Wim Kok is de beste voorzitter van de Europese Commissie

De sociaal-democratische leiders van Europa zijn er uit: Wim Kok moet voorzitter van de Europese Commissie worden. Onze premier, geliefd bij ondernemers en bij iedereen die er in links Europa toe doet, laat zijn concurrenten ver achter zich, betoogt Martin Walker....

IN de ogen van de Fransen en de Spanjaarden is het enige probleem van Wim Kok, de eerste keus van Tony Blair en Gerhard Schröder als voorzitter van de Europese Commissie, dat hij een Nederlander is. Zij zien het niet zitten dat de Nederlanders aan de haal gaan met de twee machtigste banen in Europa. Wim Duisenberg bezet immers de sleutelpositie van president van de Europese Centrale Bank.

Er blijven vier namen in de ring. De Spanjaarden bevelen hun Javier Solana aan, de secretaris-generaal van de NAVO, en de Italianen promoten oud-premier Romano Prodi, overigens geen lid van de socialistische club die Europa regeert. De Portugese sociaal-democratische premier Antonio Gutteres is een outsider.

Van deze vier is Wim Kok verreweg de meest bekende. Voorafgaande aan zijn vijf jaar als premier, was Kok vijf jaar minister van Financiën en in die hoedanigheid speelde hij een sleutelrol in het ontwerpen van het Verdag van Maastricht. 'Het is geen toeval dat de laatste twee EU-verdragen in Nederlandse steden onder Nederlands voorzitterschap tot stand zijn gekomen', zei de Britse Labourleider in het Europees Parlement, Alan Donelly woensdagavond. 'Ze weten hoe je Europeanen bijelkaar kunt brengen, of ze nu uit het noorden of het zuiden komen, rijk of arm zijn. In het algemeen vinden de mensen Nederlanders aardig en te vertrouwen.'

Schröder beval woensdag Kok bij de Oostenrijkse kanselier Viktor Klima aan met een beroep op de socialistische solidariteit jegens de Nederlandse kameraad. Het begint steeds duidelijker te worden dat de centrum-linkse meerderheid in Europa zijn gewicht in de schaal zal leggen.

Als gewezen vice-voorzitter van de Socialistische Internationale en ex-voorzitter van het Europees Vakverbond beschikt Kok over een uitstekend netwerk en is hij één van de meest geliefde figuren in Europese linkse kringen. Hij is een exponent van de gematigde, hervormde sociaal-democratie die door Tony Blair aan de man wordt gebracht als New Labour en door Gerhard Schröder als het Nieuwe Midden.

Koks grootste probleem kan wel eens de situatie in eigen land blijken, waar gevreesd wordt dat de door hem geleide coalitie uiteenvalt bij zijn vertrek naar Brussel. Toen Kok gewag maakte van deze complicatie, peperde Europees commissaris Neil Kinnock hem in hoe urgent en precair de Europese situatie is.

Nederland behoort tot de vier rijkste landen van Europa, met minder dan 5 procent werkloosheid en sinds 1995 een groei van meer dan 3 procent. Dit succes komt doordat Nederland de economie heeft gemoderniseerd op basis van een pact tussen regering, vakbonden en werkgevers inzake loonmatiging, scholing, investeringen en werkgelegnheid.

Door heel Europa wordt het Nederlandse poldermodel, gediscrediteerd in Engeland onder Thatcher, gezien als een voorbeeld van een nieuw sociaal contract. Het stond ook model voor het werkgelegnheidsbeleid van de EU dat gestalte kreeg op de top van 1997.

Het poldermodel is populair omdat het werkt en de steun heeft van werkgevers en werknemers. Het bedrijfleven in Nederland waardeert vooral de flexibiliteit van de arbeidsmarkt, die een kenmerk van het Nederlandse model is geworden.

De ondernemers zijn bovendien niet vergeten dat Kok als minister van Financiën het begrotingstekort en de inflatie systematisch omlaag wist te brengen en de economie leidde volgens klassiek liberaal recept.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden