Wilt u uw eigen laptop boycotten voor Congo?

De dodelijkste oorlog sinds de opmars van Adolf Hitlers stoottroepen door Europa is weer in full swing. Opnieuw kijken we naar beelden van Congolezen die op de vlucht zijn....

Honderdduizenden Congolese sloebers zijn opnieuw op de vlucht geslagen, vermalen tussen de strijdende partijen van – enerzijds – de rebellenleider Nkunda en – anderzijds –- het Congolese leger. Een leger dat alleen in naam bestaat. Onbetaald als ze zijn, roven en verkrachten de regeringssoldaten er op hun beurt ook flink op los.

Arm Congo!

En daarbij blijft het niet, er schuimen ook nog diverse andere bendes rond. Verdreven moordenaars van Tutsi’s uit Rwanda, groeperingen als de Mai-Mai en laten we vooral ook de sadistische klootzakjes van het Oegandese Verzetsleger van de Heer niet vergeten.

Allemaal plunderen ze, deze rotzakken, allemaal verkrachten ze, moorden ze. Ga in Uvira praten met Chantal Kakozi, een dappere Congolese die opvanghuizen voor verkrachte vrouwen heeft ingericht, bezoek met haar die kapotgemaakte vrouwen, hoor de verhalen van Fera Machozi, Eliza Swedi en Maria N’Ebuca aan en je komt tranen tekort.

En de VN-macht in Congo, alleen groot in naam, kijkt toe. Zoals we allemaal toekijken en onze schouders ophalen. Want ja: Afrikanen die tegen Afrikanen vechten – what’s new?

Het officiële verhaal luidt dat rebel Nkunda vecht voor de belangen van de Tutsi-minderheid in Oost-Congo, maar er is, zoals altijd, ook een tweede verhaallijn. Want deze oorlog gaat om controle over de mijnen waaruit mineralen als coltan naar boven worden gehaald, coltan waarmee onze mobieltjes en andere gadgets zijn opgebouwd, deze oorlog gaat kortom om de spulletjes die onze 21ste eeuw tot een eeuw van ‘zing and bling’ maken, schrijft The Independent.

De Congolese regering, Rwanda, Angola en Oeganda graaien direct uit de ruif, China, de VS, Europa en talloze multinationals doen dat indirect. De VN en organisaties als Global Witness kunnen rapport na rapport uitbrengen – er wordt niets mee gedaan.

Schande, zegt u? Wilt u uw eigen mobiele telefoon, uw Ipod, uw laptop gaan boycotten? Nou dan.

Ruim een eeuw geleden publiceerde Joseph Conrad zijn Heart of Darkness. Een tocht stroomopwaarts over de Congo-rivier naar het hart van het continent, een riviertocht naar de donkerste kanten van de menselijke geest. Ene Marlow is op zoek naar ivoorhandelaar Kurtz. Hij vindt hem in een surrealistisch, wetteloos land. Als Kurtz sterft prevelt hij: ‘The horror! The horror!’

Conrad schreef zijn boek in 1899, in de jaren dat de Congo-Vrijstaat door de Belgische koning Leopold II (over rotzakken gesproken!) geplunderd werd vanwege zijn ivoor, een product dat 109 jaar later moeiteloos ingewisseld is voor goud, tin, koper en coltan.

De wereld mag sinds 1899 een stapje vooruit gezet hebben, in Congo bleef alles bij het oude. Nog steeds kun je elk verhaal over het oosten van Congo eindigen met ‘Het afgrijzen! Het afgrijzen!’

Rolf Bos

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden