'Willem van Hanegem kreeg de eerste gele kaart ooit in het betaald voetbal'

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: kreeg Willem van Hanegem de eerste gele kaart ooit in het betaald voetbal?

Ajax - Feijenoord, op de foto scheidsrechter Leo van de Kroft met René Notten Beeld Hans Heus
Ajax - Feijenoord, op de foto scheidsrechter Leo van de Kroft met René NottenBeeld Hans Heus

'Voormalig topscheidsrechter Leo van der Kroft is op 87-jarige leeftijd overleden. De Hagenaar was op 23 augustus 1972 tijdens Feyenoord-NEC de eerste arbiter die een gele kaart uitdeelde in het Nederlandse betaald voetbal. Ontvanger was Willem van Hanegem', schreef de Telegraaf vorige week naar aanleiding van het overlijden van Van der Kroft.

Meerdere media schreven dat het Van Hanegem was die destijds de eerste gele kaart ontving van Van der Kroft. En een blik op Google leert hetzelfde: Van Hanegem, geen twijfel.

Op 13 augustus 1972 werd inderdaad de eerste gele kaart in het Nederlandse betaald voetbal uitgedeeld, dat staat vast. Maar aan wie? Algemeen wordt dus aangenomen dat dat Willem van Hanegem was. Maar is dat ook zo? En wie heeft dat 'feit' in de wereld gebracht?

Dat de eerste gele kaart voor Van Hanegem was, komt voor het eerst ter sprake op 23 augustus 1986 in Het Vrije Volk. Het is de legendarische statisticus John Frederikstadt die het zeker weet.

Het Vrije Volk (23-08-1986) Beeld Archief
Het Vrije Volk (23-08-1986)Beeld Archief

Frederikstadt beroept zich op een verslag in Het Vrije Volk. Maar wat blijkt: daarin staat dat het Chris Kronshorst was die de eerste gele kaart kreeg na een 'ruige blokkade' tegen Peter Ressel.

Het Vrije Volk, 14 augustus 1972 Beeld Archief
Het Vrije Volk, 14 augustus 1972Beeld Archief

Ook de Volkskrant is op 14 augustus 1972 duidelijk. Zowel op de voorpagina als op de sportpagina's. 'Volgens de nieuwe richtlijn haalde hij (Van der Kroft, red.) ogenblikkelijk de gele kaart uit zijn achterzak voor Kronshorst, die de doorgebroken Ressel torpedeerde. Ook Van Hanegem kreeg het met de leiding aan de stok. Kort voor het einde vergaloppeerde hij zich in woord en gedrag wat Van der Kroft opnieuw naar de broekzak deed grijpen.'

Voorpagina Volkskrant 14 augustus 1972 Beeld Archief
Voorpagina Volkskrant 14 augustus 1972Beeld Archief

In De Telegraaf is eveneens het eerste geel in de wedstrijd tussen Feyenoord en NEC voor Chris Kronshorst. 'Even later ging Van Hanegem op de bon omdat hij één van zijn zeer veelzeggende misprijzende gebaren tegen de scheidsrechter maakte.'

Telegraaf op 14 augustus 1972 Beeld Archief
Telegraaf op 14 augustus 1972Beeld Archief

Er is geen aanleiding om aan de beschrijving (en dus volgorde) van de verslaggevers van Het Vrije Volk, De Telegraaf en de Volkskrant te twijfelen.

Kronshorst was dus eerder dan Van Hanegem. Maar die dag werden meerdere wedstrijden gespeeld, was er mogelijk een speler die nog eerder een kaart kreeg? Er werden zeven gele kaarten gegeven die middag in de eredivisie. Bij FC Den Haag-Sparta (door arbiter Keizer aan Henk 'Charlie' Bosveld en Nol Heijerman, beiden Sparta), twee bij FC Den Bosch-MVV (door Berrevoets aan MVV's Jean Colombain en Den Bosch' Loet Donkers) en dus aan Kronshorst en Van Hanegem bij Feyenoord NEC. De zevende was voor Peter Arntz van Go Ahead.

Van de zes kaarten bij FC Den Haag - Sparta, FC Den Bosch - MVV en Feyenoord - NEC staat wel vast dat ze in de tweede helft vielen. Bij Arntz is dat vooralsnog niet duidelijk.

Bovendien werd er die dag ook een speelronde afgewerkt in de eerste divisie. Er waren op 13 augustus ook nog vijf eerstedivisiespelers die een kaart kregen: Wim Kras (Volendam), Jaap de Blaauw (de Graafschap) Jac von Ranzow (Eindhoven), Eltje Edens (Veendam) en Van der Steijn (Helmond Sport).

Wat betreft die laatste vijf valt Van der Steijn wel af: hij kreeg als invaller de gele kaart. Ook Von Ranzow legt het vermoedelijk af tegen Wim Kras, zie het fragment hieronder uit de Volkskrant.

De Volkskrant, 14 augustus 1972 Beeld Archief
De Volkskrant, 14 augustus 1972Beeld Archief

Wij nomineren voor de eerste gele kaart ooit in het betaald voetbal: Eltje Edens. Uit het wedstrijdverslag van HVC - Veendam van Nieuwsblad van het Noorden:

Nieuwsblad van het Noorden, 14-8-1972 Beeld Archief
Nieuwsblad van het Noorden, 14-8-1972Beeld Archief

Na zeven minuten dus kreeg Edens geel. Zijn ploeggenoot Johan Derksen was niet fit genoeg, dus Veendam-speler Edens, die overigens volgende week zijn 70ste verjaardag viert, nam de honneurs waar in de wedstrijd tegen HVC.

Dus het eerste geel voor Van Hanegem? Dat zeker niet.

null Beeld .
Beeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden