Willem Holleeder over de verklaringen van zijn zussen: 'Zo'n smerige streek. Het zijn allemaal leugens'

Vijf dagen lang ondervroegen drie rechters Willem Frederik Holleeder over zijn handgeschreven verklaring: een 127 pagina's tellend document. Holleeder beloofde hun zo eerlijk en transparant mogelijk te zijn. Zijn opmerkelijkste verklaringen op een rij.

Wil Thijssen en Elsbeth Stoker
null Beeld anp
Beeld anp

1 Familiemens

Zus Astrid Holleeder heeft justitie 'smerige, vieze leugens' verteld. 'Natúúrlijk heb ik mijn neef Richie nooit een pistool op zijn hoofd gezet', beklemtoont Willem Holleeder, die terechtstaat voor het opdracht geven tot vijf liquidaties. 'Ik hou van die kinderen.' Zoiets zou hij nooit doen. Rechter: 'Het zou ook geschift zijn om zoiets te doen.' Inderdaad, reageert Holleeder: 'En dat ben ik niet.'

Willem Holleeder, zo zegt hij zelf, heeft zijn familie nooit geterroriseerd, is juist een enorm familiemens en is, kortom, niet het monster dat zus Astrid in de media van hem heeft gemaakt. Na vijf dagen verhoor door de rechtbank is Holleeders verdedigingsstrategie duidelijk: over hem wordt veel gelogen, maar hij vertelt de waarheid. De zussen hebben laster over hem verspreid door hem de schuld van de liquidatie van zwager en mede-Heinekenontvoerder Cor van Hout in de schoenen te schuiven, stelt Holleeder. En dat terwijl zus Sonja er zelf met Cors erfenis vandoor ging. 'Het gaat ze alleen maar om geld.'

De kwade genius is volgens hem Astrid. Zij wilde vroeger al niet deugen en is 'niet de nette strafadvocaat die ze pretendeert te zijn'. Dat blijkt volgens Willem uit haar 'langdurige relatie met drugsbaron Johan V.' Astrids advocaat Willem Jebbink wil hierop geen commentaar geven. En o ja, voegde Holleeder dinsdag toe, die andere getuige, Peter R. de Vries, 'doet het' met Sonja. Zowel De Vries als Sonja Holleeder ontkent dat.

2 Heinekenlosgeld

Sterke vermoedens waren er al, maar afgelopen week zei Holleeder het hardop: het Heinekenlosgeld werd geïnvesteerd op de Amsterdamse Wallen en de Alkmaarse Achterdam. Nadat Cor van Hout en Willem Holleeder in 1983 op de vlucht voor justitie halsoverkop Nederland hadden verlaten, begroeven ze een deel van het losgeld bij Lage Vuursche. Later groeven ze dit geld weer op. Terwijl ze vastzaten werd het geïnvesteerd in een drugstransport vanuit Zuid-Amerika. De opbrengst van deze cokehandel werd vervolgens door Robbie Grifhorst geïnvesteerd in vastgoed.

Volgens Holleeder stond er niks op papier. De opbrengst kregen hij en Van Hout zo in de hand. Zwart. Contant. Wat hij met het geld deed? 'Dat maakte ik op.' Ook trok hij 'zo veel mogelijk dingen naar zich toe'. Waarmee hij wil zeggen: dat investeerde hij in bedrijven in de hoop dat hij ooit 'wit' geld zou verdienen en de onderwereld de rug zou kunnen toekeren.

Succesvol was zijn reis naar de bovenwereld niet. Midden jaren negentig scheidden de wegen van Willem Holleeder en Van Hout. De 8 miljoen gulden die Holleeder bij de verdeling van de boedel overhield, investeerde hij bij Willem Endstra, de vastgoedhandelaar die 'zowat van elke crimineel geld aannam'. Bij diezelfde Endstra ging hij aan de slag: hij verzorgde het contact tussen de 'bankier van de onderwereld' met de criminelen.

3. Cors erfenis

Nee; Willem Holleeder heeft zijn zwager Cor van Hout niet laten doodschieten in 2002 omdat hij op diens erfenis uit was, zoals de zussen hebben verklaard. Niet dat hij een deel van die erfenis niet wilde, want dat was juist wél het geval. Hierover waren 'mondelinge afspraken' gemaakt. En hij was er woedend over dat Sonja zich hieraan niet hield. Cors familieleden hadden volgens hem ieder recht op 100 duizend euro, Heineken-ontvoerders Jan Boellaard en Frans Meijer zouden elk 250 duizend krijgen en vriend Thomas van der Bijl was drie prostitutieramen toegezegd. 'Dus dat moet Sonja betalen.'

'Dat staat niet in Van Houts testament', constateerde de rechter. 'Daarin staat alleen: alles gaat naar mijn kinderen.' Dat klopt, erkende Willem. Maar: 'In uw wereld is zo'n stukje papier belangrijk, maar in mijn wereld geldt: afspraak is afspraak.' Een stevige ruzie tussen Willem en Sonja over dit juridisch verschil van inzicht was het gevolg.

Sonja heeft eerder verklaard over de dag dat Van Hout werd vermoord: 'Nog dezelfde avond stond mijn broer op de stoep. Ik zei: er is geen erfenis. Hij antwoordde dat ik dan mijn huis maar moest afgeven, zodat Stanley Hillis de schutters kon betalen. Hij vroeg me de moord op mijn eigen man te betalen.'

4. Loze dreigementen

'Als Sonja niet luistert, dan sla ik haar het ziekenhuis in. Ik sla haar hartstikke dood. Ik breek haar neus. Ik sla haar de bosjes in.' Zussen Astrid en Sonja maakten tussen 2013 en 2015 heimelijk opnames van gesprekken met hun broer. En ja, gaf hun broer in de rechtszaal toe: als je het allemaal naleest, klinkt het niet zo netjes. Zo zei hij: 'Ik trek ze allemaal aan de oren en zet een pistool op hun hoofd.' 'Als ik mijn geld niet krijg, schiet ik Sonja dood à la minute.' 'Geen geld? Goed, dan kan De Vries de kogel krijgen.'

Maar, vindt hij, de rechters moeten deze uitspraken niet zo serieus opvatten. De reden dat hij zijn zussen verbaal 'want de dreigementen zijn alleen verbaal ' onder druk wilde zetten, was omdat hij wist dat er iets niet klopte. Hij had het gevoel dat ze iets voor hem achterhielden. Maar, benadrukt hij, hij zou zijn zussen nooit wat aandoen. 'Dat hoor je ook op die opnames: ik verzin telkens maar wat. Dan zeg ik zus, dan zeg ik weer zo.' Dat hij schreeuwt en scheldt, is overigens niet zo vreemd. Dat doet iedereen in zijn familie, stelde Holleeder. 'Ik schreeuw, maar zij schreeuwen ook. We komen uit één nest en zo zijn alle vogeltjes gebekt.'

Volgende week wordt het proces hervat, dan zijn de getuigen aan de beurt. Sonja Holleeder zal als eerste haar verhaal doen.

De man, de mythe en nu ook de beklaagde - wat is het ware gezicht van Holleeder? (+)
Zowel het Openbaar Ministerie als de verdediging hopen dat de mythe die rondom Willem Holleeder hangt in de komende maanden aan gruzelementen gaat. Maar wat hou je dan over? Een ordinaire moordenaar, of een verdachte die de dupe is van andermans leugens.

Willem Holleeder zegt dat het altijd zijn bedoeling is geweest een normaal bestaan op te bouwen (+)
Geld interesseert hem niet, zegt Willem Holleeder op dag twee van het proces waarin hij terechtstaat voor vijf liquidaties. Familie daarentegen is hem heilig. 'Ik wilde altijd een normaal bestaan opbouwen.'

Wie is wie in het proces Holleeder? (+)
Maandag begon het strafproces tegen Willem Holleeder (59). Al jaren wordt hij in verband gebracht met liquidaties in de onderwereld. Dit is de eerste keer dat hij zich bij de rechter voor moord moet verantwoorden.

Holleeder schrijft al 40 jaar lang misdaadgeschiedenis; dit is wat zijn criminele carrière de samenleving heeft gekost
Sinds maandag staat Willem Holleeder weer eens voor de rechter. Dit keer voor opdracht geven tot huurmoorden. Over de man die misdaad-geschiedenis schreef is veel gezegd en geschreven. Behalve dit: hoeveel Nederlands belastinggeld is aan zijn vervolging uitgegeven? En hoeveel hebben we ervoor over?

Dit zijn de dossiervreters die Willem Holleeder verdedigen (+)
Sander Janssen en Robert Malewicz, twee jonge advocaten, verdedigen de belangen van Willem Holleeder. Na het uitputtende liquidatieproces Passage volgt opnieuw een megastrafzaak. Het wordt, zeggen collega's, 'de zaak van Sander en Robert tegen de rest'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden