Willem Vermeend verslaat CPB en DNB

De trofee voor de beste en snelste voorspelling van de economische gevolgen van de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september gaat naar Willem Vermeend, minister van Sociale Zaken....

Ferry Haan

Vermeend kreeg geen waardering voor zijn snelle inzichten.

Integendeel.

De PvdA-bewindsman kreeg tijdens de ministerraad van premier Kok op zijn falie. Daarna stuurde de premier ook nog eens een 'blauwe brief', waarin hij zijn partijgenoot van het stichten van verwarring betichtte. Want het Centraal Planbureau, hofleverancier van economische cijfers, was nog niet zover. Ook die andere autoriteit, De Nederlandsche Bank (DNB), had meer tijd nodig om iets zinnigs te kunnen zeggen over de economie.

Maar Vermeend had haast. Hij stond midden in de Nederlandse polderklei, en was met de sociale partners in gesprek over de loonmatiging. Dalende groeicijfers kwamen van pas om vooral de vakbeweging te overtuigen van de ernst van de situatie. De sociale partners veegden de vingeroefeningen van Vermeend overigens als 'knutselwerk' van tafel. Zij wachten liever op de 'officiële voorspellingen' van het kabinet.

Premier Kok had voor het oogmerk van Vermeend overigens wel sympathie. In zijn brief stelt hij dat het goed is dat de sociale partners 'gealerteerd' worden op het kerende economische tij.

Maar de president van De Nederlandsche Bank, Nout Wellink, was helemaal niet blij met de huisvlijt van Vermeend. Wellink, dezer dagen vooral in het nieuws als criticaster van het ooit veelgeprezen poldermodel, sprak Vermeend binnenskamers ook vermanend toe.

Maar zie: de werkelijkheid heeft zich sinds 11 september volgens de inzichten van Vermeend ontwikkeld. Het Centraal Planbureau stelde uiteindelijk de groeiverwachting voor dit jaar bij van 2 naar 1,5 procent. De inkt was nog niet droog, of het Planbureau verlaagde de raming nog eens naar 1 procent.

Inderdaad. De voorspelling van Vermeend.

De Nederlandsche Bank ging verder. Na de kritiek op Vermeend ging Wellink glashard over de raming van Vermeend heen. Dit jaar verwacht Wellink nog slechts een economische groei van 0,8 procent.

Het kan verkeren.

Op het ministerie van Sociale Zaken is inmiddels een nieuwe afdeling Ramingen in oprichting. Die afdeling is niet bedoeld als concurrent van CPB of DNB, want ze richt zich vooral op voorspellingen over arbeidsmarkt en sociale zekerheid. Als de berekeningen de tijdigheid en kwaliteit van de laatste inzichten hebben, belooft dat veel goeds.

Bijbestellen maar, die sigarendozen, want Vermeends 'knutselwerk' achterop zo'n doos bleek dus zo gek nog niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden