Wilt u...?

Samen met een ster of een sportheld op de foto. Het hoort bij het sterrendom, en het hoort bij fans....

Het is vermoedelijk van alle tijden, althans sinds er helden, sterren en beroemdheden zijn – en fototoestellen. En toen die nog niet bestonden, wilden mensen ook al naast hun held staan en hem even aanraken, als het kon; soms verloste het je van enge kwalen.

Dat is in feite nog steeds zo. Je hoeft maar naar de foto’s te kijken van gewone mensen naast hun beroemde held, om te zien dat ze er meestal flink van opknappen. Het leven lacht ze toe, de schijnwerper is warm. De held is voor heel even hun vriend, steun en toeverlaat. Dat laat je niet koud. Samen met de ster op de foto. Het is onlosmakelijk verbonden met het sterrendom: hand om schouders, lachen naar de camera, vrienden voor het leven. Ik zelf heb er twee: een met de beroemde voetballer Sir Stanley Matthews en een met de beroemde journalist Carl Bernstein. Foto’s om zuinig op te zijn. Balkenende heeft thuis een foto waarop hij naast George W. staat, dat is zeker; niets zo hiërarchisch als roem.

Een moment voor de eeuwigheid, of toch de rest van je leven. Daarom moet de ster weten wat hij doet. Je hebt sterren die er goed in zijn en telkens weer kijken alsof het de eerste keer is, je hebt ook de routiniers en de achtelozen. In de rubriek Het Nieuwste Schavot, elke zaterdag op de sportpagina’s van de Volkskrant, verschijnt sinds ruim een jaar een foto van de sportster en zijn fan(s), onder de titel ‘Ook Gekiekt’. Ster en bewonderaar(s), heel even in een tijdelijke maar desondanks niet minder innige relatie.

De foto’s, en soms de door de inzenders meegeleverde informatie over de wijze waarop de foto tot stand is gekomen, kan het beeld van de ster veranderen. Je zit in het Vondelpark te picknicken en je buurman blijkt Johan Cruijff te zijn. Je loopt naar hem toe en vraagt of je zoontje met hem op de foto mag. Dat mag. Johan Cruijff, zo blijkt uit de talloze foto’s die van hem in het HNS-archief zitten, staat nooit onverschillig of verveeld op fanfoto’s, zelfs niet met de hond Pelé. Dat pleit erg voor hem. Hij weet nog waarop zijn roem is gebaseerd: op de liefde en adoratie van het volk. Zelfs Johan Cruijff heeft niet zichzelf groot gemaakt, maar is groot geworden op de vleugels van zijn bewonderaars. Voor hen doet hij graag iets terug.

Dennis Bergkamp weet het ook. Kijk naar de prachtige foto van hem en vier jonge fans. Genomen bij een restaurant, waar Dennis toch ook even zijn maaltijd heeft moeten onderbreken om te poseren. De kinderen zien er gelukkig uit, aan de zijde van de beroemde voetballer. Maar Bergkamp, vermoedelijk poserend voor zijn miljoenste fanfoto, heeft er ook plezier in. Hij kent zijn plaats: een aardige held zijn.

De fanfoto toont de sportheld, buiten het licht van de televisiecamera’s, zoals hij is – in de meeste gevallen veel warmer dan we hem denken te kennen. Deze week is het HNS Sportboek verschenen waarin (onder veel meer) een selectie staat van de voor ‘Ook Gekiekt’ ingezonden foto’s. Het zijn er meer dan honderd, en je kunt er uren naar kijken. Het zijn sprekende foto’s waarin de ster weer even mens onder de mensen wordt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden