Willem II kruipt bij bezoek aan potige buur in zijn schulp

Het spandoek waarop de aanhangers van Willem II NAC plus Yassine Abdellaoui naar de eerste divisie verwensten, vatte vlak voor het streektreffen onheilspellend vlam....

JAAP VISSER

Van onze verslaggever

Jaap Visser

BREDA

NAC en Willem II, smaakmakers in de hoogste voetbalklasse, bleken bij de hervatting van de competitie danig van slag. NAC was slechts in de openingsfase een schim van het hartstochtelijk aanvallende elftal dat zich vorig seizoen zo'n aanwinst voor de eredivisie had getoond. En Willem II, de gast uit Tilburg, leek in de verste verte niet op het vrolijke ploegje dat in eigen huis nog wel eens voor spektakel wil zorgen.

De 0-0 uitkomst paste bij het vooral na rust belabberde duel, maar betekende voor Willem II een rijkelijke beloning. De Tilburgers verloochenden de speelwijze die Jan Reker hun gewoonlijk opdraagt en kropen bij het bezoek aan de potige buur massaal in hun schulp.

'Dat was beslist niet de opzet', beweerde de oefenmeester die bezig is aan zijn laatste seizoen bij Willem II en mogelijk naar het buitenland vertrekt. 'Ik weet niet waar het door komt, maar het is kennelijk de aard van de club. Uit of thuis is bij ons soms een wereld van verschil.'

NAC, voor het eerst zonder kaatser, kopper, inspirator en schutter Van Hooijdonk, dwong een handjevol kansen op de overwinning af, maar knoeide in de afwerking. Vooral John Lammers, tot voor kort een makkelijk scorende spits, maakte het bont. Na ruim een half uur duwde hij de bal, in vrije schietpositie, tegen de paal, en vlak voor tijd, na een lepe voorzet van invaller Abdellaoui schoof hij de verantwoordelijkheid af naar ploegmaat Brusselers.

Die actie, waarbij Lammers verzuimde zelf op het Tilburgse doel te koppen, was illustratief voor een aanvaller die aan twijfel ten prooi is gevallen. Maar NAC-trainer Ronald Spelbos houdt de voetballer zonder zelfvertrouwen opzichtig de hand boven het piekerende hoofd.

Lammers, die dit seizoen in de competitie nog maar één keer doel trof, heeft krediet bij zijn trainer omdat hij zich op de training en in de wedstrijd het vuur uit de kicksen draaft. Spelbos: 'En één ding staat vast. Wanneer ik Lammers op de bank zet, weet ik zeker dat hij niet scoort.'

Bovendien, zo beseft de man op wie ooit de verdediging van Ajax bouwde, ontbeert zijn selectie redelijke alternatieven voor een falende spits. Na het plotselinge vertrek van neo-international Van Hooijdonk zit NAC krap in zijn aanvallers en Spelbos heeft dan ook toestemming gekregen de spelersmarkt af te struinen op zoek naar versterking voor z'n voorhoede.

In de vacature-Van Hooijdonk voorziet momenteel Dennis Gerritsen, de voormalige spits van de zaterdag-amateurs van Ajax. Tegen Willem II speelde Gerritsen een behoorlijke eerste en een zwakke tweede helft. Maar die werd hem door Spelbos vergeven omdat de voorlopige opvolger van de voor drie miljoen gulden aan Celtic versleten Van Hooijdonk na een flinke blessureperiode nog kracht en ritme te kort komt.

Gerritsen krijgt 'een serieuze kans' zich in het elftal te spelen, omdat NAC niet overhaast in de spelersgroep wil investeren. Spelbos: 'Iedereen weet dat we nu een paar miljoen te besteden hebben en opeens krijgen we uit alle hoeken en gaten spelers aangeboden. Maar we happen niet onmiddellijk toe, we gaan de kandidaat-aankopen eerst op ons gemak volgen en eventueel testen.'

Hoewel NAC in kwalitatief opzicht inderdaad een krappe selectie heeft, kon Spelbos zaterdagavond toch een bijzondere voetballer achter de hand houden: Yassine Abdellaoui. Het probleemkind van Jan Reker, over wie Spelbos zich dit seizoen heeft ontfermd, viel tegen zijn oude club sterk in, maar ook de grillige Marokkaanse linksbuiten kon de hardnekkige patstelling op het Bredase knollenveld niet doorbreken.

Reker kneep z'n handen dicht met het doelpuntloze gelijkspel en volgde vakbroeder Spelbos in diens klaagzang. Ook de technische baas van Willem II repte van een 'te krappe spelersgroep met te weinig spelers die iets extra's kunnen brengen'. Reker, die vermoedelijk zal worden opgevolgd door zijn assistent Theo de Jong, heeft inmiddels een rapport vol aanbevelingen op de Tilburgse bestuurstafel gedeponeerd.

Middenmoter Willem II, vindt Reker, heeft het maximale uit z'n spelersgroep gehaald en wil de club hogerop dan zijn vier, liefst vijf, gerichte aankopen onontbeerlijk. Reker: 'Twaalf van de zestien spelers in mijn selectie hebben de club geen cent gekost. De laatste jaren kon nooit iets bij Willem II omdat al het geld nodig was voor de verbouwing van het stadion.

'Nu die is voltooid, kan er worden geïnvesteerd in wat er op het veld staat. En dan bedoel ik niet: wat spelers kopen nadat je er eerst een paar van de hand hebt gedaan, want dat is inwisselen. Willem II moet zich gaan versterken, gaan bouwen aan een elftal dat past bij een stadion dat ambitie uitstraalt.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden