Willem Snitker: Schepper van schatkamer vol schoonheden

Schilder, graficus en illustrator Willem Snitker was een veelzijdig en bevlogen kunstenaar. Zijn atelier werd een landelijk bekend kunstcentrum.

Beeld Hoofd- en ventwegen

Nog geen vier maanden na Joost Zwagerman is ook zijn kunstverwant galeriehouder Willem Snitker overleden. Snitker was een beeldend kunstenaar en graficus die veel samenwerkte met schrijvers en andere kunstenaars. De zaterdag voor Zwagermans dood presenteerden ze nog samen de publicatie Vol van Leegte, waarin hij zijn grafiek combineerde met een brief van Zwagerman aan de zeventiende-eeuwse Spaanse schilder Francisco de Zurbarán. Vorige maand zag zijn laatste uitgave, De man gaat de heuvel op, het licht met daarin een niet eerder gepubliceerd gedicht van Bert Schierbeek, die dit in 1986 aan Snitker had opgedragen. Bij Snitker werd tweeënhalf jaar geleden leukemie vastgesteld. Ondanks dertig chemokuren overleed hij op 16 december.

Willem Snitker was de zoon van de jong overleden toneelschrijver en parlementair Volkskrant-redacteur Wim Snitker. Hij koos al vroeg voor de beeldende kunst en volgde een opleiding tot tekenleraar op de Rijksnormaalschool in de tuin van het Rijksmuseum. Begin jaren zeventig vestigde hij zijn atelier in een voormalige blekerij aan de Blekersvaartweg te Heemstede. Die bouwde hij in de loop der jaren uit tot de Bleeker Galerie, een kunstcentrum met landelijke bekendheid. Vanaf het begin combineerde hij zijn werk - eerst figuratief, later abstract - met literatuur, poëzie en muziek.

Illustrator

Schrijver Willem van Toorn schreef hierover: 'Soms vergeet je even dat Willem Snitker schilder is, omdat hij dat eenzame en solistische handwerk ook zo graag verlaat om dingen met anderen te maken of om anderen bij elkaar te brengen. Als iets typerend is voor Snitkers visie op de beeldende kunst, is het de gretigheid waarmee hij de deuren en ramen van zijn atelier opengooit om een samenwerking met anderen aan te gaan. Zijn atelier plus Bleeker Galerie is een schatkamer vol schoonheden die dat heeft opgeleverd. Het doet denken aan de indrukwekkende ondernemingen waarvoor de Italiaanse renaissance kunstenaars bijeenbracht, maar ook aan de manier waarop in het vroege Europese modernisme kunstenaars samenwerkten aan boeken, films en gebouwen.'


Snitker was daarnaast illustrator. Hij illustreerde hij voor Elseviers Weekblad met publicist Michel van der Plas. Ook maakte hij reportages over kunst voor diverse tijdschriften en werkte hij voor de VPRO. Zo interviewde hij voor die omroep kunstenaars in New York in de jaren '80, waaronder Keith Haring.

'Haast gehad'

Snitker werd in kunstkringen vooral bekend met zijn Bleeker-edities, die hij maakte met auteurs als David Mitchell, A.L. Snijders, Hafid Bouazza, Geerte n Meijsing, P.F. Thomése en Menno Wigman. Vorig jaar voorzag hij de dichtbundel van John Schoorl Hoor de zieltrein van 'jazzy miniaturen'. Zijn grafische werken zijn opgenomen in verschillende collecties, waaronder die van het Rijksmuseum.

Hij beheerde het werk van Gustave Asselbergs, de 'wilde' zoon van Anton van Duinkerken. 'Gustave heeft haast gehad', zei hij in 1998 in de Volkskrant. 'Hij heeft gewerkt alsof hij een delirium had. Als hij een idee had, trokken we erop uit, meteen, met de bakfiets de stad in, ook 's nachts, vuilnisbakken langs en affiches van de muren scheuren.'

Ook gaven Snitker en zijn vrouw, celliste Ingrid Snitker, aan de Haarlemse Philharmonie een monumentale Lataster langdurig in bruikleen. Snitker wordt behalve door zijn vrouw overleefd door drie zonen die allemaal kunstzinnige beroepen hebben: architect, grafisch ontwerper en filmcomponist. Zij stelden vorig jaar een omvangrijk boek samen, Hoofd- en ventwegen, over hun vader en diens bevlogen kunstenaarschap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden