Opinie

Willem Wansink: 'Beste Philippe Remarque, is dit nou speuren naar de feiten?'

De Nederlandse kwaliteitsmedia laten zich te gemakkelijk op sleeptouw nemen door anoniem opererende klokkenluiders, schrijft Willem Wansink aan hoofdredacteur Philippe Remarque van de Volkskrant.

Exterieur van het VU medisch centrum. Beeld anp

Beste Philippe Remarque,

Je zult toch klokkenluider zijn. Dan ben je al gauw een held - en 81 miljoen euro rijker. Vorige week kreeg Bradley Birkenfeld dat bedrag van de Amerikaanse belastingdienst. Hij had gelekt dat welvarende Amerikanen via een Zwitserse bank de belasting ontdoken.

Nederland kent zo'n regeling niet, maar ook bij ons zijn klokkenluiders helden. Terecht? Is elke klokkenluider een good guy - zoals de NOS, Nieuwsuur, Zembla, De Telegraaf, NRC Handelsblad en de Volkskrant doen voorkomen?

Nee. Klokkenluiders denken ook aan hun eigen belang. Soms stellen zij maatschappelijk onrecht moedig aan de kaak of onthullen ze een schandaal. Regelmatiger lukt het ze om gefnuikte ambities via gewillige journalisten te ventileren - bij voorkeur anoniem.

Neem het VUmc, het Amsterdamse ziekenhuis waar twee bestuurders moesten opstappen nadat klokkenluiders eind 2011 een 'incident' op de intensive care tot megaproporties hadden weten op te blazen. Ook de Volkskrant ruimde plek in voor het eenzijdige verhaal van de klikkende klokkenluiders. Een ex-lid van de Raad van Toezicht nam het onweersproken voor ze op. En op tv mocht hun advocaat leeglopen.

Door eenzijdige berichtgeving is het beeld ontstaan dat het hele ziekenhuis ziek is en patiënten van het VUmc niet meer veilig behandeld worden. Onjuist, en fnuikend voor het imago.

De ware toedracht van het incident is tien maanden later amper bekend. Dat komt deels doordat medewerkers van het VUmc een spreekverbod hebben. Maar ook door journalistieke gemakzucht. Zowel bij de kranten als op tv strandde het principe van hoor en wederhoor op een onwillige afdeling communicatie, die slaafs deed wat het bestuur hen had opgedragen: afhouden. Is dat nou speuren naar de feiten?

Willem Wansink is publicist en media- en reputatiecoach; in 2011 gaf hij een mediatraining aan een specialist van VUmc. Zijn brief schreef hij op persoonlijke titel.

Twitter: @willemwansink

Elke donderdagmiddag op Volkskrant.nl: de openingszetten van de opinierubriek #HetDuel, waarin twee interessante auteurs in briefvorm de degens kruisen. De uitgedaagde reageert telkens op de vrijdagochtend in de papieren versie van de Volkskrant. En natuurlijk publiceren we die reactie daarna ook op de site.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.