Column

Willem Vissers: 'Maher is het symbool van het nieuwe PSV'

PSV is straks voor even bijna onherkenbaar, verwacht sportverslaggever voor de Volkskrant Willem Vissers. 'Hier en daar zal ook het verlangen opwellen naar de scoringsmachine van vorig seizoen. Dat krijg je met abrupte veranderingen.'

OPINIE - Willem Vissers
Adam Maher schudt de hand van technisch directeur Marcel Brands (R) van PSV nadat hij een vijfjarig contract bij de club uit Eindhoven heeft getekend. Beeld anp
Adam Maher schudt de hand van technisch directeur Marcel Brands (R) van PSV nadat hij een vijfjarig contract bij de club uit Eindhoven heeft getekend.Beeld anp

De ultieme make-over van PSV is een fascinerend en verbazingwekkend proces. Zoals de drager van de langspeelplaat van huissponsor Philips destijds sneller dan gedacht uit de etalages verdween na de opkomst van de cd-speler, zo vertrekt in één zomer nagenoeg een heel elftal, om plaats te maken voor een andere ploeg, geleid door een andere trainer.

Van Bommel is gestopt, Bouma kreeg geen contract meer, Lens, Mertens en Pieters zijn al verkocht, Toivonen volgt vermoedelijk en wie weet vertrekken ook Strootman, Derijck, Hutchinson en/of anderen. Daarentegen is Maher aangetrokken, net als Bruma en Jozefzoon. Doelman Zoet wordt niet meer uitgeleend, routinier Schaars staat hoog op de verlanglijst.

PSV is straks voor even bijna onherkenbaar, zoals de cd ook alleen qua vorm leek op de langspeelplaat. Manager voetbalzaken Marcel Brands is voor de buitenwacht geen man meer van falend beleid. Hij weerstond de storm, mocht blijven en heet opeens een goede koopman te zijn, omdat PSV al ruim 20 miljoen incasseerde. De miljoenen stapelen zich op bij de voordeur en vliegen door de achterdeur weer naar buiten.

Trainer Cocu wil nog meer voetballers aantrekken. Met alleen jonkies, weet hij sinds jaar en dag, win je geen kampioenschap. Een aanvaller zoekt hij ook nog. Samen storten trainer en spelers zich in het tintelende avontuur van het onbekende. Hoe doen de vele nieuwelingen het? Heeft de opleiding van PSV iets van de allure van de voetbalscholen in Amsterdam en Rotterdam? Dat zijn twee van de vele vragen die zich aandienen.

PSV in 2013-2014 maakt bij voorbaat nieuwsgierig. Van Ajax en Feyenoord weet je ongeveer wat te verwachten straks, hoewel de transfermarkt nog te lang open blijft om al conclusies te trekken.

Symbool van het nieuwe PSV
Maher, het symbool van het nieuwe PSV, de middenvelder voor wie Ajax zijn beleid van zuinigheid niet wilde doorbreken, arriveerde maandag in Eindhoven. Laat de spelmaker van AZ 7 of 8 miljoen hebben gekost, op De Herdgang werd hij als verlosser bejubeld. Ajax bouwt voort op het door Frank de Boer gelegde fundament, PSV trekt in recordtijd een nieuwe woning op.

Met de oudere trainer Advocaat en de oudere speler Van Bommel als roergangers is succes afdwingen op korte termijn mislukt. Ze zijn vervangen door de beginnende trainer Cocu en de jonge voetballer Maher, die mogen laten zien hoe succes behalen op mogelijk wat langere termijn werkt.

Het voetbal van het elftal zal mooi zijn af en toe. Hier en daar zal ook het verlangen opwellen naar de scoringsmachine van vorig seizoen. Dat krijg je met abrupte veranderingen. Weet u nog? Toen de pick-up massaal was vervangen door de cd-speler, miste menigeen spoedig dat vertrouwde gekraak van de langspeelplaat.

Willem Vissers is sportverslaggever van de Volkskrant.
Reageren? ruimteoplinks@volkskrant.nl
Twitter @vkwillemvissers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden