrukken. Dat aantal was gehaald rond 16.30 uur. Vooral de regio's Noord-Holland Noord, Haaglanden en Hollands Midden hebben veel last van de harde wind. Die regio's kregen respectievelijk 217, 146 en 111 meldingen over stormschade.

16.40 uur - Treinen gaan weer rijden
Vervoerder Arriva laat op Radio 1 weten dat ProRail in het noorden van Nederland het spoor onderzoekt en dat de treinen mogelijk over een uur weer gaan rijden.

Er wordt door ProRail gekeken of harde wind, afgebroken takken en omvallende bomen bijvoorbeeld de bovenleiding of het spoor hebben beschadigd. Als een spoor in orde is, wordt dat doorgegeven aan de vervoerder. Die kan dan vervolgens langzaam maar zeker de treindienst weer opstarten. In het noorden van Nederland rijden sinds donderdagmiddag 14.00 uur geen treinen in verband met de storm.

Een update over het ziekenhuis in Haarlem. Een locatie van het Kennemergasthuis wordt ontruimd omdat er problemen zijn met het dak. Het gaat om de locatie in Haarlem-Noord voor dagverpleging en kortverblijf. Politie en brandweer zijn er aanwezig.

Vervoersmaatschappij Veolia heeft in verband met de hoge waterstand een van de twee boten op de veerdienst Vlissingen-Breskens uit de vaart gehaald. Vanaf 16.35 uur wordt met slechts één boot gevaren, aldus een woordvoerster van Veolia.

Beeld anp

16.30 uur - Drukke spits
De avondspits is donderdag eerder op gang gekomen dan gewoonlijk. Veel mensen gaan vroeger naar huis om pakjesavond te vieren. De ANWB telde even na 16.00 uur al 350 kilometer file. Een woordvoerder sluit niet uit dat mensen door het slechte weer nog eerder van hun werk zijn vertrokken dan ze al van plan waren.

Belangrijk: Rijkswaterstaat spreekt van 'gevaarlijke tot zeer gevaarlijke rijomstandigheden' tijdens de middag- en avondspits. 'Weggebruikers dienen rekening te houden met hinder door onverwachte obstakels op de weg, zoals omgewaaide verkeersborden of afgebroken takken.'

Het filenieuws:
De snelweg A7 tussen Medemblik en Middenmeer is naar het noorden toe afgesloten, omdat er een vrachtwagen is gekanteld. Iets zuidelijker, tussen Hoorn en Zaandam, gebeurde precies hetzelfde ter hoogte van Avenhorn. Ook daar is de weg dicht. Beide trucks waaiden om door de storm, meldde de ANWB. Die raadt automobilisten aan de A7 tussen Hoorn en Den Oever maar helemaal te mijden wegens het noodweer.

Op de A13 Rotterdam-Den Haag is veel rommel op de weg gewaaid door problemen met een aanhanger. Ter hoogte van Delft-Zuid zijn drie rijstroken dicht. Ook op de A27 zorgt de storm voor problemen. Vanuit Utrecht naar Breda is de spitsstrook bij Houten dicht en daardoor staat er inmiddels 7 kilometer file. Die strook is smal en ligt aan de linkerkant van de weg. Het is te onveilig om hem open te laten. In de avondspits kan dat echter voor flinke problemen zorgen, aldus de ANWB.

Over de Oosterscheldekering (N57) mogen geen auto's met aanhangers meer rijden. Die worden omgeleid. De rest van het verkeer mag daar niet harder dan 50 kilometer per uur, aldus Rijkswaterstaat.
De ANWB waarschuwt automobilisten niet de weg op te gaan met een aanhanger. En truckers kunnen beter niet gaan rijden met een lege aanhangwagen.

Woeste zee bij Blackpool, Engeland. Beeld ap

16.10 uur - Burgers geëvacueerd in België en Engeland
De Vlaamse kustgemeente Bredene evacueert uit voorzorg ruim 2000 inwoners wegens de storm. Het gaat om de inwoners van een wijk die nog maar gedeeltelijk is beschermd tegen overstromingen. De gemeente houdt rekening met aanzienlijke wateroverlast. Bredene gaat de zwakke plekken versterken met zandzakken. 'Ik hoop dat we vrijdag in hetzelfde Bredene wakker worden als donderdagochtend', aldus de burgemeester van Bredene. Ook in Great Yarmouth aan de Engelse Noordzeekust worden bewoners uit 9000 gebouwen gehaald. De Engelse oostkust krijgt te maken met de hoogste vloed in 60 jaar, meldden de autoriteiten.

15.53 uur - Treinen Amsterdam rijden, maar met vertraging
Treinen vanaf Amsterdam naar het zuiden rijden wel, maar met vertraging en mondjesmaat. Naar het noorden is er geen treinverkeer vanaf het Centraal Station in de hoofdstad. Op het station staan er echter wel treinen op de borden en als er één aankomt, stroomt het perron vol.

Perrons staan soms zo vol dat de politie ze tijdelijk afsluit. Medewerkers van de NS helpen reizigers met het vinden van de juiste bussen.

De NS meldde aanvankelijk dat er helemaal geen treinen meer rijden rond het Centraal Station in Amsterdam, maar trok die melding vrij snel weer in omdat het niet bleek te kloppen.

15.39 uur - Haarlems ziekenhuis afgesloten door storm
Niemand mag het Kennemergasthuis in Haarlem-Noord in of uit. Wegens de storm is het terrein rond het ziekenhuis afgezet. Dat meldt een woordvoerster van het ziekenhuis.

Volgens de woordvoerster zijn er problemen met het dak, maar ze kon nog niet zeggen wat er precies aan de hand is. Wat de gevolgen zijn voor patiënten die bijvoorbeeld naar de eerste hulpafdeling moeten, is nog niet duidelijk. Wel kon de zegsvrouw melden dat de spoedafdeling in de locatie Zuid wel gewoon open is.

De veerboot van Vlieland komt aan in de haven van Harlingen. Beeld anp

15.38 uur - 'Sinterklaasstorm misschien gevaarlijker'
Het is volgens KNMI-meteoroloog Rob Sluijter moeilijk om de oktoberstorm met de sinterklaasstorm te vergelijken. 'Misschien is de sinterklaasstorm wel gevaarlijker omdat deze langer duurt en over een veel groter gebied valt.'

Dat de sinterklaasstorm zo snel de oktoberstorm opvolgt is volgens Sluiter toeval, maar toch is er een licht patroon te zien. 'Stormen zijn niet te voorspellen, maar het is wel zo dat het jaren stil blijft en dat stormen elkaar in een korte periode opvolgen zoals ook in 2002 en 2007 gebeurde'.

15.31 uur - Geen treinen rond Amsterdam
Er rijden geen treinen meer rond Amsterdam Centraal. Dat meldt de NS. Utrecht Centraal is nog wel te bereiken.

15.21 uur - Geen markten in Amsterdam
In Amsterdam is de Albert Cuypmarkt niet opgebouwd vanwege de storm. Ook op het Anton de Komplein in Amsterdam-Zuidoost zijn in overleg met de marktmeesters geen marktkramen neergezet.

Bij de brandweer in de hoofdstad waren rond 15 uur tegen de 30 meldingen van stormschade binnengekomen, liet een woordvoerder weten. Het gaat vooral om afgewaaide takken en dakpannen en een enkele omgewaaide boom. Het is minder heftig dan tijdens de herfststorm eind oktober, verklaarde de zegsman. Er is niemand gewond geraakt in Amsterdam.

15.19 uur - Minder dan helft treinen op tijd
Op dit moment rijdt ongeveer 46 procent van de 347 treinen in Nederland op tijd. Dat meldt de website vertraa.gd. 114 treinen hebben vertraging en 75 treinen zijn uitgevallen, aldus de site.

15.10 uur - Vrachtwagen gekanteld door storm, A7 dicht
De snelweg A7 tussen Medemblik en Middenmeer is naar het noorden toe afgesloten, omdat er een vrachtwagen is gekanteld. De truck waaide om door de storm, meldt de ANWB.

Ook op de A27 zorgt de storm voor problemen. Vanuit Utrecht naar Breda is de spitsstrook bij Houten dicht en daardoor staat er inmiddels 7 kilometer file. Die strook is smal en ligt aan de linkerkant van de weg. Het is te onveilig om hem open te laten. In de avondspits kan dat echter voor flinke problemen zorgen, aldus de ANWB.

14.59 uur - Sluizen gesloten
Waterschap Vallei en Veluwe is vandaag en morgen extra waakzaam op de toestand van de dijken en waterkeringen langs de Randmeren. Het schap verwacht geen grote problemen, omdat het water in de Randmeren maar beperkt zal stijgen en de golfslag niet tegen de keringen beukt.

De provincie Flevoland heeft wegens de storm de Urkersluis, de Friese Sluis en de Ketelsluis aan de IJsselmeerkant van de provincie gesloten. Er is voorlopig geen scheepvaartverkeer mogelijk.

Een voetganger wandelt met kapotte paraplu. Beeld anp

14.48 uur - Brandweer Groningen: blijf binnen
Als het niet noodzakelijk is, is het raadzaam om binnen te blijven. Dat is het advies dat de brandweer in Groningen geeft. Verder vragen diverse brandweerkorpsen mensen alleen voor spoedeisende zaken, zoals levensbedreigende situaties, 112 te bellen.

14.43 uur - Gevel stort in
In Katwijk zijn meerdere gevels van huizen ingestort door de storm. Dat meldt de Telegraaf. Een grote lading bakstenen viel naar beneden langs de Zeeweg.

14.38 uur - Dijkbewaking in Groningen en Friesland
De waterschappen in Groningen en Friesland zetten vanavond en -nacht extra dijkbewaking in vanwege de storm in combinatie met springtij. Vooral langs de Groningse kust, tussen Delfzijl en Nieuw Statenzijl, wordt extreem hoogwater verwacht tot 4,30 meter boven NAP. Dat zal rond half 2 's nachts het geval zijn, meldt Rijkswaterstaat.

Dijkbewakers zullen voortdurend in de gaten houden of de zeedijken door de storm beschadiging oplopen. Volgens een woordvoerder van het waterschap Hunze en Aa's komt het niet vaak voor dat de waterstand zo hoog is. 'Maar de dijken kunnen bijna 6 meter aan, dus er is nog marge', zei hij.

Ook in Friesland zet het Wetterskip Fryslân dijkbewaking in. Dat gebeurt op Ameland, Schiermonnikoog en bij Ternaard. Op die plekken wordt een waterstand van 3 meter boven NAP verwacht.

14.19 uur - Steeds meer meldingen schade
Het aantal meldingen van stormschade is sinds het middaguur aan het stijgen. Van de in totaal bijna 440 meldingen sinds 06.00 uur zijn er 384 na 12.00 uur gedaan. Dat meldt de site alarmeringen.nl, die de meldingen van onder meer overlast bijhoudt. De meldingen kwamen het afgelopen uur vooral uit Hollands Midden (31), Noord-Holland Noord (30), Amsterdam-Amstelland (29), Gooi en Vechtstreek (25), Haaglanden en Zaanstreek-Waterland (beide 19).

Van de steden gaat Amsterdam aan kop, met 50 meldingen.

Wandelaars lopen over het strand van Scheveningen. Beeld anp
Een wandelaar bij de haven van Scheveningen. Beeld anp

14.12 uur - Bussen overvol met leerlingen
De bussen van vervoerders Arriva en Qbuzz in de noordelijke provincies zitten overvol met studenten en leerlingen die naar huis proberen te komen. Veel onderwijsinstellingen in vooral Friesland en Groningen hebben hun leerlingen vrijaf gegeven zodat ze thuis kunnen zijn voor de storm op zijn hoogtepunt is. De drukte in de bussen wordt nog vergroot doordat Arriva alle treinritten in het Noorden vanaf 14 uur heeft geschrapt. 'Scholieren en studenten nemen massaal de bus', zeggen woordvoerders van Arriva en Qbuzz.

Qbuzz zet op enkele trajecten extra bussen in, maar waarschuwt dat vertragingen nauwelijks zijn te voorkomen. Beide vervoerders willen de dienstregeling zo lang mogelijk in stand houden. 'We bekijken van uur tot uur hoe het verder moet. We blijven rijden zolang de veiligheid dat toelaat', aldus Qbuzz.

13.49 uur - Extreem hoge golven boven de Wadden
De storm leidt tot uitzonderlijk hoge golven op de Noordzee boven de Waddeneilanden. Eén schip, de Borkumrif, heeft golven van 11,80 meter gemeten ten noord-noordoosten van Schiermonnikoog.

Verschillende schepen op de Noordzee melden een windkracht van 11 à 12. 'Golven van bijna 12 meter zijn voor Nederlandse begrippen extreem, zeker voor boven de Wadden', aldus een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij. Volgens hem zijn koopvaardijschepen en kustvaarders wel tegen een dergelijke golfhoogte opgewassen. Vissersschepen, die kleiner zijn, hebben volgens hem een veilige haven opgezocht.

De kust bij Blackpool vandaag in het noordwesten van Engeland. Beeld afp

13.45 uur - NS legt gedeelte treinverkeer stil
De Nederlandse Spoorwegen leggen vanaf 14.00 uur het treinverkeer stil in Noord-Holland, Groningen, Friesland en Drenthe. De treinen rijden daar tot nader order niet in verband met de zware storm. De risico's van bomen op het spoor, treinen of bovenleiding zijn te groot, aldus NS. NS adviseert reizigers een alternatief te bedenken of hun reis uit te stellen.

Bekijk hier de actuele situatie van de NS-stations.

13.31 uur - Windkracht 10: zeer zware storm
Er is vandaag sprake van een zeer zware storm: op Vlieland werd aan het begin van de middag windkracht 10 gemeten. Op het Waddeneiland is sprake van windstoten tot 111 kilometer per uur.

Langs de rest van de kust waait het rond half twee windkracht 10. Naar verwachting trekt de storm nog aan en kunnen in het noordelijk kustgebied windstoten tot 140 kilometer per uur voorkomen.

De Noordzeekust van Duitsland vandaag. Beeld epa

13.27 uur - Arriva staakt treinverkeer
Arriva schrapt alle treinen in het noorden van Nederland. Arriva doet dat op advies van ProRail. De bussen van Arriva rijden vooralsnog wel, maar het is nog onbekend of dat zo blijft.

Het is nog niet duidelijk of de NS treinen gaat schrappen. Die voert op dit moment overleg met ProRail over de situatie op het spoor.

Beeld anp

13.05 uur - NS: problemen treinverkeer
De Nederlandse Spoorwegen waarschuwen dat de storm hinder kan opleveren voor het treinverkeer. De waarschuwing geldt met name voor de Kop van Noord-Holland, Friesland, Groningen en langs de kust. Wie met de trein in of naar die regio's wil reizen, doet er goed aan wat eerder van huis te gaan.

Bij stormwind kan de bovenleiding gaan zwiepen en dan breken of blijven haken in de stroomafnemer op de trein. Als dat gebeurt, krijgen machinisten de opdracht om op dat traject langzamer te rijden.

Beeld anp

12.55 uur - Liever niet het bos in
'Doe voorzichtig in de natuur en als het niet hoeft, ga er dan liever niet in', zo luidt het advies van Natuurmonumenten. Er trekt een storm over Nederland en dus bestaat er gevaar voor vallende takken en bomen die omwaaien. Doordat er niet veel blad meer aan de bomen zit, is het gevaar in het bos niet zo groot als tijdens de storm die eind oktober over Nederland trok. Maar volgens de woordvoerster betekent dat niet dat er geen gevaar is. Bovendien kunnen er nog bomen en takken 'op scherp staan' door de vorige storm.

12.44 uur - Scholen sturen leerlingen naar huis
Meerdere middelbare scholen in de noordelijke provincies hebben hun leerlingen naar huis gestuurd wegens de zware storm die vooral in de middag en avond over het land trekt. Zo kregen de leerlingen van het Zernike College (met vestigingen in Groningen, Zuidlaren en Haren) en de scholengemeenschap Piter Jelles in Friesland vanaf het middaguur vrijaf.

De scholen willen voorkomen dat de leerlingen tijdens het hoogtepunt van de storm naar huis gaan en in onveilige situaties belanden. Ook bestaat de kans dat ze niet meer thuis kunnen komen als het openbaar vervoer uitvalt. 'Doe alsjeblieft voorzichtig als je naar huis gaat', meldde het Zernike College. De scholen blijven wel open voor leerlingen die niet naar huis kunnen.

Ook het ROC Horizon College in Alkmaar heeft om 12 uur alle studenten naar huis gestuurd. Ook de locaties in Heerhugowaard, Hoorn en Purmerend zijn gesloten. In totaal zijn naar schatting 8000 tot 9000 studenten inmiddels vervroegd onderweg naar huis.

12.23 uur - Storm veroorzaakt vooral erg hoog water
'Stormverslaggever' Antoin Peeters van RTL Nieuws trotseert de wind op het strand van Scheveningen. De sinterklaasstorm die vandaag over het land trekt zal vooral in de kustgebieden voor veel overlast gaan zorgen.

Garnalenvissers keren uit voorzorg terug naar de haven van Den Oever. Beeld anp

12.18 uur - Storm bereikt ook Duitsland
De eerste uitlopers van de zware storm hebben rond het middaguur uur ook de Noordzeekust van Duitsland bereikt. Op het Waddeneiland Sylt en bij de kust van de deelstaat Sleeswijk-Holstein werden windsnelheden van ongeveer 100 kilometer per uur gemeten.

Duitsland maakt zich op voor de zwaarste storm in jaren. Verwacht wordt dat er in de loop van donderdagmiddag windsnelheden van 160 kilometer per uur zullen worden gemeten.

11.48 uur - Storm eist leven truckchauffeur Schotland
De storm in Schotland heeft een vrachtwagenchauffeur het leven gekost. Zijn truck waaide om en kwam terecht op twee auto's in Centraal-Schotland.

Het auto-ongeluk in Schotland waarbij een man om het leven kwam. Beeld epa

11.44 uur - Weersverwachting komende dagen
Vrijdag vallen er sneeuwbuien en vooral in het noorden blijft het tot ver in de middag fors doorwaaien. In het zuiden neemt de wind al wat gas terug. Het wordt maximaal 4 graden, maar tijdens buien is het kouder en kan het lokaal even glad worden.

In het weekeinde keert de rust in de atmosfeer terug. Het waait dan meest matig. De maxima lopen weer iets op; zondag wordt het 8 graden. Er is soms een beetje zon, maar meestal overheerst bewolking.

Ook valt er nog wat regen, zaterdag kan er in het noordoosten nog winterse neerslag vallen.

11.38 uur - Tijdschema weersverwachting
Weerplaza maakte een gedetailleerd tijdschema van de weersverwachting voor de komende uren:

12.00 tot 13.00 uur: Windkracht 10, zware westerstorm langs de noordkust. Windkracht 9 langs de westkust. Binnenland windkracht 6 tot 8.
15.00 uur: WINDPIEK. Het koufront bereikt de noordkust en zorgt voor extra wind. Tijdelijk is windkracht 11 als 10-minuten gemiddelde mogelijk, zeer zware storm, met windstoten die boven de 130 km/uur uitkomen. Het regengebied bedekt vrijwel heel het land. De zal vroeg beginnen en vanwege het slechte weer zeer druk kunnen worden.
17.00 uur: Het koufront trekt over het land. Windstoten rond de 100 kilometer per uur breiden zich over het westen, midden en oosten van het land uit. Aan zee draait de wind naar noordwest. Na een kortstondige afname neemt de wind nu weer toe.
18.00 uur: Tweede windpiek langs de noordkust. De avond breekt aan. Langs de noordkust bereikt de wind opnieuw windkracht 10 tot kortstondig 11, zware tot zeer zware storm. De toename van de wind hangt samen met de passage van buienlijnen. Windstoten tot iets boven de 130 kilometer per uur blijven gevaarlijk. De buien beginnen een winters karakter te krijgen. Na de passage van het koufront neemt langs de westkust en in de zuidelijke helft van het land de wind langzaam af.
21.00 uur: De atmosfeer wordt steeds kouder. Buien hebben steeds vaker een winters karakter. De wind neemt langzaam verder af. Slechts af en toe zijn er langs de noordkust nog windstoten tot 130 kilometer per uur. De gemiddelde wind is nu meestal windkracht 9 langs de noordkust en 7 in Zeeland. In het binnenland komt alles tot rust. De temperatuur daalt daardoor langzaam richting het vriespunt. De winterse buien bestaan niet alleen uit hagel en natte sneeuw, maar steeds vaker ook uit droge sneeuw. Na 21 uur kan het plaatselijk glad worden.
00.00 uur: WIND NEEMT TOE. De wind haalt op de Wadden nog steeds stormkracht, windkracht 9. Langs de westkust neemt de wind weer toe tot stormachtig, windkracht 8. Windstoten van meer dan 100 kilometer per uur beperken zich tot de Waddeneilanden en een smalle strook langs de noordkust, van IJmuiden tot aan Delfzijl. Landinwaarts is de wind geen issue meer. De temperatuur daalt tot dicht bij het vriespunt. De neerslag valt steeds vaker in de vorm van sneeuw. Op diverse plaatsen wordt het wit en dus glad.
06.00 uur: Nog steeds stormt het langs de noordkust met windstoten van meer dan 100 kilometer per uur. Langs de westkust is de wind hard tot stormachtig en neemt langzaam af. Talrijke sneeuwbuien trekken over het land, de meeste over het noorden en oosten. De kans op gladheid is groot.
09.00 uur: De storm begint te luwen, maar nog steeds wordt (tijdens buien) de windkracht 9 af en toe gehaald langs de noordkust. Deze situatie, met meestal een stormachtige wind en soms nog net even storm, houdt aan tot in de middag. Ook de zware tot zeer zware windstoten blijven aanhouden. In het binnenland en langs de westkust staat windkracht 3 tot 6 en is het veel rustiger.

11.27 uur - 'Rondvliegende takken en dakpannen'
Het weeralarm geldt waarschijnlijk tot 18.00 uur 's avonds. 'Er bestaat een groot risico op omvallende bomen. Ook boomtakken, dakpannen, dakbedekking en gevelplaten kunnen loskomen en rondvliegen. Verder kunnen grote objecten omvallen, zoals bouwsteigers en hijskranen. Kwetsbare verkeersdeelnemers lopen een groot risico', waarschuwt het KNMI.

In de provincies Drenthe, Zuid-Holland en Flevoland geldt een code oranje voor extreem weer. Daar kunnen vanmiddag ook windstoten voorkomen tot zo'n 120 kilometer per uur. In de loop van de avond neemt de wind weer af.

11.21 uur - Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers
Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers voor gevaarlijke rijomstandigheden vanmiddag en tijdens de avondspits. De spits zal naar verwachting vanwege Sinterklaas eerder beginnen en door het weer drukker zijn dan normaal, aldus Rijkswaterstaat. Weggebruikers dienen rekening te houden met obstakels op de weg, zoals omgewaaide verkeersborden en afgerukte takken.

Verkeersdeelnemers wordt aangeraden de actuele situatie op de weg en die van het weer goed in de gaten te houden. Pas het rijgedrag aan de omstandigheden aan, adviseert Rijkswaterstaat. Lege vrachtwagens en aanhangers kunnen op dijken en viaducten extra hinder ondervinden. Met name in de drie noordelijke provincies, alsmede in Flevoland. Noord-Holland en Zuid-Holland is overlast voor weggebruikers te verwachten.

Medewerkers van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier sluiten de dijkdoorgang in Den Oever uit voorzorg in verband met hoog water. Beeld anp

11.14 uur - Code rood voor noorden Nederland
Voor het noorden van Nederland is een weeralarm afgegeven door het KNMI vanwege de naderende storm. Voor de provincies Friesland, Groningen en Noord-Holland geldt de hoogst mogelijke waarschuwing, code rood.

Vanaf het middaguur kunnen er zeer zware windstoten tot 120 kilometer per uur voorkomen. Op de Waddeneilanden kunnen de windstoten 130 kilometer per uur halen.

11.12 uur - Schiphol annuleert vijftig vluchten
Luchtvaartmaatschappijen op Schiphol hebben op voorhand vijftig vertrekkende vluchten geannuleerd wegens de storm. Het gaat om vluchten naar bestemmingen in Europa, liet een woordvoerster van Schiphol weten. Vanochtend was er op de luchthaven nog geen sprake van vertragingen door de storm.

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft uit voorzorg 42 Europese retourvluchten (84 enkele reizen) geschrapt. Daarvan zou het merendeel vanaf Schiphol vertrekken. De andere geannuleerde vluchten zouden vanuit andere Europese bestemmingen vertrekken.

De 45 intercontinentale retourvluchten en 195 andere Europese retourvluchten van de KLM gaan wel door zoals gepland, liet een woordvoerder weten.

10.52 uur - Storm komt aan land
De tweede zware storm van het jaar is een feit. De zuidwesterstorm is kort na half 11 aan land gekomen op Vlieland. Daar is windkracht 9 gemeten.

De weerdienst verwacht het zwaartepunt van de sinterklaasstorm tussen 15 en 16 uur in het noorden, in het binnenland iets later. De wind waait nu nog uit het zuidwesten, maar draait in de middag naar het westen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden