Wim Helsen wint Poelifinario

AMSTERDAM - De Vlaming Wim Helsen is met zijn voorstelling Spijtig, spijtig, spijtig de winnaar geworden van de Poelifinario 2013, de prijs voor het beste cabaretprogramma van het afgelopen seizoen. Louise Korthals won de Neerlands Hoop voor aanstormend talent met haar show Vlieguur. De VSCD-cabaretprijzen werden zondagavond uitgereikt in De Kleine Komedie in Amsterdam.


Onomstreden was de uitreiking aan Wim Helsen niet. De afgelopen weken ontstond rond de cabaretprijs onenigheid in de jury over wie de winnaar moest worden. Daarbij ging het om Wim Helsen en Ronald Goedemondt. Met opstappen dreigende en lekkende juryleden waren daarvan het gevolg.


Juryvoorzitter Erik Pals gaf over die rellerige sfeer tijdens de prijsuitreiking openheid van zaken. In een van mea culpa doordrenkte verklaring probeerde hij de schade te beperken. 'Dit zou een feestelijk moment moeten zijn, het zou volledig in het teken moeten staan van de uitreiking van de cabaretprijzen. Helaas is de afgelopen dagen de nadruk komen te liggen op het functioneren van de jury zelf. En dat betreuren wij zeer. Anders gezegd, daar balen wij enorm van', aldus Pals.


Voorafgaand aan de uitreiking had de jury alle genomineerden uitgenodigd om de gang van zaken toe te lichten. Tijdens de uitreiking kwam er geen protest of rumoer vanuit de zaal. De avond verliep in een sobere, volgens sommigen zelfs wat armoedige en saaie sfeer.


Jurylid Patrick van den Hanenberg, recensent van de Volkskrant en een van de hoofdrolspelers in het jury-gesteggel, sprak de State of the Art-redevoering uit. Daarin wordt jaarlijks de stand van zaken in het cabaret toegelicht. Hij noemde de opkomst van nieuwe cabaretduo's (Remco Vrijdag & Martine Sandifort, Paul Groot en Sanne Wallis de Vries, Kasper van Kooten & Bertolf) een gunstige ontwikkeling. Ook sprak hij zijn zorg uit over de financiële nood waarin de VSCD, de organisator van de cabaret-, toneel-, dans- en klassieke muziekprijzen, zich momenteel bevindt. 'Van de winnaar van de cabaretprijs wordt dit jaar nog wel een mooie foto door Corbino gemaakt. Maar volgend jaar zullen de winnaars waarschijnlijk het pasfotohokje op het Centraal Station in moeten duiken om vervolgens bij de HEMA even een lijstje te scoren', aldus Van den Hanenberg.


Wim Helsen bedankte in zijn dankwoord op zijn beurt collega Ronald Goedemondt, omdat hij van hem mocht winnen. Daarna riep hij zijn regisseur Martijn Bouwman op het podium, die toevalligerwijs ook regisseur van Goedemondt is. In een hilarische toespraak voorspelde Bouwman dat hij volgend jaar met drie cabaretiers de Poelifinario gaat winnen.


De Prijs van de Kritiek


Cabaretier Diederik van Vleuten heeft zaterdag in de Goudse Schouwburg de Prijs van de Kritiek 2013 in ontvangst genomen. Hij deed dit na afloop van zijn voorstelling Buiten Schot. De Prijs van de Kritiek wordt jaarlijks toegekend door de Kring van Nederlandse Theatercritici en is bestemd voor een persoon of instelling met grote verdiensten voor het theatervak. Twee jaar geleden werd Van Vleuten met zijn soloprogramma Daar werd wat groots verricht ook voor de Poelifinario genomineerd. Toen Lebbis die won, uitte hij luidkeels zijn ongenoegen. Dit jaar wenste hij niet aan de selectie voor de cabaretprijzen mee te doen. In Gouda toonde hij zich niettemin een erg blije winnaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden