Willem II viert rentree met schrale remise

VAN ONZE VERSLAGGEVER POUL ANNEMA

TILBURG - Eredivisie

Willem II-NAC 1-1

De derby is terug, maar het voetbal van Willem II en NAC bruiste in de openingswedstrijd van de eredivisie nog niet. Bij hun terugkeer in de eredivisie verspeelden de Tilburgers in de slotminuten een 1-0 voorsprong door een late gelijkmaker van Anthony Lurling: 1-1. De remise was een schrale afspiegeling van een rommelige, teleurstellende ouverture, die geen winnaar verdiende.

Bij Willem II weet iedereen dat het moeilijk wordt om zich op eredivisieniveau te handhaven. Het ontbreekt de Tilburgers aan middelen om het elftal kwalitatief op het vereiste peil te brengen, in de basisopstelling van vrijdag bracht alleen Mitchell Piqué, met de bij ADO Den Haag opgedane ervaring, een tas vol eredivisie-routine mee. De rest van de spelersgroep is tamelijk onbekend met de wetten van het voetbal op het hoogste niveau.

Die tekortkoming werd duidelijk zichtbaar in de Brabantse tweestrijd, die in een uitverkocht Koning Willem II-stadion werd afgewerkt en waar overigens ook NAC er, met beduidend meer ervaring in de bagage, niet in slaagde zich los te maken van zijn tegenstander. De Bredanaars bleven eveneens steken in tempoloos voetbal, dat eigenlijk nooit de juiste kant opging.

'We zullen elke week een list moeten verzinnen', zei Willem II-trainer Jurgen Streppel onlangs al in zijn vooruitblik op het seizoen. 'In elk geval zijn we geen enkele wedstrijd favoriet.' Alleen als zijn ploeg erin slaagt de juiste cadans te vinden zal het team kunnen verrassen. Maar dat het voor de Tilburgers moeilijk wordt om weg te blijven uit de gevarenzone staat wel vast.

'Wat er ook gebeurt', zegt Streppel 'we zullen nooit terugvallen op betonvoetbal zoals de latere degradant De Graafschap dat vorig seizoen heeft laten zien. We willen door er vol voor te gaan het publiek achter ons krijgen.' Bij een gedeelte van dat publiek was dat vertrouwen er op voorhand, getuige het spandoek 'We zijn terug, de pijlen zijn geslepen.'

Van de in de zomer aangetrokken nieuwelingen maakten alleen Kees van Buuren (FC Den Bosch) en Philipp Haastrup (Helmond Sport) deel uit van de beginopstelling. Verrassend was de keuze van Streppel voor de snelle en beweeglijke Genaro Snijders in de spits. Van hem ging in de rommelige openingsfase nog de meeste dreiging uit. Echte kansen ontstonden er voor rust, toen het spel zonder beleving, kwaliteit en raffinement was, nauwelijks.

Op de dag voor de wedstrijd had NAC-trainer John Karelse nog laten weten dat hij de spelers, die niet vertrouwd zijn met de rituelen van het Brabantse land, had gezegd dat ze moesten beseffen dat een overwinning op Willem II het seizoen voor de fans van NAC extra glans gaf. Of die spelers hebben slecht geluisterd, of de boodschap is niet overgekomen, geen moment wekten ze namelijk de indruk er een echte wedstrijd met een optimale derby-sfeer van te willen maken.

Ook de bij Willem II opgegroeide en via Alemannia Aachen deze zomer bij NAC neergestreken Anouar Hadouir slaagde er niet een stempel op de wedstrijd te drukken. Ook niet toen hij na rust uit de aanval naar het middenveld werd gehaald om voorin ruimte te maken voor de lichtvoetige Elson Hooi. Naast Hadouir telde NAC nog twee debutanten, de verdedigers Looms en De Roover. Een groot deel van de tweede helft had NAC een licht overwicht, maar verwierf slechts via Schalk één klein kansje.

Invaller Jens Podevijn van Willem II - hij verving Snijders - besliste tien minuten voor het einde het treffen, toen Virgil Misidjan profiteerde van een slordigheid in de defensie van NAC en Podevijn met een pass op maat de kans bood met een fraai schot doelman Ten Rouwelaar te passeren: 1-0. Dat was in een fase dat de thuisclub het initiatief weer naar zich toetrok en in elk geval meer bravoure toonde dan de Bredanaars die niettemin door hun meest ervaren speler voor een nederlaag werden behoed. Drie minuten voor het einde drukte Anthony Lurling de bal op aangeven van De Roover zeer secuur en beheerst in de bovenhoek: 1-1.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden