'Wim de Jong, laat niet met je sollen!'

Mensen worden er niet aantrekkelijker op als ze in hun relatie helemaal geen grenzen stellen en hun lot volledig in handen leggen van hun partner. Het zou dan ook jammer zijn als 'de oefenvijftiger' die Wim de Jong presenteert een model wordt dat navolging krijgt.

Wim de Jong. © ANP

Mannen moeten niet trutten. Dat wil niet zeggen dat ze niet mogen aarzelen, twijfelen, of de dingen nog eens van een andere kant bekijken. Maar ze moeten niet huiselijke seks kopen met een pakje sigaretten of stukje kaas, een liposuctie nemen om hun vrouw te behagen, of hun ogen - in De Jongs geval zonder succes - laten laseren omdat mevrouw de geliefde een bril niet meer sexy vindt. Grow up!

Smeken
Je wordt geen vijftig-plus om je alle hoeken van de kamer te laten zien, en te smeken om een wip. En je maakt jezelf er niet aantrekkelijker op door geen enkele voorwaarde te stellen aan je relatie, maar deemoedig af te wachten welke kruimels er voor jou op de grond vallen. Dat geldt voor vrouwen trouwens net zo goed.

Ruggengraat
Tegenwoordig barst het van de mensen rond de vijftig die nog één keer het roer omgooien in de hoop nu eindelijk een Verstandige Keuze te maken. Die maak je niet wanneer je zelf je rug niet recht, maar toelaat dat je speelbal bent van de beslissingen en emoties van iemand anders.

Zelfrelativering gecombineerd met een gezond gevoel voor eigenwaarde zijn geen garantie om een midlifecrisis te ontlopen, maar ze helpen wel om je erin staande te houden. En nee, dat is niet eenvoudig.

Dan mag je heus van je stuk zijn, en het even allemaal niet meer zo goed weten. Maar een beetje ruggengraat helpt wel om te voorkomen dat je op den duur je zelfrespect verliest, en niets anders kunt dan afwachten: afwachten of mevrouw De Jong je weer in genade aanneemt.

Sollen
Waarom zou mevrouw De Jong dat doen? Iets wat je zonder moeite kunt krijgen, hoeven we meestal niet. Iets waarvoor je je buitenproportioneel moet uitsloven, hoeven we meestal net zomin. Liefde is een precaire balans tussen kosten en baten, het is geven en nemen, wat u zegt.

Alle langdurige relaties kennen periodes waarin de een wat meer geeft, en de ander wat meer neemt. Dan zet je jezelf even opzij, maar dat is iets anders dan met je laten sollen. Als eenmaal echt duidelijk is dat de ander geen enkel commitment meer heeft, moet je breken. Ik zou de Wim de Jongs van deze wereld willen aanraden dat toch maar eens te overwegen.

Malou van Hintum is politicoloog en columnist van Vk.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden