Wim Crouwel, flamboyante vormgever
De man van die mooie post zegel, toch? Inderdaad, die met die vierkante cijfers. Maar dit 'ontwerpkanon' heeft zo'n beetje heel Nederland gerestyled in de jaren zeventig en tachtig....
Met wat? Stoelen, verpakkingen, verkeersborden, het verguisde én bejubelde tele foon boek, noem maar op. Maar ook het paviljoen voor de wereldtentoonstelling in 1970.
Allemaal in z'n eentje verzonnen? Niet helemaal. In 1963 was hij een van de oprichters van Nederlands beroemdste ontwerpbureau Total Design, dat onlangs het veertigjarige bestaan vierde met alle vijfhonderd oud-medewerkers.
De bedrijfsgeheimen worden volgende maand onthuld in het boek Total Identity (de huidige bedrijfsnaam) van uitgeverij Bis.
Hoe zag die restyling van Ne der land er dan uit? Functio neel is een neutrale omschrijving van zijn werk. Zijn critici schamperen 'Nieuwe Lelijk-heid', een knipoog naar de Nieuwe Zakelijkheid die hij aanhing. Tegenwoordig kan zijn sobere stijl overigens weer helemaal.
Nog iets wat eruit springt? Zijn New Alphabet uit 1967. Een nog steeds actuele revisie van onze cijfers en letters, want recent verscheen, ook al bij uitgeverij Bis, het boek Wim Crouwel Alphabets.
In zijn alfabet? Gelukkig niet. Het boek zou praktisch onleesbaar zijn geweest. Maar mooi zijn ze wel, die fantasieletters.
En het buitenland? Daar kennen ze de flamboyante ontwerper ook hij draagt vlinderdassen en rijdt exclusieve Britse sportwagens. In de Londense galerie SAE opent deze week een expositie over zijn werk.
Had dat dan niet een expositie in Nederland moeten zijn? Na tuur lijk! En waar anders dan in Boijmans Van Beuningen in Rot terdam, het museum waarvan hij nota bene directeur was van 1985 tot 1993.