Column

Willen wij onze Amerikaanse droom waarmaken, of niet?

Het is een oud idee dat nog is geopperd door de atlanticus mr. Jérôme Heldring (1917-2013), namelijk om van Nederland de 51ste staat van de Verenigde Staten te maken. Goed, wij moeten dan eerst even uit de Europese Unie, maar wat de Britten kunnen, kunnen wij natuurlijk ook. Vooropgesteld dat de Amerikanen ons willen hebben - ik denk het wel - lijkt het mij een nuttig gedachtenexperiment.

Beeld anp

Aan zo'n overstap zitten voor- en nadelen. Het is een voordeel om onderdaan te zijn van het machtigste land ter wereld. Weliswaar zijn er altijd extremisten die je willen opblazen, maar aan de andere kant word je met meer ontzag en respect behandeld. Wat Ebru Umar in Turkije is overkomen, zou haar niet zijn overkomen als zij Amerikaanse was geweest. Een Amerikaan maakt deel uit van de wereldwijde Angelsaksische cultuur. In Nederland blijf je toch een Harry Mulisch of een Chantal Janzen, terwijl je als Amerikaan een Hemingway of een Beyoncé kunt worden. Verder zijn wij in één klap af van dat gezeur over maximum snelheid van 130 kilometer per uur. In de Verenigde Staten is dat hooguit 110.

Er zitten ook nadelen aan vast. Denk aan de gezondheidszorg die je daar zelf moet regelen, aan de pensioenen - geldt hetzelfde voor - en aan de vakanties die veel korter zullen worden. Maar kom op, mensen! Willen wij onze Amerikaanse droom waarmaken, of niet?

Een enorm voordeel is ook dat wij de Amerikaanse president mogen kiezen. Sterker nog: omdat Nederlanders van oudsher een voorkeur hebben voor de democratische kandidaat, zouden wij als 51ste staat Hillary een handje kunnen helpen. Toch weet ik het dit keer niet. Volgens het Pew Research Centrum, een denktank die opiniepeilingen verricht, zijn beide presidentskandidaten voor de kiezers in dertig jaar niet meer zo onaantrekkelijk geweest. Als burger van de 51ste staat voel ik dat ook. Weliswaar is Donald Trump intelligenter dan hij zich voordoet - een politicus is geneigd op zijn kiezers te gaan lijken - en ook is hij minder de bullebak die hij met verve speelt, maar toch zou ik niet gauw op zo'n man stemmen.

Is Hillary aantrekkelijker? Ze heeft ongetwijfeld meer ervaring en vermoedelijk ook meer empathie. Haar autobiografie, Living History, is weliswaar een homp nougat die aan je tanden blijft plakken, maar na Merkel kunnen wij best nog een vrouw gebruiken. Toch heb ik één groot, onoverkomelijk bezwaar: ze is een Clinton. Na acht jaar Bill in het Witte Huis, is het wel genoeg. Hetzelfde geldt voor Jeb Bush, ook al was die verre te prefereren geweest boven Trump.

Voor een democratie is het ongewenst, wanneer in de politiek steeds dezelfde families komen bovendrijven. Misschien blijft het onschuldig en mag Bill in het Witte Huis alleen de was ophangen, maar het kan ook anders gaan. Amerika is geen Turkije. Toch wil het soms gek lopen en voor je het weet is het zoontje van Erdogan met algemene stemmen gekozen tot de nieuwe minister van Justitie. Houd daarom dochter Chelsea goed in de gaten, mocht Hillary winnen.

Sorry, dat ik even droomde. Laten we maar weer gewoon gaan stemmen op Rutte, Wilders, Klaver of Van der Staaij, of hoe ze ook allemaal mogen heten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden