Wim S.: Ontmaskerd of erin geluisd?

'Ik schreeuw het al sinds 2011 uit: ik ben het niet, ik ben onschuldig. Ik heb haar het leven niet ontnomen, zij is mij ontnomen', zegt de 41-jarige Wim S. uit Udenhout donderdag snikkend voor de rechtbank in Breda. 'Hoe vaak moet ik dat wel niet herhalen?'

De rechtbank van Breda.Beeld anp

Maar de rechters laten zich door zijn emoties niet uit het veld slaan of afremmen. Ze blijven indringend vragen stellen over die fatale nacht in december 2010, toen zijn vrouw Heidy dood in de achtertuin werd gevonden, met een steen op het hoofd geslagen en gewurgd.

En vooral ook over de undercoveroperatie van de politie, waardoor S. uiteindelijk in september 2014 in een Spaanse taxi in Marbella huilend aan een undercoveragent toevertrouwde: 'Ik heb het gedaan.' Toen hij kort daarna werd gearresteerd, ontkende hij weer: het was slechts 'een valse bekentenis, een leugen' om een baan te krijgen.

ontmaskerd of erin geluisd?

Is hij ontmaskerd of erin geluisd door de undercoveragenten? Het Openbaar Ministerie denkt het eerste, advocaat Arthur van der Biezen het tweede. 'Dat WOD-traject (Werken onder Dekmantel, red.) is onacceptabel - het is sturend en misleidend', meent hij. Ook professor Ton Derksen, die veel over gerechtelijke dwalingen heeft geschreven en voor ons het dossier heeft bestudeerd, komt tot die conclusie: 'Zo kun je niet aan waarheidsvinding doen.'

Het Openbaar Ministerie verdenkt S. ervan zijn vrouw om het leven te hebben gebracht. Hij zat in 2011 al honderd dagen in voorarrest, maar werd bij gebrek aan bewijs vrijgelaten. Na de omvangrijke en dure undercoveroperatie - die vijftien maanden liep en waaraan liefst zestien agenten in Nederland, België en Spanje meewerkten - werd hij opnieuw opgepakt.

Ze kenden elkaar sinds 1999, hadden in 2002 samen een huis in Kaatsheuvel gekocht en een samenlevingscontract getekend, in 2008 werd hun eerste zoon Wessel en in 2010 hun tweede zoon Menno geboren. Maar Wim S. 'pieste ook wel eens buiten de pot', zoals hij dat zelf omschrijft.

In augustus 2010 bond hij een geheime relatie aan met Moniek, zijn huidige echtgenote. Zij wilde 'geen tweede viool spelen' en stelde een ultimatum: hij moest kiezen tussen Heidy of haar. 'Geen zorgen schat, dat is een probleem dat ik kan oplossen', sms'te hij. En: 'Ik houd ontzettend veel van jou, ik wil dit jaar nog bij je zijn.'

Tijdens een feest van de carnavalsvereniging op zaterdagavond 19 december van dat jaar vertrok S. eerder naar huis. Heidy sms'te om 3 minuten voor 12 dat ze er ook aankwam op de fiets. Het sneeuwde en was koud. Buren verklaarden later dat ze omstreeks kwart over 12 'een ijselijke gil, een doodschreeuw' buiten hadden gehoord.

Wim beweert dat hij 'als een blok in slaap was gevallen', maar werd gewekt door 'een bepaald lawaai'. Hij hoorde gestommel beneden en ging kijken: 'Ik trof open kasten en laden aan, ik zag de keukendeur openstaan. Ik loop naar buiten, zie de fiets liggen, en daarnaast lag Heidy.'

Hij zegt dat hij daarna naar binnen is gelopen en met de vaste telefoon 112 heeft gebeld. Dat was om 6 minuten voor 1. 'Ze hebben ingebroken, ik lag te slapen, mijn vriendin ligt bewusteloos buiten', stamelde hij geëmotioneerd. De rechter merkt op: 'Die volgorde verbaast me.' Zoals het hem ook verbaast dat S. vraagt naar de politie, niet naar een ambulance.

Volgens het OM heeft S. de inbraak zelf in scène gezet. Politieagenten merkten die nacht al op: 'Dit is niet pluis. Het ziet er veel te netjes uit voor een inbraak.' Er was ook niets ontvreemd, slechts laden en kasten stonden open. Advocaat Van der Biezen meent dat ook een ander die inbraak in scène kan hebben gezet: 'Twee huizen verderop zat een wietplantage. Het kan ook een mislukte ripdeal zijn geweest, waarbij de dader zich in het nummer heeft vergist.'

Financieel gewin

De rechter merkt op dat S. financieel beter is geworden van Heidys dood: de hypotheek werd in een klap afgelost en haar spaartegoed kwam vrij. Een maand na haar overlijden kocht hij een Harley Davidson voor 37 duizend euro. 'Dat was mijn manier van rouwverwerking', zegt hij tegen de rechtbank. Hij zette ook zijn buitenechtelijke relatie al snel voort. S. trouwde met Moniek en heeft met haar drie kinderen.

Volgens advocaat Van der Biezen 'rammelt er heel veel in deze zaak'. Hij waarschuwt voor een tunnelvisie en een nieuwe rechterlijke dwaling. Vrijdag komt het OM met zijn strafeis, maandag volgt het pleidooi. S. mag wegens de ziekte van een gehandicapt kind voorlopig op vrije voeten blijven tot aan de uitspraak van de rechter volgende maand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden