Willen Belgen nog wel meedoen aan Europese klimaatplannen?

De Belgische minister van Energie heeft dinsdag heel wat verwarring gezaaid over haar bereidheid om de Europese klimaatdoelstellingen na te leven. De minister kondigde eerst aan te willen heronderhandelen over de uitstoot van broeikasgassen, maar kwam daar enkele uren later op terug. Het is een opmerkelijke gang van zaken, vijf dagen na de Amerikaanse terugtrekking uit het klimaatakkoord van Parijs, waar ook België scherpe kritiek op had.

Beeld anp

In het kader van het klimaatakkoord van Parijs zijn de EU-lidstaten overeengekomen hun uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 30 procent te verminderen (ten opzichte van 1990). Die 30 procent is een gemiddelde, dat door de Europese Commissie in een precies getal voor elke lidstaat is omgezet. België moet een vermindering van 35 procent nastreven.

Kleinere inspanning België

In de Belgische kranten van dinsdagochtend kondigde minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) aan dat ze met de Europese Commissie wilde onderhandelen over een lager streefcijfer voor België. 'De Europese Commissie houdt te weinig rekening met het feit dat we een transitland zijn met veel buitenlands vrachtverkeer en met veel verouderde gebouwen', aldus een woordvoerder van de minister. 'Daarom zullen we nu met Europa onderhandelen met de bedoeling die 35 procent te verlagen.'

Hoewel die uitspraken niets aan de duidelijkheid te wensen over laten, ontkende de minister enkele uren later in een persbericht dat ze van plan was geweest om met Europa over minder strenge klimaatdoelstellingen te onderhandelen. Voor de foute communicatie eerder op de dag werd geen verklaring gegeven, maar het lijkt erop dat de minister is teruggekrabbeld nadat ze een storm van kritiek over zich heen kreeg.

Terugkrabbelen

Het terugkrabbelen van België was bijzonder moeilijk te verdedigen, amper vijf dagen na de beslissing van Donald Trump om zich terug te trekken uit het klimaatakkoord van Parijs, waar België zelf scherpe kritiek op had. 'De beslissing van de VS mag onze strijd tegen de klimaatopwarming niet afremmen', reageerde de Belgische premier Charles Michel toen. En: 'Europa en België moeten meer dan ooit hun doelstellingen in de strijd tegen de opwarming van de aarde herbevestigen.' Hij pleitte zelfs voor invoerheffingen op Amerikaanse producten.

Slechte leerling

De Belgische oppositie reageerde dan ook venijnig. 'Vorige week had de regering-Michel kritiek op de beslissing van Trump om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen. Nu lijkt het of er fans van Trump in de regering zitten', aldus Groen-fractieleider Kristof Calvo. 'Dit lijkt wel een sollicitatie van Marghem voor de administratie van Trump.'

België staat al langer bekend als een slechte leerling op het vlak van klimaatbeleid. Zoals zo vaak hangt dat samen met de ingewikkelde staatsstructuur. Het land deed er zes jaar over om het met alle deelstaten eens te worden over een verdeling van de inspanningen voor het behalen van de Europese klimaatdoelstellingen voor 2020. Als een van de weinige EU-landen dreigt België die streefcijfers voor 2020 niet te halen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden