Willy Dobbe is blij met haar plantsoen

Van het station in Olst ga je voorbij het Aletta Jacobsplein, door de Marga Klompélaan en de Betsy Parklaan, rechtsaf de Joke Smitlaan in, daarna de eerste straat links, de tweede rechts, en je loopt er recht op af: het Willy Dobbeplantsoen....

MAC VAN DINTHER

Van onze verslaggever

Mac van Dinther

OLST

Twee witte bankjes, drie dennenbomen, twee perkjes met viooltjes, een beukenhaagje, een fiets met een vers ondergekotste fietstas, een asfaltweg met witte strepen en een hondendrol en natuurlijk een straatnaambordje: 'Willy Dobbeplantsoen'.

Jaren bestond het Willy Dobbeplantsoen alleen op televisie. Het was een steeds terugkomend decor in de absurdistische shows die Wim T. Schippers in de jaren zeventig maakte voor de VPRO. Sjef van Oekel gleed uit over een hondendrol, Henk Pal van restaurant de Gekgeworden Bever ('Godverdomme wat heb ik last van een goed humeur') of caterariahouder Boy Bensdorp konden langskomen. Otto was er op zoek naar Jolanda.

In het Willy Dobbeplantsoen was lulligheid troef. Bij de intelligentsia, voor wie Schippers zijn programma's maakte, stond de TROS-omroepster voor alles wat voos was. Zij was de vleesgeworden kleinburgerlijkheid, de majesteit van de middelmaat, de Beatrix van de banaliteit.

Daar was donderdag weinig van te merken. Schippers en Dobbe waren samen naar Olst gekomen om het plantsoen te openen. Dobbe, ouder geworden maar nog altijd gewapend met een onverslijtbare glimlach en een onkreukbaar kapsel, vond het 'ontzettend leuk'. Schippers toonde zich zelfs aangedaan.

Het idee om een Willy Dobbeplantsoen in te richten is van de Olster Herensociëteit 'Voorheen de Nuts Neut'. Acht jaar geleden werd in Olst een nieuwbouwwijkje gebouwd. Op aandrang van de Rooie Vrouwen werden de straten genoemd naar vrouwen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis.

Toen er wat geharrewar ontstond rond de Marga Klompélaan - het CDA vond het straatje wat te min voor zo'n grote vrouw - opperden de heren dit dan maar het Willy Dobbeplantsoen te noemen. Het voorstel werd lachend maar beslist afgedaan.

Toen er onlangs weer een nieuwbouwwijkje werd gebouwd, zagen de heren hun kans schoon. Zij boden aan de gemeente het plantsoen, ingericht en al, cadeau te doen. De gemeente zag er een aardige pr-stunt in (en werd niet teleurgesteld, gezien de overweldigende belangstelling van de pers) en Dobbe en Schippers hadden geen bezwaar.

En zo kon het gebeuren dat twee tegenpolen van de Nederlandse televisie elkaar in de regen ontmoetten op een bankje van het splinternieuwe Willy Dobbeplantsoen in Olst. Notarisklerk G. Aberson, Schippers-fan en 'regent' van de mannensociëteit, sprak vurig over het 'bekendste plantsoen van Nederland', dat naar zijn hoop zal uitgroeien tot een bedevaartsoord voor fans, een 'Lourdes aan de IJssel'.

Het 'Schippers van Mechelen-koor' zong, de interimburgemeester lachte, er was harde worst met cocosbrood, Dobbe zoende Schippers, een man uit Haaksbergen vertelde dat er bij hem al dertien jaar een Willy Dobbeplantsoen is, waar niemand van wist, twee buurvrouwen vonden het allemaal prima, Schippers kondigde aan dat hij er sterk over denkt een nieuwe serie te schrijven waarin het Willy Dobbeplantsoen een plaats krijgt. 'Ik ben licht ontroerd.' Zelfs Lammie Tabak, aanvoerster van de Olster Rooie Vrouwen, kon er de humor van inzien, al benadrukte ze dat Dobbe geen plaatsje heeft te midden van de andere grote vrouwen, maar op respectabele afstand zit, tussen de Patrijs- en de Heggemusstraat. 'Anders was ik de barricade opgegaan. Want wat heeft Dobbe nou helemaal betekend? Nul-komma-nul.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden