Willem Oltmans

'Omdat ik geen AOW heb, maar een uitkering van 1383 gulden, ben ik platzak. Ik woon in een studiootje van zes bij zes....

GUIDO GOUDSMIT

'Mijn familie was in enige mate gefortuneerd. De vader van mijn moeder, mede-oprichter van de chemische fabriek ACF, perfectioneerde de kininepil tegen malaria. Overgrootvader Oltmans was directeur van de Nederlands Indische Spoorwegen.

'Volgens de toen geldende gebruiken wisten wij, de kinderen, niets van het ouderlijk vermogen. Na het overlijden van mijn ouders hoorde ik van mijn bank dat de erfenis van mij een ''gefortuneerd man'' had gemaakt.

'In 1953 trad ik in dienst van het Algemeen Handelsblad. Drie jaar later raakte ik in conflict met minister van Buitenlandse Zaken Luns vanwege z'n opstelling tegenover Soekarno en de kwestie-Nieuw-Guinea.

'Sindsdien heeft Den Haag mijn journalistieke werkzaamheden gesaboteerd. De inlichtingendiensten verspreidden geheime stukken waarin dan bijvoorbeeld stond dat ik in Amerika in de gevangenis had gezeten wegens een zedendelict dat ik niet had begaan - althans ik ben er nooit op betrapt. Geleidelijk aan moest ik zodoende interen op mijn vermogen.

'Die 55 boeken hebben me nooit iets opgeleverd. Ze liggen bij De Slegte. Wat wil je ook, met mijn reputatie? Uiteindelijk moest ik in 1990 mijn huis in Amsterdam-Noord verkopen. Ik verhuisde met mijn laatste bezittingen naar Johannesburg, waar ik twee functies als media-adviseur kreeg aangeboden. In 1992 was de taak van Buitenlandse Zaken - mij te ruïneren - voltooid. De inlichtingendiensten hadden de Zuid-Afrikaanse regering zodanig bewerkt dat ik het land werd uitgeflikkerd.

'Toenmalig premier Lubbers ontdekte wat er was gebeurd en sprong bij. Kort voor zijn aftreden bood hij mij als genoegdoening - voor 42 jaar treiteren - een ton om een ''nieuwe vleugel te kopen''. De oude was samen met het antiek van mijn ouders onder de hamer gegaan.

'In 1991 vroeg ik minister Van den Broek om een regeling. ''Wij hebben nooit iets onrechtmatigs jegens u gedaan'', was zijn antwoord. Honderden telegrammen van BZ die boven water zijn gekomen, bewijzen het tegendeel.

'Mijn zelfrespect ben ik niet kwijtgeraakt. Ik sta pal overeind, al heb ik geen rooie cent. Hans van Mierlo wachtte tot de laatste dagen van zijn ministerschap om mij iets van een regeling aan te bieden, ik ben hem dankbaar, maar het Haagse apparaat werkt tegen.

'Ik ben niet uit op een onbehoorlijk hoog bedrag, maar ik zal pas tekenen als er een redelijke compensatie wordt geboden voor het ''bedriegelijke gedrag'' van de overheid, zoals de Haagse rechter het heeft omschreven. De staat moet mij niet alleen een lijfrente bezorgen, maar ook meebetalen aan de uitgave van mijn dagboeken.

'Mijn grootvader, van de kininefabriek, dorst bankbiljetten nog niet aan de varkens te voeren. Ik heb de pest aan geld. Op advies van een vriend zette ik mijn kinine-aandelen in goud om. Ook daar heb ik op verloren.'

Guido Goudsmit

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden