Nieuws

William en Kate moeten Schotland bij Groot-Brittannië houden

William en Kate moeten Groot-Brittannië redden. Uit vrees dat de unie tussen Engeland en Schotland een premierschap van Boris Johnson niet overleeft, gaat de Britse koninklijke familie de toekomstige koning en zijn populaire vrouw inzetten als redders van de natie. Dit hebben anoniem gebleven paleismedewerkers laten weten aan The Sunday Times.

Patrick van IJzendoorn
Kroonprins William en zijn vrouw Kate kijken naar traditionele dansers tijdens een recent bezoek aan  Schotland.   Beeld REUTERS
Kroonprins William en zijn vrouw Kate kijken naar traditionele dansers tijdens een recent bezoek aan Schotland.Beeld REUTERS

De Windsors maken zich steeds meer zorgen over een mogelijke Schotse onafhankelijkheid. Ze hebben immers hechte banden met Schotland. Nergens voelt koningin Elizabeth zich beter op haar gemak dan op Balmoral, het zomerverblijf in de Schotse hooglanden. Haar overleden echtgenoot prins Philip ging door het leven als de Hertog van Edinburgh, terwijl haar moeder, de Queen Mum, afstamde van Schotse adel. Ook koningin Victoria was dol op Schotland.

De unie van de Engelse en Schotse koningshuizen, welke plaatsvond in 1603, is ruim een eeuw ouder dan de fusie van beide naties. Grote zorgen bestaan er in paleiskringen over de impopulariteit van Johnson in het noorden. Sowieso zou de premier niet bepaald de favoriet zijn van Elizabeth sinds hij haar om de tuin heeft geleid bij de omstreden en onwettig verklaarde ontbinding van het parlement, in het najaar van 2019. Door de coronacrisis zien de vorstin en haar premier elkaar amper.

Tartan Disneyland

Geliefder in Schotland zijn William en Kate, die elkaar tijdens hun studietijd op St Andrew’s hebben leren kennen. Hun succesvolle tournee onlangs door Schotland, waarbij ze onder anderen oud-premier Gordon Brown ontmoetten, heeft het paleis blijkbaar op een idee gebracht. De twee liggen relatief goed bij de Schotten, al waren er ook negatieve commentaren. In The National, de pro-onafhankelijkheidskrant, schreef journalist Kevin McKenna bijvoorbeeld dat Schotland voor de Windsors een ‘persoonlijk Tartan Disneyland is’.

Om zulke kritiek uit nationalistische hoek te ontkrachten, lopen de twee jonge Windsors tijdens hun Schotse bezoeken niet rond in traditionele kledij, zoals oudere leden van de koninklijke familie plegen te doen. Het idee is dat ze veel meer tijd op Balmoral en in het hoofdstedelijke Palace of Holyroodhouse gaan doorbrengen. Ook willen ze de banden aanhalen met St Andrew’s, waar ze tijdens de recente trip gingen landzeilen op de West Sands, het strand dat bekend is geworden door de film Chariots of Fire.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden