Willem Oltmans overleden

De journalist Willem Oltmans is donderdagavond in zijn huis in Amsterdam overleden. Hij is 79 jaar geworden...

Oltmans werd op 10 juni 1925 in Huizen. Hij werkte in Indonesië, Zuid-Afrika (dat zijn visum niet verlengde nadat hij had beweerd dat de inlichtendienst daar hem verdacht van spionage voor de CIA), Suriname (dat hij nog failliet probeerde te laten verklaren omdat hij geld tegoed zou hebben van Desi Bouterse), de VS en nog meer landen.

Oltmans eiste in de jaren negentig een schadevergoeding van miljoenen guldens van de Staat, omdat Buitenlandse Zaken hem tientallen jaren in zijn beroep als journalist zou hebben gedwarsboomd. Dit was volgens Oltmans zelf al begonnen in 1956, toen hij in Rome de Indonesische president Sukarno interviewde, die zo kort na de onafhankelijkheid niet populair was in Nederland. Oltmans droeg in die tijd ook nadrukkelijk zijn voorkeur voor het afstaan door Nederland van Nieuw-Guinea aan Indonesië uit, wat evenmin goed viel.

Oltmans kreeg tijdens het proces op een aantal punten gelijk. Zo stelde de onderzoeksrechter van de rechtbank in Den Haag, mr. B. Punt, dat oud-minister Luns van Buitenlandse Zaken een 'onrechtmatige daad en vorm van bedrog' jegens Oltmans op zijn geweten had. Op 13 februari 1964 schreef de bewindsman een brief aan de buitenlandse posten dat Oltmans normaal behandeld moest worden, maar hij stuurde er een week later een geheime brief achteraan dat ze dat juist niet moesten doen.

De overheid zat lelijk met de hele affaire-Oltmans in de maag. Schikkingsvoorstellen werden gedaan, maar afgewezen. Jaren en jaren duurde het proces, totdat de eiser in april 1999 zijn vertrouwen in de rechter-commissaris opzegde.

Uiteindelijk werd er een commissie ingesteld die een schikking met Oltmans moest uitwerken. Die zou bindend zijn. Het oordeel van de commissie kwam in het voorjaar van 2000: Oltmans kreeg acht miljoen van de Staat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden